Ιστορία αγάπης στη Σύρο: Εδώ και 65 ολόκληρα χρόνια είναι μαζί η κυρία Κούλα με τον κύριο Δημήτρη και η αγαπη τους δεν έχει σβήσει.
Εκείνος είναι 84 και εκείνη 80.
Η κα Κούλα, κατάκοιτη στο κρεβάτι του Γηροκομείου Άγιος Ιωάννης στα Τάλαντα της Σύρου εδώ και 14 χρόνια. Πολλαπλά είναι τα προβλήματα υγείας που λίγο έλειψε να της στοιχίσουν τη ζωή. Ο κ. Δημήτρης, φύλακας άγγελος στο προσκεφάλι της. Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του τη φροντίζει με περίσσια αγάπη.
Μια γνήσια και άδολη αγάπη που πραγματικά προκαλεί συγκίνηση, θαυμασμό, αλλά και θυμό για τα συγγενικά πρόσωπα που, με το παράπονο ζωγραφισμένο στα μάτια του, ο 84χρονος γέροντας δηλώνει ότι δεν τους επισκέπτονται ποτέ.
«14 χρόνια την έχω κατάκοιτη. Είμαστε μαζί 65 χρόνια. Την πήγαμε πεθαμένη σχεδόν στο νοσοκομείο με τους κ.κ Φίτρο και Αλτουβά και συνήλθε. Είναι Λάζαρος! Έχει αγκύλωση στα δυο γόνατα, αγκύλωση στο χέρι της, άνοια και τρία εγκεφαλικά» λέει ο κ. Δημήτρης.
«65 χρόνια είμαστε μαζί. Να την αφήσω και να φύγω; Τη γυναίκα αυτή τη λατρεύω 14 χρόνια μονάχος μου», λέει συγκινημένος και επαναλαμβάνει, με δάκρυα αυτή τη φορά στα μάτια: «Μονάχος μου τη λατρεύω 14 χρόνια τώρα τη γυναίκα αυτή. Δεν έρχεται ούτε συγγενής να την δει! Για να μην την φορτωθούνε, λέει! Οι συγγενείς μου και οι νύφες μου. Εγώ την άλλαζα στο σπίτι, και την έπλενα μόνος μου. Ο Θεός και η Παναγία ξέρει» λέει, δείχνοντας με το δάχτυλο το εικόνισμα της Παναγίας που είναι κρεμασμένο στον πλαϊνό τοίχο του κρεβατιού της συζύγου του.
Η άδολη αγάπη του δεν σταμάτησε στιγμή να εκφράζεται στους ανθρώπους που τους επισκέφτηκαν για τις Χριστουγεννιάτικες ευχές και, δράττοντας την ευκαιρία, έβγαλε από μέσα του το σαράκι που κατατρώει όλα αυτά τα χρόνια την ψυχή του: «Την λατρεύω την γυναίκα μου, είναι κάτι παραπάνω από γυναίκα μου. Είναι Αγία. Έχει τραβήξει πολλά. Οι νύφες μου είπανε ότι δεν έρχονται γιατί φοβούνται ότι αν πάθω κάτι εγώ θα την φορτωθούνε εκείνες. Παιδιά έχω, όμως τα κουμαντάρουνε οι γυναίκες. Δυστυχώς αναγκάζομαι και το λέω. Τα ‘βγαλα από μέσα μου και ξαλάφρωσα».
Το παράπονο αυτού του γέροντα δείχνει την ανάγκη των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, χρειάζονται την παρουσία και την αγάπη πρωτίστως των δικών τους ανθρώπων.