Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Σάρωσε η χώρα μας: Η Ελλάδα ήρθε δεύτερη στον κόσμο – Αυτή είναι η νούμερο 1 χώρα

22:04
Φώτης Γαλανόπουλος

Οι Έλληνες κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ανάμεσα στους πιο φιλικούς ανθρώπους παγκοσμίως, με την πρώτη χώρα ωστόσο να αποτελεί μεγάλη έκπληξη! Η ελληνική φιλοξενία και το φιλότιμο επιτρέπουν στην Ελλάδα να κατέχει αυτή τη θέση. Όσοι ζούμε στην Ελλάδα καθημερινά παρατηρούμε ότι εκτός από την ανοιχτόκαρδη φιλοξενία και το φιλότιμο, οι Έλληνες έχουν επίσης έντονο μεσογειακό και εκρηκτικό ταπεραμέντο.

Οι Έλληνες  στη δεύτερη θέση ανάμεσα στους πιο φιλικούς ανθρώπους

Advertisement

Και είναι μια ευχάριστη διάκριση καθώς αν σκεφτούμε τους καυγάδες ή τις εντάσεις και τις διαμάχες που αναπόφευκτα θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της ημέρας κάτι που και με το μεσογειακό αλλά και Βαλκάνιο ταπεραμέντο συναντάται συχνά, σίγουρα δεν θα χαρακτηρίζαμε τους Έλληνες ως τον κατά ορισμό φιλικό και ήρεμο λαό.

Σε αντίθεση όμως με ότι μπορεί να είχατε στο μυαλό σας ήρθε η έρευνα της Remitly και αποκάλυψε ότι οι Έλληνες κατατάσσονται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως οι πιο φιλικοί άνθρωποι. Η Remitly, για να προχωρήσει στη χρυσή πεντάδα των πιο φιλικών εθνών, ζήτησε από πάνω από 3.000 συμμετέχοντες διεθνώς να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων που σχετίζονται με την κατηγορία «συμφωνία» του τεστ προσωπικότητας Big 5.

Advertisement

Το τεστ προσωπικότητας των Big 5 στηρίζεται στο επιστημονικό μοντέλο «Big Five», το οποίο επισημαίνει πέντε θεμελιώδη χαρακτηριστικά της προσωπικότητας: ανοιχτότητα, ευσυνειδησία, ευχαρίστηση, εξωστρέφεια και νευρωτισμός. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν προκειμένου να αξιολογηθεί το πόσο νοιάζονται για τους άλλους, αν διαθέτουν χρόνο για άλλους ανθρώπους και αν τους αρέσει να κάνουν τους άλλους να νιώθουν άνετα.

Advertisement

Κάθε ερώτηση διατυπώθηκε ως δήλωση και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους, επιλέγοντας ανάμεσα σε διαφωνώ, διαφωνώ ελαφρώς, είμαι ουδέτερος, συμφωνώ ελαφρώς ή συμφωνώ με την δήλωση αυτή.

Οι 5 πιο φιλικοί λαοί στον κόσμο

Η Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα κατατάσσεται στη 2η θέση όσον αφορά τους πιο φιλικούς ανθρώπους. Ενώ στην 5η θέση βρίσκεται η Σουηδία,  που αναφέρεται ότι οι κάτοικοί της είναι φιλόξενοι και εκτιμούν την ειλικρίνεια και την ισότητα. Ακολουθούν το Μεξικό και η Κροατία στην 4η και 3η θέση αντίστοιχα. Για τους Έλληνες η έρευνα σημειώνει πως «Συχνά θεωρούνται ως ένα περίεργο έθνος, θα χαρούν να ξεκινήσουν μια συζήτηση με αγνώστους καθώς ελπίζουν να οικοδομήσουν νέες φιλίες και σχέσεις. Η κοινωνικοποίηση είναι μεγάλη υπόθεση για τους Έλληνες, και τους αρέσει να φιλοξενούν φίλους, παλιούς και νέους, ειδικά την Ελληνική Πρωτοχρονιά». Ενώ αναφέρει «δεν είναι ασυνήθιστο για τους Έλληνες να προσκαλούν νέους φίλους στο σπίτι τους για ένα σπιτικό γεύμα ή ακόμη και οι ντόπιοι να προσφέρουν στους επισκέπτες μια περιήγηση στην πόλη τους, ζωντανεύοντας τις γνώσεις τους με λήψεις ιστορίας και μυθολογίας».

Advertisement

1η στη λίστα

Ενώ στην πρώτη θέση συναντάμε τη Νότια Αφρική. «Οι κάτοικοι είναι ζεστοί και φιλόξενοι, γεγονός που διευκολύνει τους ταξιδιώτες και τους επισκέπτες να αισθάνονται άνετα γύρω τους. Δεν είναι ασυνήθιστο να σας υποδέχονται ευγενικοί ξένοι ενώ περπατάτε στο δρόμο, και οι Νοτιοαφρικανοί είναι γενικά χαρούμενοι που συναναστρέφονται, συμμετέχοντας σε συζητήσεις και επιδεικνύοντας το καλό τους χιούμορ, κάνοντας πολλά αστεία».

«Ένα επιπλέον θετικό σημείο είναι ότι υπάρχουν έντεκα επίσημες γλώσσες ομιλείται στη Νότια Αφρική (Αγγλικά, Αφρικάανς και εννέα εθνοτικές γλώσσες), που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας με τους ντόπιους και να κάνετε νέους φίλους», καταλήγει η έρευνα.

Διάκριση για το «ελληνικό γιαούρτι» στην Τσεχία

Σημαντική διάκριση για την οικονομία της Ελλάδας επετεύχθη στη Τσεχία, καθώς η συγκεκριμένη χώρα τάχθηκε υπέρ των ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας από τη συγκεκριμένη επιτροπή την μοναδικότητα του ελληνικού γιαουρτιού, δηλαδή η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» να αναγράφεται μόνο από προϊόντα της Ελλάδας και όχι από εκείνα άλλων χωρών (σ.σ. συμπεριλαμβανομένης και της Τσεχίας).

Advertisement

Σπουδαία «νίκη» της Ελλάδας για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού αποτελεί το σχέδιο αλλαγής της εθνικής της νομοθεσίας που υπέβαλλε η Τσεχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι».

Πιο συγκεκριμένα η Τσεχία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντρουκάιτις σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη στο υπουργείο, την περασμένη Τρίτη.

Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Αντρουκάιτις υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη, και όπως είχε αναφέρει σε επιστολή του προς τον τότε, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου «η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης» και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Τσεχίας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων, ενώ όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Αραχωβίτης «η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα ονόματα και η χρήση των συμβόλων σε προϊόντα που βασίζουν τη φήμη τους στην Ελλάδα, θα προστατευθούν» και συμπλήρωσε «αυτό το έχει κατανοήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από το γιαούρτι» ενώ θα γίνουν και τα πάντα για να «προστατευθεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών».

Τα επόμενα βήματα όπως σημείωσε είναι η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη)». Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επίσης, υπογράμμισε ότι όποιες διεθνείς συμβάσεις υπογραφούν από εδώ και στο εξής, όπως αυτές που υπεγράφησαν με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, θα γίνει σαφές «ότι εμείς θέλουμε πλήρη προστασία των εμπορικών μας σημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων για να προστατεύσουμε και τους Έλληνες παραγωγούς».

Το ιστορικό της διαμάχης με την Πράγα

Όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν η Τσεχία θέσπισε νόμο, ο οποίος επέτρεπε στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες της να παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα με τη χρήση των όρων ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι», καταστρατηγώντας την ενωσιακή νομοθεσία περί παραπλάνησης του καταναλωτή.

Ελλάδα και ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) από την πλευρά τους υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Δημοκρατίας της Τσεχίας, με την Επιτροπή να εκφράζεται με σαφήνεια ως προς την ασυμβατότητα μεταξύ του ενωσιακού Δικαίου και της προτεινόμενης ρύθμισης για τη χρήση του όρου «ελληνικό».

Τέλη Νοέμβρη, και συγκεκριμένα στις 20 του μηνός, ο κ. Αραχωβίτης πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον Επίτροπο Υγείας στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά να θέτει εκ νέου το ζήτημα, ζητώντας παράλληλα και ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα από την Επιτροπή.

Μάλιστα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχαν κινηθεί διαδικασίες επί παραβάσει εναντίων της Τσέχικής Δημοκρατίας για αυτή την υπόθεση, ωστόσο μετά την αποστολή της τροποποιητικής απόφασης για την εθνική νομοθεσία η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει.

Έτσι, η Επιτροπή αναμένεται να αξιολογήσει το σχέδιο τροποποίησης της τσεχικής νομοθεσίας προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία της υπόθεσης.

TAGS:
Advertisement