Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο γρασίδι μιας ιστορικής έπαυλης στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, αρχαιολόγοι, με μια ομάδα φοιτητών, περίμεναν να ανακαλύψουν αρχαία ρωμαϊκά τεχνουργήματα, αλλά το τελικό εύρημα, προκάλεσε την έκπληξη όλων.
Η δομή ηλικίας 1.800 ετών, αποδείχθηκε ότι ήταν μοναδική στο είδος της. Το καλοκαίρι του 2024, ξεκίνησε ένα ευρείας κλίμακας έργο ανοικοδόμησης στην έπαυλη Rusovce σε ένα κτήμα του 16ου αιώνα, στα προάστεια της Μπρατισλάβα.
Προγενέστερες εργασίες στον χώρο, είχαν αποκαλύψει ευρήματα της Εποχής του Σιδήρου και των αρχαίων Ρωμαίων κάτι που έκανε την ομάδα από το πανεπιστήμιο της Trnava, αισιόδοξη.
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στο γρασίδι, στο μπροστινό μέρος της οικίας, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο, μια δομή που μοιάζει με σήραγγα και χρησιμοποιείται για την παροχή νερού, αναφέρει το δελτίο Τύπου το πανεπιστήμιο της Trnava.
Μία φωτογραφία που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο στις 7 Μαρτίου, σε ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, δείχνει το αρχαίο υδραγωγείο.
Η ορθογώνια σήραγγα, έχει βάθος 0,914 μέτρα και πλάτος 0,30 μέτρων. Στα πλαϊνά του, είναι επιστρωμένο με πέτρες και μια σειρά από κεκλιμένα πλακίδια μέχρι τη βάση. Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως σχεδόν 38 μέτρα του υδραγωγείου, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.
Από ψηλά, η δομή έχει σχήμα που παραπέμπει σε καλαμάκι, με ένα ευθύ τμήμα και μετά μια καμπυλωτή γωνία. Μερικά από τα πλακίδια, έχουν διατηρηθεί τόσο καλά που, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να διαβάζουν το εντυπωμένο όνομα του κατασκευαστή τους, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. Ένα από τα πλακίδια, είχε το αποτύπωμα από την πατημασιά ενός σκύλου, ο οποίος προφανώς πάτησε πάνω του, προτού στεγνώσει.
Παρόμοια υδραγωγεία έχουν ανακαλυφθεί σε άλλα μέρη της κεντρικής Ευρώπης, όμως είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένα στη Σλοβακία, εξηγεί ο Hrnčiarik. Η ποιότητα της διατήρησης και η έκταση της δομής, εμπλουτίζουν τη σημασία της. Οι αρχαιολόγοι, εκτιμούν ότι το υδραγωγείο χρειάστηκε 56 τόνους πέτρας και πάνω από 80 πλακίδια, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.
Οι εργασίες στην έπαυλη Rusovce, συνεχίζονται και, αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το 2029.
Η έπαυλη βρίσκεται στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και την Ουγγαρία.
Το εσωτερικό του μαγεύει τους επισκέπτες…
Το Αχίλλειο ανάκτορο στην Κέρκυρα είναι ίσως η πιο γνωστή βασιλική έπαυλη της Ευρώπης και βρίσκεται στο ορεινό χωριό Γαστούρι, δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας.
Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Κέρκυρας.
Το Αχίλλειο βρίσκεται στο ορεινό χωριό Γαστούρι, δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας. Για να το επισκεφτείς θα πρέπει να ακολουθήσεις έναν φιδίσιο δρόμο που ανηφορίζει ανάμεσα στους ελαιώνες.
Εκεί, που η φαντασία είναι ελεύθερη να καλπάσει, το παραμύθι ενώνεται με την πραγματικότητα, το καλό σμίγει με το κακό κι η αλήθεια γίνεται ένα με το θρύλο.
Ένα παράξενο συναίσθημα σε κυριεύει μόλις αντικρίσεις την επιβλητική μορφή του Ανακτόρου, να δεσπόζει ανάμεσα στα κυπαρίσσια και τα εξωτικά άνθη και φυτά που το περιζώνουν.
Ένα ανάκτορο που αποτελούσε το θέρετρο δυο μορφών της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, που το μόνο κοινό που είχαν μεταξύ τους ήταν η λατρεία τους προς την Κέρκυρα, την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η γνωστή Σίσσι και ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’.
