Διαδίκτυο: Το νέο σχέδιο νόμου για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θέτει σε νέα βάση τη σχέση ανάμεσα στα παιδιά και το διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο σχέδιο αφαιρεί το δικαίωμα επεξεργασίας προσωπικού χαρακτήρα ανηλίκων κάτω των 13 ετών. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της άμεσης προσφοράς της υπηρεσίας στην πληροφορία στο παιδί. Επίσης, το προαναφερθέν σχέδιο απαγορεύει τη δημιουργία λογαριασμού από ανήλικο σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό βασίζεται στο άρθρο 21 του Σχεδίου Νόμου, το οποίο θέτει ως όριο ηλικίας τα δεκαπέντε έτη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ταυτίζεται με άλλες του Ελληνικού δικαίου, οι οποίες αναφέρουν πως πρόσωπα ηλικίας έως και 15 ετών έχουν περιορισμένη δικαιοπρακτική ικανότητα (σ.σ. άρθρο 136 ΑΚ).
Από εκεί και πέρα, ως νόμιμοι αντιπρόσωποι για τα ανήλικα παιδιά λογίζονται, τα άτομα που έχουν τη γονική μέριμνά τους (σ.σ. άρθρ. 1510 ΑΚ επ.). Επίσης, το δικαίωμα του νόμιμου αντιπροσώπου σε περιπτώσεις ανηλίκων παιδιών έχουν οι επίτροποι. Αυτό, αφορά τους γενικούς επιτρόπους, τους ειδικούς επιτρόπους, τους προσωινούς επιτρόπους ή τους μη προσωρινούς επιτρόπους (σ.σ. άρθρ. 1589 ΑΚ επ.).
Παιδιά και διαδίκτυο: Αναλυτικά όσα προβλέπει το άρθρο 21 για τη συγκατάθεση ανηλίκου
1. Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ανηλίκου, κατά την προσφορά υπηρεσιών της κοινωνίας των πληροφοριών απευθείας σε αυτόν, είναι σύννομη, εφόσον ο ανήλικος έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και παρέχει τη συγκατάθεσή του.
2. Εάν ο ανήλικος είναι κάτω των 15 ετών και μέχρι 13 ετών, η επεξεργασία της παραγράφου 1 είναι σύννομη μόνο μετά την παροχή συγκατάθεσης του νομίμου αντιπροσώπου του ανηλίκου.
3. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας καταβάλλει εύλογες προσπάθειες για να επαληθεύσει ότι η συγκατάθεση της παραγράφου 2 παρέχεται από τον νόμιμο αντιπρόσωπο του ανηλίκου, λαμβάνοντας υπόψη του και τη διαθέσιμη τεχνολογία.
Το σχέδιο νόμου είναι ανοιχτό προς διαβούλευση μέχρι σήμερα (σ.σ. Τετάρτη 21 Αυγούστου του 2019).