Η συμπεριφορά του κορονοϊού το καλοκαίρι παραμένει ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν δεύτερο κύμα κρουσμάτων, ακόμα και αν έχει μειωθεί η διασπορά στη χώρα μας, λόγω επανεισαγωγής του από χώρες με ψυχρότερες κλιματολογικές συνθήκες.
Ερωτηθείς για το αν γνωρίζουμε σήμερα τη σχέση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της δραστηριότητας του ιού, καθώς συνεχίζεται η μετάδοσή του και σε περιοχές όπου σημειώνονται ήδη υψηλές θερμοκρασίες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι «δεν ξέρουμε γι’ αυτόν τον ιό, τι θα γίνει το καλοκαίρι.
Ελπίζουμε ότι θα μειωθεί η διασπορά, όπως γίνεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς και θα μειωθεί και η επιβίωσή τους στο περιβάλλον στην πατρίδα μας, η οποία έχει κάποιες ειδικές συνθήκες και θερμοκρασίας και υγρασίας».
Απαντώντας στην ερώτηση του Newsbomb.gr και της Διονυσίας Προκόπη, εξήγησε ότι όλοι οι αναπνευστικοί ιοί και οι κορονοϊοί δεν ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τη χαμηλή υγρασία.
Ειδικά για τους κορονοϊούς, «οι οποίοι μάλιστα έχουν και ένα περίβλημα το οποίο είναι από λίπος, ότι σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά με χαμηλή υγρασία, όταν δηλαδή δεν ευνοείται η πρόσληψη νερού στον ιό, σπάει. Από την άλλη, η πρόσληψη νερού και η σχετική υγρασία βοηθάει στο να πέφτουν τα σωματίδια που κουβαλούν τον ιό, τα αεροσταγονίδια όπως λέμε, πολύ γρήγορα».
Περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ, οι οποίες έχουν υψηλές θερμοκρασίες αλλά με αρκετή υγρασία, ζουν μια επάνοδο του ιού, τόνισε ο κ. Τσιόδρας, η οποία οφείλεται και στην επανεισαγωγή κρουσμάτων.
Σημαντικό στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι ο νέος κορονοϊός το καλοκαίρι θα κυκλοφορεί και σε χώρες που έχουν διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες. Επομένως θα μπορεί να επανεισαχθεί και στη χώρα μας από αυτές.
«Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι ότι ελπίζουμε οι υψηλές θερμοκρασίες να μειώσουν τη διασπορά και την επιβίωση στο περιβάλλον. Δεν θα εξαφανίσουν τον ιό, αυτό είναι σίγουρο και φυσικά θα υπάρχει η δυνατότητα επανεισαγωγής του», πρόσθεσε.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τη σύσταση για επαγρύπνηση και επιτήρηση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν «τρανταχτά δεδομένα» ότι οι αναπνευστικοί ιοί υποχωρούν το καλοκαίρι, κατέληξε.