petroy-kai-payloy-i-megali-giorti-tis-orthodoxias-poy-tima-i-ekklisia-simera-275145
15:12

Πέτρου και Παύλου: Η Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας που τιμά η εκκλησία σήμερα

15:12
Εβίτα

Η Εκκλησία τιμά σήμερα, 29 Ιουνίου, τη μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Advertisement

Η ιστορία του Απόστολου Πέτρου

Ο Πέτρος γεννήθηκε στη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά. Ήταν αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα, γνωστού ως Πρωτόκλητος. Οι δυο αδελφοί ήταν ψαράδες στη λίμνη Γεννησαρέτ.

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, όταν ο Ιησούς έφτασε στη λίμνη της Γεννησαρέτ, βρήκε τους δύο αδελφούς Πέτρο και Ανδρέα να ρίχνουν τα δίχτυα τους. Αμέσως μετά την κλήση τους, εγκατέλειψαν τα δίχτυα και τις οικογένειές τους για να τον ακολουθήσουν.

Advertisement

Advertisement

Ο Πέτρος, ως ψαράς επαγγελματίας, ήταν γνωστός για την αυθορμητικότητά του και την ορμητικότητά του. Τη ζωή του κοντά στον Χριστό μαθαίνουμε από τα τέσσερα Ευαγγέλια, ενώ την αποστολική του δράση από τις Πράξεις των Αποστόλων.

Οι δύο Καθολικές Επιστολές, μέσα στις οποίες  προτρέπει τους χριστιανούς τα εξής:

«Νήψατε, γρηγορήσατε, ο αντίδικος υμών διάβολος ως λέων ωρυόμενος περιπατεί ζητών τίνα καταπίη» (Α΄ Πέτρου, ε΄ 8). Δηλαδή εγκρατευθείτε, γίνετε άγρυπνοι και προσεκτικοί.

Advertisement

Διότι ο αντίπαλος και κατήγορός σας ο διάβολος, σαν λιοντάρι που βρυχάται, περιπατεί με μανία και ζητάει ποιον να τραβήξει μακριά από την πίστη και να τον καταπιεί.

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, ο Πέτρος διαδίδαξε το Ευαγγέλιο σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ιουδαίας, της Αντιόχειας, του Πόντου, της Γαλατίας, της Καππαδοκίας, της Ασίας και της Βιθυνίας.

Ο θάνατος του Απόστολου Πέτρου

Κατά την παράδοση, έφτασε ακόμα και στη Ρώμη, όπου κατά την εποχή του Νέρωνα (54-68 μ.Χ.) υπέστη μαρτυρικό θάνατο από σταύρωση, περίπου το έτος 64 μ.Χ., όπου σταυρώθηκε χιαστί με το κεφάλι προς τα κάτω.

Advertisement

Η ιστορία του Απόστολου Παύλου

Ο Παύλος, γεννημένος στην Ταρσό της Κιλικίας σε ένα χωριό που λέγεται Γίσχαλα, στην αρχή ήταν αυστηρός διώκτης του Χριστιανισμού.

Το 36 μ.Χ. περίπου, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του προς τη Δαμασκό με σκοπό να διώξει χριστιανούς, είχε μια εμπειρία θαύματος κατά την οποία ο Ιησούς Χριστός του εμφανίστηκε και του επέτρεψε να συναντηθεί με τον Ανανία.

Ο Ανανίας τον κατήχησε και τον βάπτισε.

Έτσι, έγινε ένας από τους σημαντικότερους κηρύκες του Ευαγγελίου, αφιερώνοντας ακόμα και τη ζωή του για αυτήν την αποστολή. Ονομάστηκε ο πρώτος μετά τον ένα και Απόστολος των Εθνών, λόγω των τεσσάρων μεγάλων αποστολικών του περιοδειών. Είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας στην Ελλάδα. Συνέγραψε 14 επιστολές προς τις Εκκλησίες που ίδρυσε.

Για να μάθει κανείς για τη ζωή και τις περιπέτειες του, μπορεί να εξετάσει τις “Πράξεις των Αποστόλων” και τις 14 επιστολές του στην Καινή Διαθήκη. Αυτά τα κείμενα παρουσιάζουν λεπτομερώς τη δράση του, τα ταξίδια του και τις διδασκαλίες του, καθώς και τις σχέσεις του με τις εκκλησίες που ίδρυσε και υπηρέτησε.

Ο Απόστολος Παύλος θέλει κάθε χριστιανός, όπως και ο ίδιος, να αισθάνεται και να λέει: «ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός» (Προς Γαλάτας β΄ 20).

Δηλαδή, δε ζω πλέον εγώ, ο παλαιός άνθρωπος, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός. Και ακόμα, «τα πάντα και εν πάσι Χριστός» (Προς Κολασσαείς γ΄ 11). Να διευθύνει, δηλαδή, όλες τις εκδηλώσεις τις ανθρώπινης ζωής μας ο Χριστός.

Ο θάνατος του Απόστολου Παύλου

Ο Απόστολος Παύλος υπέστη μαρτυρικό θάνατο (χωρίς να είναι απόλυτα ιστορικά διασταυρωμένο) δι’ αποκεφαλισμού στη Ρώμη μεταξύ των ετών 64 – 67 μ.Χ.

Ακολουθεί βίντεο με το Απολυτίκιο Ήχος δ’.

Οι των Αποστόλων πρωτόθρονοι, και της Οικουμένης διδάσκαλοι, τω Δεσπότη των όλων πρεσβεύσατε, ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι, και ταίς ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.