ston-aera-to-8oro-antidraseis-gia-ti-10ori-apliroti-ergasia-kai-tin-ayxisi-ton-yperorion-97195
13:21

Στον «αέρα» το 8ωρο: Αντιδράσεις για τη 10ωρη απλήρωτη εργασία και την αύξηση των υπερωριών

13:21
Newsroom

Στον «αέρα» το 8ωρο: Αντιδράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται για τη 10ωρη απλήρωτη εργασία και την αύξηση των υπερωριών. Αυτό, διότι το 8ωρο μέσω του νέου νομοσχεδίου θα γίνει 10ωρο. Όμως, η αποπληρωμή του δεν θα γίνει με χρηματική αμοιβή. Αντίθετα, θα γίνει με άλλους τρόπους (άδειες, ρεπό κτλ). Επίσης, στο νέο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνεται και η ετήσια αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών από τις 96 ή 120 ώρες (ανάλογα τον κλάδο) σε 150 ώρες το χρόνο.

Στον «αέρα» το 8ωρο: Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται τα συνδικάτα μετά το Πάσχα. Αιχμή του δόρατος είναι οι εργασιακές αλλαγές που φέρνει το υπουργείο Εργασίας. Αυτές αφορούν το δεκάωρο εργασίας κατόπιν συμφωνίας με τον εργαζόμενο.

Advertisement

Αλλαγή 8ωρου σε 10ωρο: Αντιδράσεις για την απλήρωτη εργασία.

Ήδη η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 4 Μαΐου. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα “για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα”. Αν απαιτηθεί, η ΓΣΕΕ θα εκτιμήσει το ενδεχομένων και νέων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Advertisement

Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό πραγματοποιούν συλλαλητήριο την επόμενη Τρίτη 20 Απριλίου στην πλατεία Κλαυθμωνος. Μάλιστα, ζητά να σταματήσουν τα επιδόματα πείνας, οι απολύσεις, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η μη εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Advertisement

Στον «αέρα» το 8ωρο: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  με τις νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά προβλέπεται δεκάωρο για έξι μήνες χωρίς επιπλέον αμοιβή. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι θα αμοίβονται, με μείωση ωραρίου το επόμενο διάστημα ή με ρεπό ή με αύξηση των ημερών άδειας και αύξηση των υπερωριών κατόπιν συμφωνίας με τον εργαζόμενο.

Αναλυτικότερα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα μπορούν να απασχολούνται μέχρι και 10 ώρες την ημέρα. Αυτό θα ισχύει χωρίς επιπλέον αμοιβή για ένα εξάμηνο συνεχόμενα.

Αναλυτικότερα επιχειρήσεις -εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δυο ώρες την ημέρα το προσωπικό. Στη συνέχεια να τις συμψηφίζουν για το επόμενο αντίστοιχο διάστημα με μείωση ωραρίου ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας ή συνδυασμό μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως.

Advertisement

Αυξάνονται οι υπερωρίες

Παράλληλα αυξάνεται το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες. Κι αυτό, ενώ σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες ανά 6μηνο για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους το έτος.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου η διευθέτηση του χρόνου θα μπορεί να γίνει με ατομική σύμβαση συμφωνίας εργοδότη – εργαζόμενου. Όμως, θα γίνει μόνο εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων ή δεν επιτευχθεί η κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Θα επιτρέπεται μόνον εάν η επιχείρηση διαθέτει και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της Δηλαδή, να είναι άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σε πραγματικό χρόνο.

Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Advertisement

Στον «αέρα» το 8ωρο: Το δικαίωμα του εργαζόμενου

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει. Όμως, αν η άρνηση του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του. Κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εναλλακτικά, καθορίζεται, με συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης που αφορά τα μέλη της. Επίσης, δύναται να καθορίζεται με συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από είκοσι εργαζομένους. 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ` ανώτατο αριθμο 20 εργαζόμενοι. Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων υπογράφεται ατομική σύμβαση με κάθε εργαζόμενο που θα εργασθεί υπό το εν λόγω σύστημα.

Η εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση εργοδότη και εργαζομένου επιτρέπεται. Όμως, η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της. Το σύστημα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο και διαλειτουργικό με το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΡΓΑΝΗ, σε πραγματικό χρόνο.

Το 10ωρο ισχύει και για τις εποχιακές επιχειρήσεις:

Σε περίπτωση που, κατ’ εφαρμογή του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, εργαζόμενος απασχολείται άνω των 9 ωρών ημερησίως κατά την περίοδο αυξημένης απασχόλησης, η 10η ώρα της ημερήσιας απασχόλησης αφαιρείται από τον συνολικό μέγιστο ετήσιο επιτρεπόμενο αριθμό νόμιμων υπερωριών του συγκεκριμένου εργαζομένου.

Οι νέες ρυθμίσεις για το ωράριο εφαρμόζονται και για εποχιακές επιχειρήσεις. Επίσης, θα έχουν ισχύ και για εργαζομένους, με σύμβαση εργασίας διάρκειας μικρότερης του ενός έτους. Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και οι ατομικές συμβάσεις της αναρτώνται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.