Το «Καλάθι του μαθητή», για τα σχολικά είδη της νέας χρονιάς, τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, Τετάρτη, με στόχο να κρατηθούν οι τιμές, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.
Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 11 Σεπτεμβρίου και το μέτρο θα ισχύσει έως και τις 15 Οκτωβρίου.
Το “καλάθι του μαθητή” περιλαμβάνει τα εξής σχολικά είδη:
Σχολικές τσάντες
Κασετίνες
Τετράδια / μπλοκ (και ετικέτες τετραδίων και καλύμματα)
Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά
Χρωματιστοί μαρκαδόροι / ξυλομπογιές
Στυλό
Γόμες
Ξύστρες
Διαβήτες
Χάρακες (σετ γεωμετρικών οργάνων)
Φωτοτυπικό χαρτί
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, εντάσσουν στον κατάλογο, που αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ένα τουλάχιστον προϊόν, εφόσον διαθέτουν προϊόντα της κατηγορίας αυτής προς πώληση στους καταναλωτές. Οι υπόχρεοι αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τις επιχειρήσεις του κλάδου, όχι μόνο να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, αλλά να μειώσουν το περιθώριο κέρδους, προκειμένου τα σχολικά να είναι φθηνότερα από πέρυσι.
Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικά:
α) Μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή,
β) μέσω ανάρτησης, στην είσοδο κάθε καταστήματος, ευκρινούς λίστας/καταλόγου των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και των τιμών στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα και γ) μέσω ενός τουλάχιστον ξεχωριστού σημείου πώλησης, σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα.
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr.
Επίσης, οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που αποστέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.
Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στην πρωτοβουλία εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα.
Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος, στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν, εντός δύο ημερών, με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους.
Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά, μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.
To «Καλάθι μαθητών» για όλα τα σχολικά είδη, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, προκειμένου να μπει φρένο στην ακρίβεια, επιστρατεύει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός «στόχος είναι, όχι μόνο να μην ανέβουν ούτε ένα σεντ οι τιμές των σχολικών σε σχέση με πέρσι, αλλά και όπου είναι δυνατόν να μειωθούν» και κατέστησε σαφές ότι λίγο πριν το πρώτο κουδούνι, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τον παραδοσιακά «βαρύ» Σεπτέμβριο, που εφέτος πιθανόν να γίνει βαρύτερος, εξαιτίας των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, δεν έχουν αλλάξει τιμές στο μεγαλύτερο μέρος των κωδικολογίων τους, ενώ για κάποια προϊόντα, λόγω των προσφορών, θα υπάρξει μεγαλύτερο όφελος στους καταναλωτές.
Και από πλευράς βιομηχανίας, εκφράζεται η ίδια άποψη και μάλιστα υποστηρίζεται ότι μεγάλοι «παίκτες» στη γραφική ύλη και στα αναλώσιμα, οι οποίοι προνόησαν και προμηθεύτηκαν νωρίς ευρωπαϊκές πρώτες ύλες, έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων χονδρικής φέτος, που περιλαμβάνουν μείωση 5-7%.
Ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους εισαγωγείς, ειδικά από την Κίνα, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει επιβαρύνει σημαντικά τα κόστη και τους χρόνους μεταφοράς.