Δύο ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγχώνευση, προκαλώντας μεγάλες αλλαγές στην ελληνική αγορά.
Ειδικότερα, Attica Bank και Παγκρήτια γίνονται μία, κάτω από την πίεση του “τελεσιγράφου” της ΤτΕ.
Το ΤΧΣ και η Thrivest των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου κατέληξαν σε συμφωνία για τα κεφάλαια που θα εισφέρει κάθε πλευρά και για τους λοιπούς όρους συγχώνευσης των δύο τραπεζών και το μόνο που απομένει είναι οι νομικές αποσαφηνίσεις στους όρους της συμφωνίας, που θα αποτυπωθεί σε πλήρες κείμενο.
Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί η εν λόγω συγχώνευση, προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις, όλη την εβδομάδα, με συνεχείς πιέσεις από την ΤτΕ, η οποία έθεσε πενθήμερη προθεσμία, ζητώντας με επιστολή της από την Attica Bank να της υποβάλλει σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων «τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων».
Ζήτησε επίσης σχέδιο συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας, με αποσαφηνίσεις ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει, θα καλύπτει τους μίνιμουμ εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, λαμβανομένων υπόψη και των ζημιών που θα προκύψουν σε περίπτωση υπαγωγής δανειακών χαρτοφυλακίων της στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3».
Υπολογίζεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ.
Η Attica Bank έχει έτοιμο το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια, όπως και την τιτλοποίηση, για την οποία θα υποβάλλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3».
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων, θα διαβιβαστεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS, που καθορίζει το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για την εξυγίανση της Attica Bank και για την κάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από τη νέα τράπεζα.
Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, με την προμήθειά τους να έχει αποδώσει καρπούς, καθώς τόσο η Eurobank, όσο και η Alpha bank κατέγραψαν συνολικά κέρδη περίπου μισού δισεκατομμυρίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Κυριακάτικης «Καθημερινής».
Μέρισμα 342 εκατομμυρίων ευρώ εξ ολοκλήρου σε μετρητά, που αντιστοιχεί σε άνω των 9 σεντς ανά μετοχή – 30% των κερδών του 2023- αναμένεται να διανέμει στους μετόχους για της χρήσης του 2023 η Eurobank.
Όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα πλαίσια για τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου, η αίτηση στον εποπτικό μηχανισμό SSM έχει ήδη υποβληθεί και η σχετική απόφαση αναμένεται εντός του Ιουνίου, ενώ η καταβολή θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση της γενικής συνέλευσης.
Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους το Α’ τρίμηνο του 2024, ανήλθαν σε 287 εκατομμύρια ευρώ (περιλαμβάνουν το κόστος της εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο), ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 50,1% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 383 εκατομμύρια ευρώ.
Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 34,4% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 143 εκατομμύρια ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 34,2%, την ίδια περίοδο, σε 128 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι λειτουργικές επιδόσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στη Βουλγαρία, ενισχύθηκαν σημαντικά, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 92 εκατομμύρια ευρώ και 48 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα το Α΄ τρίμηνο 2024.
Η διοίκηση της Eurobank προτίθεται να μεγιστοποιήσει το προς το διανομή μέρισμα στο 40% των κερδών το 2024 και στο 50% τα επόμενα δύο χρόνια και όπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, θα εξετάσει την επιλογή της επαναγοράς μετοχών την 3ετια 2024 – 2026, σε συνδυασμό με την καταβολή μετρητών, χωρίς προς το παρόν να έχει ληφθεί η σχετική απόφαση.
Το διαχωρισμό του ποσού των 122 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί ως μέρισμα στους μετόχους για τη χρήση του 2023 (αντιστοιχεί σε 20% επί των κερδών επί προηγούμενης χρήσης) σε μετρητά και επαναγορά μετοχών, ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank.
Έτσι, το ποσό που θα διατεθεί ως μέρισμα θα είναι 61 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ισόποσο θα διατεθεί για buyback, με στόχο την ακύρωση των μετοχών, κίνηση που αναμένεται να έχει ποσοστό απόδοσης άνω του 20% με βάση τη χθεσινή τιμή της μετοχής.
Το Χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου ανήλθε σε 29,9 δισεκατομμύρια ευρώ, μη λαμβάνοντας υπόψη την αναταξινόμηση της Alpha Bank Romania. Η επίδοση του Α’ τριμήνου, καθώς και οι επερχόμενες προγραμματισμένες εκταμιεύσεις, επιβεβαιώνουν τις προοπτικές για το 2024.
Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 47,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε αντιστοιχία με την εξέλιξη των υπολοίπων καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος, καθώς και λόγω των αποπληρωμών δανείων.
Τα υπό Διαχείριση Περιουσιακά Στοιχεία αυξήθηκαν κατά 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Ενσώματη Καθαρή Αξία της Τράπεζας ανήλθε σε 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε 420,2 εκατομμύρια ευρώ.
Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ανήλθαν σε 96,3 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω εποχικότητας, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν κατά 18% με την αύξηση να προέρχεται από όλες τις επιμέρους κατηγορίες.
Το κύριο αποτέλεσμα προβλέψεων ανήλθε στα 321,7 εκατομμύρια ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 221,6 εκατομμύρια ευρώ.
Το Α’ τρίμηνο 2024, ορίζονται ως τα καθαρά κέρδη μετά τον φόρο εισοδήματος που ανήλθαν στα 211,1 εκατομμυρίων ευρώ μη συμπεριλαμβανομένων:
• Των μη επαναλαμβανόμενων Λειτουργικών Εξόδων ύψους €1,3 εκατομμυρίων
• Της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ ύψους 6,6 εκατομμυρίων
• Των Λοιπών αναπροσαρμογών και φόρων σχετιζόμενων με τα παραπάνω ύψους 2,9 εκατομμυρίων
Αιτιολογώντας την απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, εξήγησε, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου του 2024 (ανήλθαν σε 211 εκατομμύρια ευρώ), ότι «αυτό αποτελεί έναν αποδεκτό τρόπο, προκειμένου η διοίκηση να τοποθετηθεί για το πως θα αξιολογηθεί η αξιολόγηση της αποτίμησης της τράπεζας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει απόκλιση από το τι η διοίκηση θεωρεί ότι είναι η εσωτερική αξία της μετοχής και αυτή που υποδηλώνει η αγορά».
Και πρόσθεσε ότι «η Alpha Bank είχε πάντα πιστούς μετόχους που ενδιαφέρονται για μέρισμα με τη μορφή μετρητών, καθώς είναι η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που διένεμε αδιαλείπτως μέρισμα από το 1949 έως και πριν την ελληνική κρίση».
Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι εδώ και μια δεκαετία, οι ελληνικές τράπεζες έχουν βγάλει συνολικά από τον Ελληνικό λαό δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, όπου η Ελλάδα βίωσε:
• Μια τεράστια οικονομική κρίση
• Capital Control
• Υγειονομική κρίση
• Ενεργειακή κρίση
Οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να βάλουν χρέωση 0,50 ευρώ για κάθε τραπεζικό λογαριασμό, ανακεφαλαιώνοντας 2-3 φορές στη συνολική τους αξία.