poly-dysaresta-nea-gia-toys-ellines-meta-apo-pente-chronia-egine-gnosto-molis-prin-ligo-255562
14:59

Πολύ δυσάρεστα νέα για τους Έλληνες, μετά από πέντε χρόνια, έγινε γνωστό μόλις πριν λίγο

14:59
Γιώτα Κορώνα

Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο επιδεινώθηκε σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια ανέρχεται στο 74%, κατατάσσοντάς τους στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αμέσως μετά ακολουθούν οι Γάλλοι με ποσοστό 69% και οι Κύπριοι με 63%. Σε επίπεδο ΕΕ, το μέσο ποσοστό πολιτών που δηλώνουν επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου ανέρχεται στο 45%, ενώ το 49% αναφέρει παραμονή σε αμετάβλητη κατάσταση.

Το Βιοτικό Επίπεδο στην Ελλάδα

Οι Έλληνες φαίνεται να εκφράζουν απαισιοδοξία σχετικά με την εξέλιξη του βιοτικού τους επιπέδου στα προσεχή πέντε χρόνια. Το 48% των Ελλήνων (σε αντίθεση με το 32% στην ΕΕ) εκτιμά ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα υποχωρήσει, ενώ το 35% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές (έναντι 49% στην ΕΕ) και μόνο το 13% προβλέπει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους (σε σύγκριση με το 15% στην ΕΕ).

Advertisement

Συγχρόνως, οκτώ στους δέκα Έλληνες εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή, ενώ επτά στους δέκα πιστεύουν ότι η χώρα τους επωφελήθηκε από την ένταξή της στην ΕΕ. Αυτά προκύπτουν από την πιο πρόσφατη έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου», μιας σειράς τακτικών ερευνών δημόσιας γνώμης που διενεργούνται εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η προσέγγιση προς τις επικείμενες ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με αναφορά του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ελλάδα, η ευρείας κλίμακας έρευνα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτει ότι το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι οι ενέργειες της ΕΕ επηρεάζουν την καθημερινότητά τους ανέρχεται στο 83%, ενώ το 70% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη ότι η χώρα επωφελήθηκε γενικότερα από την ένταξή της στην ΕΕ.

Advertisement

Advertisement

Το Μέλλον της ΕΕ

Σχετικά με το επίπεδο αισιοδοξίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 53% των Ελλήνων και το 61% των ευρωπαίων εκφράζουν αισιοδοξία, ενώ το 43% των Ελλήνων και το 35% των Ευρωπαίων εκφράζουν απαισιοδοξία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γάλλοι εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας για το μέλλον της ΕΕ, 52%.

Όταν ερωτήθηκαν για την εικόνα που έχουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 39% των Ελλήνων ανέφερε ότι είναι «θετική», σε αντίθεση με το 47% των ευρωπαίων που έδειξε θετική αντίδραση. Το 41% των Ελλήνων απάντησε ότι είναι «ουδέτερη» σε σχέση με την ΕΕ, σε σύγκριση με το 36% των ευρωπαίων. Τέλος, το 20% των Ελλήνων και το 17% των ευρωπαίων ανέφεραν ότι η εικόνα τους για την ΕΕ είναι «αρνητική».

Επιπλέον, το 38% των Ελλήνων και το 40% των ευρωπαίων πιστεύει ότι ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο έχει αποκτήσει αυξημένη σημασία τα τελευταία χρόνια, ενώ το 43% των Ελλήνων και το 35% των ευρωπαίων πιστεύει ότι παρέμεινε αμετάβλητος. Αντίθετα, το 18% των Ελλήνων και το 22% των ευρωπαίων θεωρεί ότι ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο έχει μειωθεί.

Advertisement

Οι προτεραιότητες των κρατών της ΕΕ

Στρέφοντας το βλέμμα προς το μέλλον, οι πολίτες της ΕΕ δίνουν προτεραιότητα στην άμυνα και την ασφάλεια (37%) ως κύριους παράγοντες για την ενδυνάμωση της θέσης της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή. Ακολουθούν τα θέματα ενέργειας και η επισιτιστική ασφάλεια μαζί με τη γεωργία (και οι δύο κατηγορίες με ποσοστό 30%). Στην Ελλάδα, οι ερωτηθέντες δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας και της βιομηχανίας της ΕΕ (38%), ακολουθούμενα από την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (36%) και την ενέργεια (35%).

Για τους Έλληνες, η προεκλογική εκστρατεία θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη δημόσια υγεία (56%), την υποστήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%), καθώς και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (55%).

People make their way at central Syntagma square in front of the parliament in Athens December 17, 2013. Greece’s polarised political climate threatens to undermine the economy’s chances of recovery, the central bank said on Tuesday, though it joined the government in predicting the country would claw its way out of recession in 2014. REUTERS/Yorgos Karahalis (GREECE – Tags: POLITICS BUSINESS) – RTX16M9O

Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου

Το ενδιαφέρον για την ψήφο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου εκφράζεται από το 60% των Ευρωπαίων, μια αύξηση κατά 11 μονάδες σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019, ενώ το ίδιο ενδιαφέρον εκδηλώνει το 56% των Ελλήνων.

Όταν τους ρωτήθηκε για την πιθανότητα ψήφου σε ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα σε μια κλίμακα από 1 έως 10, το 71% των Ευρωπαίων και το 76% των Ελλήνων δήλωσε πως θα ψήφιζε.

Advertisement

Το 81% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με το 78% των Ελλήνων, εκφράζει την άποψη ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι ακόμη πιο σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική κατάσταση.

Με την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο να φθάνει στο τέλος της, το 81% των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύγκριση με το 77% στην Ελλάδα, διατηρεί θετική ή ουδέτερη άποψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ μόνο το 18% σε επίπεδο ΕΕ δηλώνει αρνητική αντίληψη. Επιπλέον, το 56% των ευρωπαίων, σε αντίθεση με το 73% των Ελλήνων, επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο.

Το Ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar) από την 7η Φεβρουαρίου έως την 3η Μαρτίου 2024 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Η διερεύνηση πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και συνεντεύξεων μέσω βιντεοκλήσεων. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 26,411 συνεντεύξεις, με τα αποτελέσματα να σταθμίζονται ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας.