Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Προβληματισμός για τον θάνατο 42χρονου στην Κρήτη από κορωνοϊό: Ήταν νέος, υγιής και έδειχνε σε καλή κατάσταση

15:16
Newsroom

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Η κλινική εικόνα του 42χρονου καθηγητή από τη Γερμανία στην Κρήτη έχει προβληματίσει έντονα τους επιστήμονες. Ο καθηγητής έδωσε μάχη, αλλά τελικά τον νίκησε ο κορονοϊός. Αυτό αποτέλεσε επίσημα το 22ο θύμα από την πανδημία στην Ελλάδα. Μάλιστα, φαίνεται πως θα απασχολήσει τους επιστήμονες, το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Χωρίς υποκειμενικό νόσημα, ο 42χρονος καθηγητής

Χθες, ο μόλις 42 ετών Γερμανός καθηγητής έχασε τη μάχη. Οι πληροφορίες που έρχονται στο «φως» για την περίπτωσή του προκαλούν πάρα πολλά ερωτηματικά. Καταρχήν, ο ασθενής δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα. Μάλιστα, οι γιατροί μιλούσαν για βελτίωση της κατάστασής του και πάντως, ότι δεν κινδύνευε η ζωή του!

Advertisement

Ο Γερμανός καθηγητής, εξάλλου, ακόμη και το μεσημέρι της Τετάρτης έδειχνε να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά ξαφνικά, λίγες ώρες αργότερα, εξέπνευσε, καθώς υπέστη οξεία απόφραση πνευμονικών αρτηριών!

Advertisement

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μπορεί να αλλάξουν τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης

Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται για πρώτη φόρα σε κρούσμα στην Ελλάδα που κατέληξε. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει η σκέψη να εξεταστεί ιατροδικαστικά η περίπτωσή του, παρά τον δεδομένο υψηλό κίνδυνο αυξημένης πιθανότητας διασποράς του ιού.

Advertisement

Απαιτούνται, όμως, απαντήσεις, διότι είναι πολύ πιθανό αυτές να οδηγήσουν στην ανάγκη να αλλάξουν τα πρωτόκολλα διαχείρισης των περιστατικών με κορονοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πλέον στις εισαγωγές ασθενών να γίνεται θρομβόλυση. Η θρομβόλυση, αξίζει να σημειώσουμε, είναι μια επέμβαση, η οποία χρησιμοποιεί φαρμακευτική θεραπεία για να διαλυθεί ένας θρόμβος αίματος.

 

Προβληματισμένοι οι γιατροί

Ο καθηγητής εμφάνισε πυρετό, και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ έμεινε αρχικά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε πήγε στο νοσοκομείο.

Advertisement

Αρχικά νοσηλευόταν σε ειδικό θάλαμο του νοσοκομείου ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα, αποφασίστηκε η μεταφορά του στην ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο ο ασθενής έδειχνε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, εντούτοις λίγες ώρες αργότερα, εξέπνευσε, καθώς υπέστη οξεία απόφραση πνευμονικών αρτηριών.

Οι γιατροί προβληματίζονται για το πώς συνέβη αυτό, ενώ και ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, δεν είχε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας ότι ο 22ος θάνατος από τον ιό στη χώρα μας, είχε γίνει γνωστός, λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου.

Εκτιμάται ότι ήταν ήδη άρρωστος όταν ήρθε στην Ελλάδα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Advertisement

Ο άτυχος καθηγητής αρχικά αντιμετώπιζε την κατάστασή του μέσα στο σπίτι για ένα ορισμένο διάστημα μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή που του δόθηκε η οδηγία να μεταβεί στο νοσοκομείο όπου τις πρώτες ημέρες νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο καθώς ήταν ελεγχόμενη η κατάστασή του ενώ την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε να διασωληνωθεί.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Τζανάκης, «ήρθαμε αντιμέτωποι με μια επιπλοκή που έχει περιγραφεί σε αρκετούς κινέζους, νέους ανθρώπους χωρίς νοσηρότητες καθώς και στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, η οποία ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, παρ ότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Η επιπλοκή είχε να κάνει με την πνευμονική κυκλοφορία δηλαδή ένα είδος μαζικής θρόμβωσης των πνευμονικών αγγείων, με συνέπεια να μην ανταλλάσσεται οξυγόνο και να μην περνά αίμα από την δεξιά πλευρά της καρδιάς προς την αριστερή κυκλοφορία και να σταλεί στο σώμα του, στα υπόλοιπα όργανα δηλαδή ήταν ένα είδος μπλοκ», σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας.

Δυστυχώς είπε ο κ. Τζανάκης υπάρχουν και τέτοιες ελάχιστες περιπτώσεις που άνθρωποι χωρίς άλλα υποκείμενα νοσήματα φαίνεται να έχουν αυτή την κατάληξη.

Οι κινήσεις του Γερμανού καθηγητή

Ο Γερμανός καθηγητής είχε έρθει στην Κρήτη προκειμένου να πραγματοποιήσει μία σειρά σεμιναρίων στο Πανεπιστήμιο.

«Ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε ολοκληρώσει δύο διδακτικές ημέρες και συγκεκριμένα δύο σεμινάρια προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Χημείας. Μετά το τέλος των σεμιναρίων ωστόσο ένιωσε αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό. Πήγε για εξέταση και τελικά το αποτέλεσμα βγήκε θετικό.

Τα στελέχη του Πανεπιστημίου αλλά και οι φοιτητές που συμμετείχαν στα σεμινάρια μπήκαν σε καραντίνα ενώ υπήρξε και ενημέρωση των μελών του τμήματος από το προσωπικό και το διδακτικό προσωπικό μέχρι τους τεχνικούς. Παράλληλα ακολούθησε η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία με όλα τα τυπικά γνωρίσματα του κοροναϊού, χωρίς όμως να εμφανίσει πυρετό, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο σε ειδικά απομονωμένο χώρο. Εκεί έγινε λήψη δείγματος το οποίο λίγο αργότερα ταυτοποιήθηκε ως το τρίτο θετικό κρούσμα κοροναϊού στην Κρήτη.

TAGS:
Advertisement