Στρατιωτική θητεία: Αύξηση θητείας θα υπάρξει στον στρατό ξηράς κατά τρεις μήνες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε για αύξηση θητείας από τους εννιά στους δώδεκα μήνες.
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν διευκρινίζεται πόσο σύντομα θα ανακοινωθεί η αύξηση. Επιπλέον, το υπουργείο δεν αναφέρει αν θα ισχύσει και για τους στρατιώτες που υπηρετούν ήδη τη στιγμή εκείνη τη θητεία τους. Πάντως, οι στρατιωτικές πηγές προσδιορίζουν τη θεσμοθέτηση της αύξησης της θητείας για το στρατό ξηράς για τον Ιανουάριο.
Παρ΄ ότι ο χρόνος της θητείας στο στρατό ξηράς είναι 9 μήνες, τυπικά, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας είναι 12 μήνες. Αρκεί μια απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή για την αύξησή της.
Από το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζεται εάν η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος θα αφορά τους οπλίτες που θα καταταγούν στο μέλλον στο στρατό ή και όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους. Οπότε οι τελευταίοι θα κληθούν να παραμείνουν στις μονάδες τρεις μήνες παραπάνω.
Μιλώντας, χθες, σε δημοσιογράφους από τη Θάσο, οπου ο υπουργός Αμυνας βρέθηκε για τον εορτασμό των 108 χρόνων της απελευθέρωσης του νησιού, σημείωσε ότι θα ενισχυθεί ο στρατός στον Έβρο. Αυτό θα γίνει τόσο με προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και με την έλευση περισσότερων στρατευσίμων στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες «η οποία θα γίνει σύντομα».
Σε δηλώσεις του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».
Σύμφωνα με τα όσα είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο τη ΔΕΘ πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους.
Τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται ο τρόπος που θα γίνει η αλλαγή στη θητεία. Επιπλέον, για ποιες Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) θα ισχύσει.
Φαίνεται πως η θητεία στον στρατό ξηράς θα είναι δύο ταχυτήτων. Δηλαδή θα παρέχεται σε όλους τους στρατιώτες η δυνατότητα επιλογής. Όποιος το επιθυμεί θα κάνει 12μηνη θητεία. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να πάει κάποιο διάστημα υποχρεωτικά σε παραμεθόριο (δηλαδή Έβρο ή νησιά). Αντίθετα, το υπόλοιπο θα το κάνει στην ενδοχώρα. Πιθανότερο χρονικό διάστημα υποχρεωτικής παραμονής στην παραμεθόριο θα είναι οι 3 με 5 μήνες.