Τα φιλοδωρήματα δεν θα φορολογούνται μέχρι τα 300 ευρώ τον μήνα, με βάση νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, ανώτατο όριο για τα φιλοδωρήματα, κάτω από το οποίο δεν θα υπόκεινται σε κρατήσεις, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις στην απόφαση του Αρείου Πάγου, να φορολογούνται σαν μισθός.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το αρμόδιο υπουργείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα προβλέπονται και πρόστιμα σε όσους εργοδότες επιχειρήσουν να «ωφεληθούν», μειώνοντας τον μισθό και αυξάνοντας τις πρόσθετες αμοιβές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, τα ποσά που λαμβάνουν ως φιλοδώρημα οι μισθωτοί εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές έως τις 3.600 ευρώ ετησίως ή έως τα 300 ευρώ τον μήνα.
Η σχετική διάταξη θα προβλέπει επίσης ότι το απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό από τα φιλοδωρήματα, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού.
Για να αποφευχθούν αθέμιτες πρακτικές, αν διαπιστωθεί μείωση μισθού του εργαζόμενου με παράλληλη αύξηση των πρόσθετων αποδοχών του, ο εργοδότης θα πληρώνει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών Επαγγελματιών, κ. Γιώργος Κουράσης «το φιλοδώρημα αποδίδεται από τον πελάτη προς τον εργαζόμενο σαν μέρος της ευχαρίστησης του πελάτη στις υπηρεσίες που του έχει παράσχει ο εργαζόμενος. Δεν έχει κανένα δικαίωμα η επιχείρηση να κάνει παρακράτηση στα φιλοδωρήματα, αν γίνει έστω και κατά λάθος θα πρέπει να εγγραφεί ως πρόσθετο έσοδο της επιχείρησης αλλιώς είναι παράβαση».
Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές πληρώνουν πλέον με κάρτα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, ενσωματώνοντας και το φιλοδώρημα, έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της φορολόγησης των πρόσθετων αυτών αποδοχών, το οποίο προβλέπεται μεν από την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά παρέμενε ανενεργό.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι προτιμούν το φιλοδώρημα στο χέρι και όχι το ηλεκτρονικό.
Το ποσό από φιλοδωρήματα που υπερβαίνει τα 3.600 ευρώ το χρόνο, θα εξακολουθήσει να υπόκεινται κανονικά σε κρατήσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και θα λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμό δώρων επιδομάτων και αποζημίωση απόλυσης.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν την έκπληξή τους μετά την αποκάλυψη των σημαντικών κερδών μιας σερβιτόρας του Hooters από μια τετράωρη βάρδια.
Τον Μάιο, η Maia Marie, σερβιτόρα του Hooters, ανέβασε ένα βίντεο στον λογαριασμό της στο TikTok, όπου μοιράστηκε την εμπειρία της από τη βάρδιά της. Το βίντεο έγινε γρήγορα viral, τραβώντας την προσοχή στις εντυπωσιακές απολαβές που μπορεί να προσφέρει ο κλάδος της εστίασης.
Παρά τις αντιπαραθέσεις που έχουν συνοδεύσει το Hooters όλα αυτά τα χρόνια, η αλυσίδα εστιατορίων συνεχίζει να προσελκύει εργαζόμενους, οι οποίοι συχνά μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο. Το βίντεο της Maia ξεχώρισε όχι μόνο για τη συναρπαστική της αφήγηση, αλλά και για την εντυπωσιακή οικονομική απολαβή που κατάφερε να αποκομίσει από μία μόνο βάρδια.
Στο βίντεο, η Maia καλεί τους οπαδούς της να τη συνοδεύσουν σε μια πολυάσχολη βραδινή βάρδια. Περιγράφει την άφιξή της στο μπαρ και την άμεση ανάληψη δράσης λόγω της υψηλής κίνησης πελατών. Σε μια από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές, αναφέρει έναν τακτικό πελάτη που της πρόσφερε ένα cheesecake, αν και δεν είχε τον χρόνο να το απολαύσει λόγω της απαιτητικής δουλειάς.
Αυτό το εντυπωσιακό ποσό σόκαρε τους θεατές, με πολλούς να εκφράζουν την έκπληξή τους και να αναθεωρούν τις τρέχουσες επαγγελματικές τους επιλογές.