Σε κακούργημα μετατρέπεται το αδίκημα της παρασκευής και κατοχής μολότοφ, με βάση τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η κατοχή και χρήση εμπρηστικών υλών, όπως οι μολότοφ σε συναθροίσεις και πορείες, αποτελεί επιβαρυντική περίσταση και τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη.
Υπενθυμίζεται ότι με τροποποίηση που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2019, είχε καταστεί κακουργηματικού χαρακτήρα η χρήση μολότοφ.
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης «με την προτεινόμενη διάταξη στην παρ 1 του άρθρου 272 του ΠΚ στα υλικά ή αντικείμενα ιδιαίτερης επικινδυνότητας προστίθενται οι εμπρηστικές ύλες και οι μηχανισμοί. Στην παρ.2 του άρθρου 272 ΠΚ διευρύνεται ο κακουργηματικός χαρακτήρας στις περιπτώσεις εκείνες που ο δράστης φέρει επικίνδυνες για τον άνθρωπο εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, κατά τη συμμετοχή του σε δημόσιες συναθροίσεις πλήθους ή αν τα ανωτέρω υλικά ή αντικείμενα αφορούν μεγάλη ποσότητα, ανεξαρτήτως αν συντρέχουν παράλληλα οι προϋποθέσεις του εγκλήματος της διατάραξης κοινής ειρήνης».
Η προωθούμενη διάταξη που μετατρέπει σε κακούργημα την παρασκευή και κατοχή μολότοφ
Άρθρο 272
Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών
1. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τον άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.
2. Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων
3. Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σ αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο τρόπο τον κίνδυνο να γίνει χρήση αυτών»