Σνακ της γιαγιάς – Χρήσιμες πληροφορίες: Όλοι όταν ήμασταν μικρά παιδιά πηγαίναμε στο σπίτι της γιαγιάς μας και τρώγαμε διάφορα καλούδια, που έφτιαχνε. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μας κερνούσε από τις υπέροχες συνταγές της. Ακολουθούν κάποιες από υπέροχες τις λιχουδιές, που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.
Σνακ της γιαγιάς – Χρήσιμες πληροφορίες: Πέντε λιχουδιές της γιαγιάς
Βούτυρο-ψωμί-ζάχαρη: Η γιαγιά έκοβε 2-3 φέτες ψωμιού. Έπειτα, άλειφε πάνω τους βούτυρο και στο τέλος πασπάλιζε με γενναίες φειδωλές ποσότητες ζάχαρης το δημιούργημα και μας το προσέφερε στο πιάτο. Για τον ουρανίσκο κάθε παιδιού ήταν αμβροσία.
Ψωμί – ελαιόλαδο – ζάχαρη: Το ακριβό βούτυρο αντικαθίστατο στον γιαγιαδίστικο Τζελεμεντέ από τίμιο λαδάκι, που πότιζε αρκούντως το ψωμί, πριν έρθει η λευκή βροχή της ζάχαρης να πάρει αγκαλιά και τα δύο και να τα παρασύρει σ’ έναν θελκτικό, για το στόμα, χορό. Το ξέρουμε, ο συνδυασμός λαδιού-ζάχαρης μοιάζει σαν συνταγή για ποντικοφάρμακο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι ακούγεται.
Χτυπητό αυγό με κακάο: Η γιαγιά μας έπαιρνε τον κρόκο του αυγού και τον έριχνε σε μια κούπα. Μετά προσέθετε λίγη ζάχαρη και τα «χτυπούσε», πριν έρθει μια κουταλιά κακάο για ν’ απογειώσει στην στρατόσφαιρα το όλο μείγμα.
Φρυγανιά με λουκούμι: Πρόκειται για την παραλλαγή της συνταγής μπισκότο, με λουκούμι, η οποία γέμιζε τα στομάχια των παιδιών.
Ψωμί με κασέρι σε αλουμινόχαρτο στο φούρνο: Η γιαγιά έκοβε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και έβαζε επάνω δυο φέτες ψωμί. Μετά 2 χοντροκομμένες φέτες κασεριού και όλα μαζί τα έριχνε στην σόμπα της ή στο φούρνο. Το αποτέλεσμα; Εξόχως έξοχο, εξοχότατε. Και, το κυριότερο, σταματούσες να πεινάς.