Στην έξαρση των ιώσεων αλλά και στον «ιό της καμήλας» αναφέρθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε στον «ιό της καμήλας», λέγοντας πως μεταδίδεται είτε από επαφή με καμήλα, είτε δια μέσου της αναπνευστικής οδού. Δεν μεταδίδεται εύκολα, αλλά ο ένας στους τρεις που κολλάει τον ιό, καταλήγει.
Παγώνη: Ο «ιός της καμήλας» σκοτώνει 1/3 που κολλάνε
«Έχουμε και τον ιό της καμήλας, είχαμε και τα ποδόσφαιρα. Αυτό είναι αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής και το ξέρουμε από το 2012. Έχουμε παγκοσμίως από τότε 2.600 κρούσματα. Κολλάει είτε με την επαφή με την καμήλα, είτε δια μέσου της αναπνευστικής οδού, αν κάποιος έχει νοσήσει. Όσοι πήγαν στο Κατάρ, ανεβήκανε και σε… μια καμήλα λογικό είναι… Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε μεγάλο ποσοστό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην έξαρση των ιώσεων και παρατήρησε πως πάντα μετά τον Νοέμβριο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, αλλά φέτος είναι εντονότερο γιατί τα 2 προηγούμενα χρόνια λόγω του κορονοϊού λαμβάναμε μέτρα ασφαλείας κι αυτό είχε ως συνέπεια να προστατευόμαστε κι από ιώσεις κάτι που φέτος δεν γίνεται.
Η κυρία Παγώνη, είπε πως η κορύφωση των ιώσεων και της γρίπης, παρατηρείται από τα τέλη Δεκεμβρίου έως και τα τέλη Φεβρουαρίου και για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν, γιατί ακόμη κι αν νοσήσουν τα συμπτώματα θα είναι ηπιότερα.
«Η γρίπη μας ανησυχεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, αυτήν την περίοδο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως τα περισσότερα παιδιά είναι άρρωστα και δεν πρέπει οι γονείς τους να τα στέλνουν σχολείο ακόμη και με ήπια συμπτώματα.
Αναφερόμενη τέλος στον στρεπτόκοκκο Α, είπε ότι δεν πρέπει να μας ανησυχεί και το μόνο που χρειάζεται είναι έγκαιρη διάγνωση για να δοθεί έγκαιρα η αντιβίωση. Τα δε συμπτώματα στα παιδιά που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς, είναι ο υψηλός πυρετός και ο έντονος πονόλαιμος.