pyrros-dimas-ta-chrysa-metallia-ta-4-paidia-to-epeisodia-sti-voyli-kai-apoleia-tis-syzygoy-poy-toy-stoichise-18298
17:20

Πύρρος Δήμας: Τα χρυσά μετάλλια, τα 4 παιδιά, το επεισόδια στη βουλή και απώλεια της συζύγου που του στοίχισε

17:20
Newsroom

Ο Πύρρος Δήμας γεννήθηκε στη Χειμάρρα στις 13 Οκτωβρίου 1971.  Είναι Έλληνας Βορειοηπειρώτης ολυμπιονίκης αθλητής της άρσης βαρών.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Βρισκόμαστε στο μακρινό 1992. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Την τελευταία ημέρα του Ιουλίου (31) η ιστορία έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα ενός ανθρώπου που έμελλε να γίνει θρύλος. Στην άρση βαρών και στον αθλητισμό. Ο μυθικός Πύρρος Δήμας… γεννήθηκε εδώ!

Κατέκτησε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα του. Ουχί το τελευταίο.

Advertisement

Advertisement

Στην ύστατη προσπάθεια, έβγαλε και πάλι μία στεντόρεια φωνή. Μετά κοίταξε τις δύο πλευρές των κριτών. Σαν να τους έλεγε ότι μπορεί να το κρατήσει όσο θέλουν εκείνοι, προκειμένου να του δώσουν το «πράσινο φως» της απελευθέρωσης.

Ο Δήμας σήκωσε 370 κιλά στο σύνολο, με 167.5 στο αρασέ και 202.5 στο ζετέ.

Είναι τρεις φορές χρυσός (Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996 και Σίδνεϊ 2000) και μία φορά χάλκινος ολυμπιονίκης στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Advertisement

Ο πλέον επιτυχημένος αθλητής στην ολυμπιακή ιστορία του ελληνικού αθλητισμού είναι ο μοναδικός έως σήμερα Έλληνας αρσιβαρίστας με τρία χρυσά κι ένα χάλκινο ολυμπιακά μετάλλια, ισοφαρίζοντας τον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου στα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000.

Η πορεία του Πύρου Δήμα μετά τον αθλητισμό

Ο Πύρρος Δήμας εκλέχθηκε  βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012 – 2015. Στη σχετική ομιλία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «Ο Πύρρος με τα 4 ολυμπιακά μετάλλιά του, συμβολίζει την Ελλάδα που προσπαθεί, αγωνίζεται και πετυχαίνει, συμβολίζει την Ελλάδα που πρέπει να σηκωθεί και πάλι και να σταθεί όρθια».Ο Πύρρος Δήμας είναι έφεδρος αξιωματικός των ελληνικών ειδικών δυνάμεων και αριστούχος απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Advertisement

Προσωπική ζωή

Ο Πύρρος Δήμας ήταν παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Αναστασία Σδούγκου (έφυγε από τη ζωή το 2018) με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Στο χώρο του αθλητισμού, η Αναστασία Σδούγκου γνωρίστηκε και με τον άνδρα της, το 1992, λίγες ημέρες μετά τον θρίαμβό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Αφορμή για την πρώτη τους επαφή στάθηκε μια συνέντευξη που κανόνισε εκείνη με τον Θεό της άρσης βαρών, αυτόν που γνώρισε, στην ουσία, το άθλημα στην Ελλάδα και το έφτασε στον… Όλυμπο.

Ο γάμος και η οικογένεια με τον Ολυμπιονίκη

Μετά την πρώτη τους συνάντηση, δεν άργησε να έρθει και ο έρωτας, καθώς τόσο ο Πύρρος εντυπωσιάστηκε από την δυναμική παρουσία της Αναστασίας, όσο και εκείνη γοητεύτηκε, αμέσως, από τον νεαρό πρωταθλητή.

Ακολούθησε, δύο χρόνια, μετά ο πολιτικός τους γάμος, λίγο πριν την έλευση του πρώτου τους παιδιού, ενώ το 1996, με δόξα και τιμή, παντρεύτηκαν και με θρησκευτικό γάμο στο Λιτόχωρο,Η άφιξη στη ζωή του ζευγαριού της Ελένης, της πρώτης κόρης, άλλαξε τα σχέδια της Αναστασίας, η οποία, εγκατέλειψε το μεράκι της, τη δημοσιογραφία, για να αφοσιωθεί στην μεγάλη της, πλέον, αγάπη: Την οικογένειά της.

Παράλληλα, ήταν εκείνη πίσω από κάθε βήμα του Πύρρου: Ο συμβουλάτοράς του, ο άνθρωπός του, τα πάντα.

Το δεύτερο παιδί τους, ο Βίκτωρας δεν άργησε να έρθει, το 1998, ενώ ακολούθησαν άλλα δύο, κάνοντας πλέον την οικογένεια… πολύτεκνη.

Το 2004 ο Πύρρος Δήμας εγκαταλείπει την άρση βαρών ως αθλητής, ενώ λίγο χρόνια μετά αρχίζει την ενασχόλησή του με την πολιτική: Και σε αυτή την απόφαση ήταν δίπλα του.

Ο καρκίνος και το τέλος

Όμως η ζωή είναι αυτή που γράφει τα πιο αισιόδοξα και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Κάποιες αδιαθεσίες λίγο πριν το τέλος του 2014 οδήγησαν την Αναστασία στο γιατρό: Στις αρχές του 2015 η διάγνωση ήταν κεραυνός εν αιθρία στην οικογένεια.

Όγκος στο κεφάλι. Ακολούθησε μετά από λίγες ημέρες χειρουργείο στην Ελλάδα, θεραπείες, ξενύχτια, φάρμακα.

