Σύνταξη: Ένας 56χρονος θα εισέπραττε τη σύνταξη του πεθαμένου πατέρα του. Μάλιστα, ο πατέρας του είχε φύγει από τη ζωή πριν από εννέα χρόνια. Η υπόθεση έχει ακολουθήσει τη νομική οδό. Θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό την ερχόμενη Δευτέρα στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου. Αυτό, διότι πριν από τρία χρόνια, ο 56χρονος είχε κριθεί ένοχος. Έτσι, καταδικάστηκε σε δέκα έτη, λόγω απάτης κατ’ εξακολούθηση.
Σύνταξη: Απάτη σε βάρος του Ελληνικού δημοσίου
Ωστόσο το πρωτόδικο δικαστήριο έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης. Αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της εμφάνισης του 56χρονου δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Κατά της απόφασης αυτής ο καταδικασθείς άσκησε έφεση. Αυτή προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2020. Ήταν μία προσπάθεια να μειώσει ή και να «εξαφανίσει» την ποινή που του έχει επιβληθεί.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου και ο 56χρονος κατηγορήθηκε για απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και η ζημία που προκλήθηκε είναι άνω των 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 56χρονος ήταν συνδικαιούχος στο λογαριασμό τράπεζας που διατηρούσε ο πατέρας του και στον οποίο κατατίθονταν η κύρια και επικουρική σύνταξη γήρατος που ελάμβανε.
Το χρηματικό ποσό που απαιτείται από τον κατηγορούμενο
Όπως αναφέρεται και στο παραπεμπτικό βούλευμα ο πατέρας απεβίωσε στα μέσα Ιανουαρίου 2002, όμως ο 56χρονος φέρεται να μην προσκόμισε στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ τη ληξιαρχική πράξη θανάτου και έτσι τα χρήματα από τη σύνταξη συνέχιζαν να κατατίθενται κανονικά στο λογαριασμό του θανόντος μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2011.
Ο 56χρονος κατηγορείται επίσης ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα εισέπραξε παράνομα το συνολικό ποσό των 153.808 ευρώ προκαλώντας ζημία στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο σήμερα απαιτεί από τον κατηγορούμενο το χρηματικό ποσό των 209.564 ευρώ, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές επιστρέφονται εντόκως σε ποσοστό 5%.