Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

«Ποινικό αδίκημα το ότι ο 28χρονος Μπάμπης τα είχε με την 14χρονη Καρολάιν όταν εκείνη πήγαινε β’ γυμνασίου»

14:24
Newsroom

Ύστερα από 8ωρη κατάθεση στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, ο 32χρονος πιλότος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ομολόγησε πως σκότωσε την 20χρονη σύζυγό του στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά πριν από 37 ημέρες.

Ο δικηγόρος – ποινικολόγος Σπύρος Δημητρίου, μιλώντας στο Μega σημείωσε ότι διέπονται από διαταραχή οι άνθρωποι που διαπράττουν ανθρωποκτονία. «Η απάθεια είναι ίδιον των ανθρώπων που διαπράττουν τόσο σκληρά εγκλήματα. Η απάθεια προέρχεται είτε από το σοκ του δράστη είτε από μεθόδευση» τόνισε στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Advertisement

Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο, χρειάζεται «ψυχραιμία και απάθεια για να κοροϊδεύεις το πανελλήνιο εδώ και 40 μέρες», ενώ όπως είπε, δεν περίμενε ότι ο 32χρονος θα έχει σκοτώσει την Κάρολαιν.

Ποινικό αδίκημα η σχέση με ανήλικη

«Με προβλημάτισε ότι ήταν μαζί της τουλάχιστον έξι χρόνια. Μια εποχή που η κοπέλα ήταν 14χρονων, δευτέρα γυμνασίου, επιτράπηκε ένας 28χρονος να σχετιστεί με μια ανήλικη. Το οποίο ήταν ποινικό αδίκημα» σχολίασε αναφορικά με το πότε ξεκίνησε η σχέση του ζευγαριού.

Advertisement

Σε ότι αφορά στο θέμα της ποινής του συζυγοκτόνου, ο κ. Δημητρίου δήλωσε ότι τα ισόβια δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Advertisement

«Αν παραμείνει έτσι η κατηγορία, στα ισόβια, χωρίς ελαφρυντικά, η πραγματική έκτιση της ποινής είναι 16 χρόνια. Μαζί με τη δολοφονία του σκύλου και την ψευδορκία είναι 19 χρόνια συνολικά. Αλλά αν αναγνωριστεί έστω ένα ελαφρυντικό -όπως του πρότερου έντιμου βίου- η ποινή θα είναι ελαφρότερη. Η πραγματική έκτιση της ποινής δεν θα ξεπεράσει τα 6-7 χρόνια» επισήμανε.

Το προφίλ του πιλότου

Το προφίλ του 32χρονου πιλότου σκιαγράφησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Γιώργος Καραδάκης, μέσω του iefimerida.gr ο οποίος κατέληξε πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά με βάση τα δημοσιεύματα πως ο δολοφόνος παρουσιάζει αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Η ανήλικη κοπέλα ακολούθησε τον σύζυγό της πια στην Αθήνα, όπου δεν είχε φίλους και γνωστούς. Ο μόνος άνθρωπός της, το μοναδικό σημείο αναφοράς της Καρολάιν ήταν εκείνος, κάτι που φαίνεται πως το επεδίωκε. Ένα άτομο 14 ετών «είναι ένα πειθήνιο υπάκουο και εύπλαστο πλάσμα. Ό, τι ακριβώς ψάχνει ένας άνθρωπος που χρειάζεται να έχει τον έλεγχο, είτε της ζωής του, είτε των άλλων» σημειώνει ο κ. Καραδάκης.

Advertisement

Ο ψυχολόγος, αφού διευκρινίσει πως η όποια εκτίμηση για το ψυχολογικό προφίλ του δράση είναι αβέβαιη, καθώς βασίζεται μόνο στα δημοσιεύματα για την υπόθεση, σημειώνει: «Από αυτά που βλέπουμε λοιπόν και ακούμε, αυτό που φαίνεται να παρουσιάζει αυτός ο άνθρωπος είναι αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Μια διαταραχή που αρχίζει και εμφανίζεται στην εφηβεία και την προεφηβεία και η οποία χαρακτηρίζεται από έντονα ξεσπάσματα θυμού». Με βάση το προφίλ αυτό εξηγείται ενδεχομένως και η επιλογή του επαγγέλματος του πιλότου. «Είναι άτομα που φλερτάρουν πολύ με τον κίνδυνο, είτε με τον κίνδυνο μέσα από τη δουλειά τους, είτε μέσα από τα χόμπι τους. Πάντως φλερτάρουν με αυτό», λέει.

Συμπληρώνοντας το παζλ του θύτη, διαμορφώνεται μια προσωπικότητα με έντονο το στοιχείο του ναρκισσισμού. Ενός ανθρώπου που έχει τη βεβαιότητα πως μπορεί να τα καταφέρει, ό,τι και να συμβεί, ακόμη και ένα απεχθές έγκλημα.

Πότε ξυπνά το τέρας

Ενα κορίτσι που ενηλικιώθηκε πλάι του, που δεν είχε, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στενές φιλίες και μόλις που άρχιζε να μαθαίνει τη ζωή, ξεκινώντας επιτέλους να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο, αποτελούσε το ιδανικό πρόσωπο για εκείνον. Πώς όμως ένας καυγάς μπορεί να οδηγήσει σε ένα τέτοιο έγκλημα; «Έρχεται και ξυπνάει το τέρας του εκάστοτε θύτη, όταν νιώσει ότι απειλείται το γεγονός ότι μπορεί εκείνος να χειραγωγήσει, το γεγονός ότι φεύγει η κατάσταση από τα χέρια, ότι δεν έχει εκείνος πια τον έλεγχο» εξηγεί ο κ. Καραδάκης.

Η ψυχραιμία με την οποία ο Μπάμπης μηχανεύτηκε την ιστορία των ληστών, για να αποποιηθεί των ευθυνών του, ταράζει τα συναισθήματα. Αφαίρεσε τη ζωή της γυναίκας που υποτίθεται πως ερωτεύτηκε, της μητέρας της μοναδικής κόρης του και από τα γεγονότα που ακολούθησαν, αλλά και την ομολογία του, κάτι τέτοιο δεν τον ταρακούνησε συναισθηματικά ούτε λεπτό. «Ένα χαρακτηριστικό αυτών των ατόμων είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης και η περιφρόνηση των συναισθημάτων και των δικαιωμάτων των άλλων. Οπότε απουσιάζει πλήρως η όποια διάθεση για μεταμέλεια και η ενοχή» εξηγεί ο ψυχολόγος. «Πολύ ορθολογικά, θα μπουν στη διαδικασία να δικαιολογήσουν και να αιτιολογήσουν τις πράξεις τους και να τις καλύψουν» συμπληρώνει.

Advertisement

Η Καρολάιν, ως γυναίκα πλάι σε έναν χειριστικό άνδρα

Η συζήτηση στα social media φούντωσε από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το έγκλημα. Οι τελευταίες ενέργειες της Καρολάιν έδειχναν πως είχε αντιληφθεί τον άνθρωπο που βρισκόταν δίπλα της και με βάση την ομολογία του πιλότου, επιθυμούσε να ξεφύγει από αυτόν.

«Η Καρολάιν από ό,τι βλέπουμε σίγουρα συνειδητοποίησε ποιος είναι ο Μπάμπης, το γεγονός ότι δεν το επικοινώνησε βασίζεται σε δύο πυλώνες:

Ο ψυχολόγος περιγράφει τα κοινωνικά στερεότυπα που πιέζουν μια γυναίκα να μείνει σε έναν γάμο, ο οποίος δεν την ευχαριστεί, να κάνει υπομονή για το παιδί της. «Πρέπει να υπομείνεις γιατί γυναίκα είσαι, ξέρεις πώς είναι οι άνδρες, δεν είδες πώς ήταν και ο πατέρας σου;» σημειώνει χαρακτηριστικά. «Είναι ένας πατριαρχικός έλεγχος, μιας και μιλάμε για γυναικοκτονία, ο οποίος δεν είναι και καθόλου καινούριος» εξηγεί.

Τέλος, ο ψυχολόγος παίρνει θέση και στο θέμα της γυναικοκτονίας, μια συζήτηση που επίσης πήρε τεράστιες διαστάσεις μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας. Ποια τα χαρακτηριστικά ενός εγκλήματος σαν αυτό που γίναμε όλοι μάρτυρες στα Γλυκά Νερά, που το καθιστούν γυναικοκτονία; «Είναι εγκλήματα, έχουν ως κορμό τους από τον θύτη, τη μειωμένη θέση της γυναίκας, ως αντίληψη και το ότι η γυναίκα πρέπει να υπομένει και να υπακούει. Ως κορμό, ως βάση, αυτά τα εγκλήματα έχουν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Βασίζονται στην πατριαρχική αντίληψη της κοινωνίας» αναφέρει.

TAGS:
Advertisement