Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος του Μούρτζινου: Το επιβλητικό κάστρο στη Μεσσηνιακή Μάνη όπου οργανώθηκε ο Αγώνας του 1821

20:42
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Η Μάνη αποτελεί έναν ιστορικό τόπο με απαράμιλλη ομορφιά. Κύρια χαρακτηριστικά της Μάνης είναι τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά, η ατίθαση φυσική ομορφιά της και τα εντυπωσιακά πυργόπιστα, κατασκευασμένα από την παραδοσιακή, μανιάτικη πέτρα.

Στην Παλιά Καρδαμύλη του δήμου Δυτικής Μάνης στη Μεσσηνιακή Μάνη δεσπόζει ο Πύργος του Μούρτζινου, ο οποίος άνηκε στον καπετάνιο του 1821, Τρουπάκη Μούρτζινο.

Advertisement

Χτισμένος το 1807, αποτελείται από μία σειρά κτισμάτων, τα οποία συντηρούνται μέχρι σήμερα.

Advertisement

Πρόκειται για ένα συγκρότημα το οποίο αποτελείται από τρεις οχυρωματικούς περιβόλους, μέσα στους οποίους περικλείονται ο πύργος, η οχυρή κατοικία – οντάς, τα βοηθητικά κτίσματα και ο περίφημος ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι η οικογενειακή εκκλησία του γένους  των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων.

Advertisement

Το γεγονός ότι είχαν δική τους εκκλησία στον περίβολο του κάστρου τους αποδεικνύει την κοινωνική και οικονομική ισχύ της οικογένειας.

Η ανέγερση των πρώτων κτιρίων του συγκροτήματος τοποθετείται στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν στην περιοχή εμφανίστηκε ο γενάρχης των Μούρτζινων, Μιχαήλ Παλαιολόγος.

Advertisement

Ο πύργος του Μούρτζινου αποτέλεσε τη βάση του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ο οποίος φιλοξενήθηκε σε αυτόν για μερικούς μήνες όταν κατέφθασε από τη Ζάκυνθο τον Ιανουάριο του 1821.

Μέχρι τα τέλη του Μαρτίου, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παρέμεινε στην Καρδαμύλη οργανώνοντας τον Αγώνα. Από εκεί μαζί με τους υπόλοιπους Μανιάτες ξεκίνησε για την απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου του 1821.

«Ήλθε την 6η Ιανουαρίου εις την Μάνην, και γενναίως και φιλοφρόνως, τους καταδιωκομένους ομογενείς και ομοπίστους είποτε δεχομένην», αναφέρει ο Σπυρίδων Τρικούπης στην «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως».

Advertisement

Ποια ήταν η οικογένεια Μούρτζινου – Τρυπάκη

Οι Τρουπάκηδες – Μούρτζινοι, ήταν μία μεγάλη και ιδιαίτερα ισχυρή οικογένεια, εντοπίζονται στις γραπτές πηγές από το 17ο αιώνα και διοίκησαν την καπετανία της Ανδρούβιστας για περισσότερα από 200 χρόνια.

Οι κληρονόμοι τους, Μαρία και Ελένη Μπουκουβαλέα, παραχώρησαν το 1967 στο Ελληνικό Δημόσιο το συγκρότημα με τον όρο να γίνει Μουσείο.

Σήμερα ο Πύργος των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων είναι ιστορικό διατηρητέο και λειτουργεί πλέον σαν Βυζαντινό και Λαογραφικό Μουσείο.

Η προτομή του Παναγιώτη Μούρτζινου-Τρουπάκη βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Καρδαμύλης. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Μποκέας.

TAGS:
Advertisement