Ο Σορίν Ματέι βαφτίστηκε από τα ΜΜΕ «Ρουμάνος κακοποιός» και ήταν παλιός γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ., καθώς από την εφηβεία του μπλέχτηκε σε ολοένα και πιο βαριές μορφές παραβατικότητας, έχοντας αποκτήσει το προσωνύμιο «Πεταλούδας» για την ευκολία του να δραπετεύει.
Της: Έπη Τρίμη
Ο Ρουμάνος είχε απασχολήσει και άλλες φορές τις Αρχές. Το 1995 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας και αρκετές ληστείες, είχε όμως καταφέρει να διαφύγει από τα δικαστήρια Ευελπίδων για να συλληφθεί αργότερα και να οδηγηθεί στις φυλακές Κέρκυρας. Ακολούθησαν πολλά παρόμοια περιστατικά. Μάλιστα, στις 5η Σεπτεμβρίου του 1998 οι αστυνομικοί εισβάλουν στο σπίτι του και εκείνος τους αιφνιδιάζει με 2 χειροβομβίδες. Τελικώς, συνελήφθη στις 23ης Σεπτεμβρίου όταν επισκέφθηκε την Πηνελόπη Αθανασοπούλου, που διέμενε στο ισόγειο πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης 4.
Η υπόθεση ομηρίας
Ο Σορίν Ματέι έκανε χρήση ηρωίνης και εκείνη την ημέρα ήταν υπό την επήρειά της ενώ κρατούσε μια χειροβομβίδα. Μάλιστα, είχε πάρει τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε live τις δραματικές συνομιλίες και τα τεκταινόμενα από το διαμέρισμα επί τέσσερις ώρες, με τον κεντρικό παρουσιαστή ειδήσεων του καναλιού, Νίκο Ευαγγελάτο, να αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση μαζί του.
Στις 23 Σεπτέμβρη 1998 ο 27χρονος καταζητούμενος από τη Ρουμανία, Σορίν Ματέι, εισέβαλλε σε διαμέρισμα της οδού Νιόβης στα Κάτω Πατήσια κρατώντας ομήρους τους τέσσερις ενοίκους του σπιτιού με την απειλή χειροβομβίδας. Στο εν λόγω σπίτι βρισκόταν η Σουλτάνα Γκινάκη, η κόρη της Αμαλία, ο γιος της Βαγγέλης και ο αρραβωνιαστικός της Αμαλίας, Απόστολος.
Κατά τη διάρκεια της τότε συμπλοκής χρησιμοποιήθηκε χειροβομβίδα λάμψης κρότου ενώ ένας αστυνομικός τον χτύπησε με την λαβή όπλου. Ωστόσο ο Ματέι σαν αίλουρος μέσω του φωταγωγού μπόρεσε να διαφύγει και να μπει στο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου της πολυκατοικίας.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των τότε αστυνομικών που βρίσκονταν στην επιχείρηση, ο εισαγγελέας Ιωάννης Σακκάς είχε δώσει εντολή να μην τον πυροβολήσουν.
Τα υπνωτικά χάπια
Ο Σορίν Ματέι είχε ζητήσει το ποσό των 500.000 δραχμών, ενώ είχε απαιτήσει από τους αστυνομικούς να του στείλουν αμφεταμίνες. Ωστόσο, έγινε έξαλλος καθώς αντί να ικανοποιήσουν το αίτημά του στη θέση του έστειλαν υπνωτικά χάπια. Του Ματέι γύρισε το μάτι και τους απείλησε πως θα πετάξει χειροβομβίδα ενώ εκείνος διέκοψε «μαχαίρι» τις συνομιλίες μαζί τους.
Η διαπραγμάτευση του Ευαγγελάτου
Ο Νίκος Ευαγγελάτος κατάφερε να ηρεμήσει τον Ματέι και να αφήσει ελεύθερο τον γιο της οικογένειας κατά τις 8 το βράδυ, ο οποίος αντιμετώπιζε μαθησιακές δυσκολίες.
Η έφοδος της αστυνομίας και η έκρηξη της χειροβομβίδας
Το μοιραίο εκείνο βράδυ (γύρω στις 10μμ) ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, εκτιμώντας ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη, διέταξε να κοπεί η 4ωρη τηλεφωνική επικοινωνία του Ρουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι με τον Σκάι.
Την ώρα που οι αστυνομικοί εισέβαλαν στην πολυκατοικία, ο Ματέι είχε μόλις απελευθερώσει, τη Σουλτάνα Γκινάκη. Έτσι, στο διαμέρισμα βρισκόταν πλέον ο ίδιος και οι δύο όμηροι που ήταν δεμένοι.
Στην έφοδο συμμετείχε και ο αρχηγός της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί, όταν μπήκαν στο διαμέρισμα, τράβηξαν με δύναμη τον Απόστολο Μακρινό, έκοψαν το κορδόνι, οπότε και απελευθερώθηκε.
Ο Ματέι χωρίς να χάσει χρόνο άρπαξε την κοπέλα η οποία άρχισε να φωνάζει πανικόβλητη «Μη». Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκε η μοιραία έκρηξη που σκότωσε την άτυχη Αμαλία μετά από 17 ημέρες νοσηλείας.
Η διαθεσιμότητα και οι τραυματίες
Από τα θραύσματα της χειροβομβίδας τραυματίστηκε ο αρχηγός της αστυνομίας, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ο υπαρχηγός της αστυνομίας και μετέπειτα αρχηγός αυτής, υποστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος, ο οποίος διακομίστηκε στον Ερυθρό Σταυρό με σοβαρά τραύματα στο αριστερό μάτι, ο Βασίλειος Τσιατούρας, προϊστάμενος του εκεί τμήματος, ο Γιώργος Mαρκόπουλος, αστυνόμος της Ασφάλειας με ελαφρά τραύματα και ο Γιώργος Παλιούρας, οδηγός του Αθανάσιου Βασιλόπουλου, του οποίου δυστυχώς ακρωτηριάστηκε το ένα πόδι.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας αρχικά τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω ακούσιας ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αλλά τελικά το 2005 απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία.
Ο θάνατος του Σορίν Ματέι
Ο 27χρονος Σορίν Ματέι εντοπίστηκε νεκρός στις 26 Σεπτεμβρίου στο κρεβάτι του στις φυλακές Κορυδαλλού. Όπως αποφάνθηκε ο ιατροδικαστής Μάριος Μητσάκης, ο θάνατος του κακοποιού προήλθε από εισρόφηση γαστρικού υγρού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη καταστολή καθώς η ποσότητα φαρμάκου που του είχε δοθεί ήταν τέτοια που τον σκότωσε.