Παρόλαυτα, το κακό δεν νικήθηκε και παρά τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό για την εξεύρεση καινούριου φαρμάκου, τα χειρουργεία, τις χημειοθεραπείες επί 3,5 χρόνια, ο καρκίνος νίκησε την Αναστασία, την αγωνίστρια, όπως θα τη θυμούνται οι συνάδελφοί της, αλλά και όλοι εκείνοι που βρέθηκαν κοντά στην οικογένειά της με τον Πύρρο Δήμα…

Όταν ο Πύρρος Δήμας «έσπασε» τον τσαμπουκά της Χρυσής Αυγής

Ένα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα βουλευτικά έδρανα σημειώθηκε στις 4 Ιουνίου 2014. Ήταν η ημέρα που ο βουλευτής τότε, Πύρρος Δήμας «έσπασε» τον τσαμπουκά χρυσαυγιτών.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο προεδρεύων της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζήτησε από τον  Χρήστο Παππά που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο βήμα της Βουλής να ανακαλέσει το «είστε άθλιοι και αχρείοι» που ακούστηκε από τα έδρανα των Χρυσαυγιτών.

Τότε, οι χρυσαυγίτες σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να επιδίδονται στα γνωστά παραληρηματικά τους υβρεολόγια. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος φώναζε «σκάσε ρε λιγδιάρη», ενώ οι Μιχάλης Αρβανίτης και Νίκος Μίχος «είστε ξεφτιλισμένοι και καραγκιόζηδες».

Οι τόνοι ανέβηκαν περαιτέρω όταν ο Πέτρος Τατσόπουλος φώναξε «φασίστες». Οι Μίχος και Κουκούτσης άρχισαν να βρίζουν τον κ. Τατσόπουλο: «Σκάσε ρε! Σκάστε ρε αδερφάρες, π@ουσ@δες… Μόνο με καρότα βολεύεστε».

Οι δυσκολίες

Ο Πύρρος Δήμας 20 χρόνων  έφυγε από την Βόρειο Ήπειρο για μια άλλη χώρα, την πατρίδα του, αλλά αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, ερχόμενος στην Ελλάδα και κυρίως την γραφειοκρατία της ελληνοποίησης. Ο Γιάννης Σγουρός και ο Κυριάκος Βιρβιδάκης τον στήριξαν  πάρα πολύ και έτσι κατάφερε  να  πάει τότε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο ίδιος είχε πει: “Δεν θα ξεχάσω εκείνο το πρωινό στο αεροδρόμιο, γιατί είχα το εισιτήριο, αλλά δεν είχα το διαβατήριο πριν την αναχώρηση. Τελευταία στιγμή ήρθε ευτυχώς το διαβατήριο και η χαρά που πήρα, όταν το είχα στα χέρια μου, δεν περιγράφεται.

Το 92΄ζήσαμε ωραίες στιγμές, θυμάμαι την στιγμή που ήταν να βγει η Βούλα Πατουλίδου πρώτη έξω από το αεροπλάνο και είδε τι γινότανε από το παράθυρο και τραβήχτηκε πίσω, είπε ότι θέλει να φτιάξει λίγο τα μαλλιά της και τελικά έσπρωξε εμένα να βγω πρώτος και μόλις αντικρίζω τον κόσμο δεν κατάλαβα τι είχε γίνει. Αισθάνομαι πολύ ευλογημένος, έχω ζήσει μεγάλος στιγμές, αγάπη από τον κόσμο που με στήριξε και δεν έχω κανένα παράπονο”.

Με είδαν ως εχθρό

Ο Πύρρος Δήμας είχε πει: “Είμαι σύμβουλος στην Άρση Βαρών των Ηνωμένων Πολιτειών βλέπω τους καλύτερους αθλητές στην Άρση Βαρών, τους έχω σε ένα καμπ και μαζί με τους προπονητές τους φυσικά, κάνουμε σεμινάρια μαζί τους, βγάζουμε προγράμματα προπόνησης, βελτίωση τεχνικής και συνεχίζουμε σιγά – σιγά μέσα από συνεχής επικοινωνία και το άθλημα αυτό το αναπτύσσουμε. Εδώ θα μείνω μέχρι το 2028.

Προσπάθησα να το κάνω με την Ομοσπονδία, αφιλοκερδώς, χωρίς να πληρώνομαι, αλλά με το που βγήκε ένα κόμμα στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη μέρα κόψανε το 55% της Ελληνικής Ομοσπονδίας και όχι σε μένα, αλλά στη νέα γενιά των αθλητών. Αυτοί έκαναν κακό στα νέα παιδιά που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες. Στην μόνη Ομοσπονδία που κόψανε 55% ήταν αυτή της Άρσης Βαρών, με είδαν ως εχθρό λόγω του ότι, μάλλον ήμουν από άλλο κόμμα. Ήταν σα να μου έλεγαν μάζεψέ τα και φύγε. Ο ΣΥΡΙΖΑ με έδιωξε ουσιαστικά από την Ελλάδα και οι λόγοι είναι πολιτικοί.

Δεν μπορούσα να κάνω κάτι και για να μην δημιουργώ πρόβλημα στο άθλημά μου και σε όλα τα παιδιά που αγωνίζονται στην άρση βαρών, τα μάζεψα και έφυγα στην Αμερική. Γι αυτό το λόγο έφυγα, αλλά δεν ξεχνώ όσα πέρασα. Εδώ θα μείνω μέχρι το 2028 και θα έρθει σε λίγο καιρό και η οικογένειά μου, μόλις τελειώσει το σχολείο η κόρη μου. Η άρση βαρών και η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου, ενώ δεν θα ξεχάσω ποτέ όσα έζησα”.