Ο σεισμός που «χτύπησε» την περιοχή της Κόνιτσας ήταν εντάσεως 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ισχύς του συγκεκριμένου σεισμού δεν προκάλεσε/προκάλεσε υλικές ζημιές στην περιοχή, ενώ δεν υπήρξαν/υπήρξαν αναφορές για την ύπαρξη κάποιου δυσάρεστου γεγονότος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν 30 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά της Κόνιτσας. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το εστιακό βάθος του συγκεκριμένου σεισμού, οι ειδικοί υπολογίζουν πως ήταν 10 χιλιομέτρων.
Η Κόνιτσα (ή Κόνιτα στα βλάχικα) είναι κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων και έδρα του Δήμου Κόνιτσας της Ηπείρου 64 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων, κοντά στα αλβανικά σύνορα. Κείται αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, της οροσειράς της Πίνδου, με θέα την πεδιάδα της Κόνιτσας όπου ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον ποταμό Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο. Ο κάμπος καλλιεργείται συστηματικά από ντόπιους αγρότες. Η Κόνιτσα είναι περιφερειακό κέντρο για πολλά μικρά χωριά της Πίνδου, ενώ διαθέτει αγορά, σχολεία και ένα κέντρο υγείας. Αποτελεί καλό σημείο αφετηρίας για τους τουρίστες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τα βουνά της Πίνδου, ή που θέλουν να κάνουν δραστηριότητες βουνού.
Η οικονομία της Κόνιτσας βασίζονταν παραδοσιακά στη γεωργία, παρά στη δασοκομία. Ο αγροτικός τομέας είχε παρακμάσει σταθερά από το 1970 μέχρι σήμερα. Το συγκεκριμένο γεγονός ωθούσε τον πληθυσμό σταθερά σε επαγγέλματα του τριτογενή τομέα. Ο κλάδος της οικοδομικής δραστηριότητας αναπτύχθηκε σταθερά, ενώ γνώρισε έκρηξη μετά τον σεισμό του 1996 στην περιοχή, ανάπτυξη που υποβοηθήθηκε και από την αθρόα προσέλευση μεταναστών από τη γειτονική Αλβανία που προσέφεραν άφθονα εργατικά χέρια στον κλάδο των κατασκευών. Στις μέρες μας αποτελεί και τουριστικό προορισμό.