Σεισμός σημειώθηκε σήμερα (Δευτέρα, 08/04) το μεσημέρι κοντά στην Κρήτη και την Κάρπαθο. Συγκεκριμένα ο σεισμός πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Κάσου. Η σεισμική δόνηση δεν ήταν μεγάλης ισχύος, ενώ έλαβε χώρα τις πρώτες μεσημεριανές ώρες της ημέρας, καθώς σημειώθηκε στη 12.07 το μεσημέρι.
Ο σεισμός που «χτύπησε» την περιοχή του, ενώ έγινε αισθητός επίσης και στην Κρήτη και στην Κάρπαθο. Η σεισμική δόνηση ήταν εντάσεως 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ισχύς του συγκεκριμένου σεισμού δεν προκάλεσε υλικές ζημιές στην περιοχή, ενώ αναφορές δεν υπήρξαν και για την ύπαρξη κάποιου δυσάρεστου γεγονότος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κάσου. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το εστιακό βάθος του συγκεκριμένου σεισμού, οι ειδικοί υπολογίζουν πως ήταν 10 χιλιομέτρων.
Λίγα λόγια για την Κάσο
Η Κάσος είναι ελληνικό νησί του νότιου Αιγαίου και το νοτιότερο από τα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και στην Κάρπαθο. Έχει σχήμα περίπου ρομβοειδές επίμηκες με μέγιστο μήκος από το Ακρωτήρι Αυλάκι μέχρι το Ακρωτήρι Ακτίνα 19,8 χλμ. και μέγιστο πλάτος (στο μέσον σχεδόν της νήσου) 7,7 χλμ. Η έκταση της φθάνει τα 66,4 τ.χλμ. και έχει μήκος ακτών 59 χλμ.
Έχει έξι χωριά: την Αγία Μαρίνα, το Αρβανιτοχώρι, τον Εμπορειό, την Παναγία, το Πόλι και το Φρυ (πρωτεύουσα). Υψηλότερες κορυφές των βουνών της είναι ο Πρίωνας (601 μ.), ο Περίολας (504 μ.) και ο Κόρακας (494 μ.) και ακολουθούν το Σύσφι, οι Τρούλλες, τα Δώματα, ο Άη Γιώργης και η Μυρτώ.
Ο πληθυσμός της Κάσου ακολουθεί εδώ και χρόνια μία φθίνουσα πορεία, παράλληλη προς αυτήν των περισσοτέρων νησιών της Ελλάδος. Κατά την ακμή του νησιού, την περίοδο της Ελληνική Επαναστάσεως, οι κάτοικοί της λέγεται ότι έφθαναν τις 12.000. Ωστόσο, αυτό δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή της εικόνα. Η τελευταία επίσημη απογραφή του Μαΐου 2011 έδειξε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν ξεπερνούν τους 1.000, ανεβάζοντας τον πληθυσμό κατά τι σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή.