Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης: Οι γυναίκες θα πρέπει να διακόψουν την εργασία τους και να επιστρέψουν στο σπίτι, για να αποτρέψουν τις εγκληματικές συμπεριφορές των παιδιών τους. Αυτό τόνισε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, στο κήρυγμα που ακολούθησε την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Κοζάνη την περασμένη Παρασκευή βράδυ.
Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Παύλος εξήγησε ότι το να βρίσκονται οι γυναίκες στο σπίτι είναι ουσιαστικό για την παρακολούθηση και την ανατροφή των παιδιών, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να μειώσει την τάση προς αντικοινωνικές συμπεριφορές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “εάν δεν επιστρέψει η γυναίκα στο βασίλειό της που είναι το σπίτι της και να μαζέψει ως η κλώσσα τα πουλάκια της κάτω από τις πτέρυγές της, έτσι θα πορεύονται τα παιδιά, να εγκληματούν το ένα στο άλλο. Και οι κοπέλες, κοπέλες. Πω πω… Η γυναίκα είναι το ωραιότερο πλάσμα που έφτιαξε ο Θεός, το πλέον ευαίσθητο, πλημμυρισμένο από αρετές για τη μητρότητα και τη συζυγία. Να χτυπιούνται χειρότερα από τα γαϊδούρια. Τα βλέπετε στις τηλεοράσεις και τα κατηγορείτε”.
Μάλιστα στην αρχή της δήλωσής του, ο Μητροπολίτης Κοζάνης αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. “Τώρα θα γίνει σεισμός με αυτό που θα πω, αλλά δεν έχω πρόβλημα γιατί αυτή είναι η αλήθεια”, είπε ο σεβασμιότατος.
Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος επανήλθε αργότερα με νέες δηλώσεις, λέγοντας πως τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν.
“Είπα εγώ τη γυναίκα κλώσα; Είπα ότι εάν η κλώσα φύγει από τα πουλιά της, καταστράφησαν τα πουλιά της. Έτσι και η μάνα, όταν εγκαταλείπει τα παιδιά της γίνονται συμμορίες. Αυτές οι συμμορίες δεν σας ενοχλούν; Δεν τα αγαπάτε αυτά τα παιδιά; Έλεος πια! Γίνετε άνθρωποι, μανάδες θέλουμε”.
“Εγώ δεν είπα τις γυναίκες κλώσες, είπα να είναι μάνες, παρομοίωση έκανα”, κατέληξε.
Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης διατύπωσε μια ισχυρή έκκληση προς τους πιστούς κατά τη διάρκεια της Κυριακής της Ορθοδοξίας, υπογραμμίζοντας την πνευματική σημασία που υπάρχει πίσω από την παράδοση της κατανάλωσης μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου. Επικρίνοντας την επιφανειακή εκδοχή του εθίμου που θέλει τους πιστούς να καταναλώνουν μπακαλιάρο σαν μέρος μιας τυπικής εορταστικής συμπεριφοράς, ο Σεβασμιότατος κάλεσε τους πιστούς να αναζητήσουν τη βαθύτερη, πνευματική έννοια της ημέρας.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, η εν λόγω παράδοση δεν είναι απλώς ένα έθιμο αλλά μια εκκλησιαστική πράξη με έντονο συμβολισμό, που συνδέεται άμεσα με το θαύμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την κυοφορία του Χριστού. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως: «Η νηστεία για το Πάσχα είναι αυστηρή και επιτρέπεται μόνο κατανάλωση λαδιού, ωστόσο οι Πατέρες της Εκκλησίας θέλοντας να σηματοδοτήσουν και την σπουδαιότητα του γεγονότος και της ημέρας του Ευαγγελισμού της Παναγίας επέτρεψαν στους πιστούς την κατάλυση ιχθύος μόνο για την εν λόγω ημέρα, καθώς και για την Κυριακή των Βαΐων κάθε Σαρακοστής πριν την Μεγάλη Εβδομάδα».