Εκείνη το έκτισε το 1890 όταν ο γιατρός της της συνέστησε να επωφεληθεί του ιδανικού κλίματος του νησιού και το αφιέρωσε στον αγαπημένο της ομηρικό ήρωα, τον Αχιλλέα, εξ ου και το όνομά του: Αχίλλειο.
Στη συνέχεια εκείνος το αγόρασε μετά το θάνατό της το 1898, αλλά ο πόλεμος, που ο ίδιος κήρυξε, δεν τον άφησε να το χαρεί. Εκείνος τοποθέτησε και το μεγάλο άγαλμα του Αχιλλέα με την επιγραφή «Στον μέγιστο των Ελλήνων από τον μέγιστο των Γερμανών».
Κατά τον Α’ αλλά και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ανάκτορο καταλήφθηκε, χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς και δυστυχώς, λεηλατήθηκε. Μετά από πολυετείς εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης, το Ανάκτορο λειτούργησε ξανά το 1984 έχοντας ανακτήσει την παλιά του αίγλη.
Καθώς μπαίνεις στο ανάκτορο αντικρίζεις το κλιμακοστάσιο, ανεκτίμητο έργο τέχνης, το οποίο υμνεί την ελληνική μυθολογία με αγάλματα του Δία και της Ήρας, μικρότερα αγαλματίδια και γύψινα γλυπτά.
Δεξιά θα δεις το πορτρέτο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ, ενώ αριστερά θα θαυμάσεις το μαρμάρινο τζάκι και τα αγαλματίδια που το κοσμούν. Η οροφή διακοσμείται με ένα τεράστιο φρέσκο, έργο απαράμιλλης τέχνης, που απεικονίζει αλληγορικά τις «Τέσσερις Εποχές» του χρόνου.
Στο τέλος της σκάλας υπάρχει μια μεγαλειώδης ελαιογραφία που απεικονίζει τον Θρίαμβο του Αχιλλέα στη μάχη με τον Έκτορα.
Το καθολικό παρεκκλήσι της Ελισάβετ αποτελεί ολόκληρο ένα έργο τέχνης, με εντυπωσιακότερο σημείο την τοιχογραφία στο θολωτό, που απεικονίζει τη δίκη του Χριστού.
Στην Αίθουσα της Ελισάβετ υπάρχουν έπιπλα και αντικείμενα που προέρχονται από το υπνοδωμάτιό της, όπως επίσης και ένας μεγάλος πίνακας που απεικονίζει τον Οδυσσέα και τη Ναυσικά στο νησί των Φαιάκων, ενώ στην Αίθουσα του Κάϊζερ εκθέτονται προσωπικά αντικείμενα του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου του Β’, μια προσωπογραφία του ιδίου και άλλοι πίνακες με ναυτικά θέματα.
Το εξωτερικό το ανακτόρου κοσμείται επίσης από απαράμιλλα έργα τέχνης. Στο περιστύλιο του Αχίλλειου δεσπόζουν τα εννέα μαρμάρινα αγάλματα των μουσών, τα οποία συνοδεύονται από το άγαλμα του Απόλλωνα, οι Τρεις Χάριτες και το άγαλμα του φτερωτού Ερμή.
Μέσα στη στοά του Περιστυλίου, τη Στοά των Σοφών, σώζονται 13 προτομές αρχαίων φιλοσόφων και η προτομή του Σαίξπηρ.
Το μεγαλύτερο ίσως σε αξία άγαλμα στο Αχίλλειο είναι ο «Αχιλλεύς Θνήσκων» που παρουσιάζει τον Αχιλλέα που πεθαίνει προσπαθώντας να βγάλει το ακόντιο από τη φτέρνα του.
Το άγαλμα ο «Αχιλλεύς Νικών» είναι το μεγαλύτερο άγαλμα του Αχίλλειου, με διαστάσεις εξωπραγματικές, όπου ο Αχιλλέας παρουσιάζεται στη στιγμή της νίκης του.
Πλήθος κόσμου απολαμβάνει την έπαυλη αλλά και τους καταπράσινους κήπους.
Λουλούδια σε όλα τα χρώματα, δέντρα και εξωτικά φυτά, με διάσπαρτα εκπληκτικά αγάλματα, σε οδηγούν σε έναν εξώστη, από όπου η θέα της Κέρκυρας ολοκληρώνει την ξεχωριστή εμπειρία της επίσκεψης.