Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο θεατρικός σκηνοθέτης Κώστας Φαρμασώνης, σήμερα Σάββατο 4 Ιανουαρίου. Ο Φαρμασώνης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου, με μια πλούσια καριέρα που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον καλλιτεχνικό χώρο.
Ένας μάστερ του θεάτρου
Μαθητής του σπουδαίου σκηνοθέτη Ροντήρη, ο Φαρμασώνης ανήκε στη μικρή ομάδα διπλωματούχων Ελλήνων σκηνοθετών. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα εκτεινόταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστρία, όπου σκηνοθέτησε πολλά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, συμπεριλαμβανομένων δημιουργιών από κορυφαίους συγγραφείς όπως οι Αριστοφάνης, Σαίξπηρ, Γκόγκολ, Μπρεχτ και άλλοι.
Απόφοιτος της Νομικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρέτησε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου για 12 χρόνια, όπου προσέδωσε μια νέα ταυτότητα στο θέατρο τέχνης. Οι σκηνοθεσίες του έργων του Μπρεχτ, μάλιστα, χαρακτηρίστηκαν ως «η επιστροφή του Μπρεχτ στην Ελλάδα» από τον Κ. Γεωργουσόπουλο.
Η εργασία του είχε παρουσιαστεί σε όλα τα σημαντικά φεστιβάλ της χώρας, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Μια από τις πιο πρόσφατες γνωστές παραγωγές του ήταν η θεατροποίηση κειμένων του Ευγένιου Τριβιζά, η οποία άφησε εποχή στις σύγχρονες παιδικές θεατρικές παραστάσεις.
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα και η προσωπική του ζωή
Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, ο Κώστας Φαρμασώνης διδάσκει σε θεατρικά σεμινάρια του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων πολιτιστικών φορέων, μοιράζοντας τη γνώση και την εμπειρία του σε νεότερους καλλιτέχνες.
Ο Κώστας Φαρμασώνης ήταν παντρεμένος με την Γεωργία Κωστοπούλου και πατέρας τριών παιδιών. Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στις 15:00 στην γενέτειρά του, το Καστρί Κυνουρίας.
Η απώλεια του Κώστα Φαρμασώνη αφήνει ένα μεγάλο κενό στον κόσμο του θεάτρου, καθώς υπήρξε ένας από τους πιο εμπνευσμένους δημιουργούς της ελληνικής σκηνής.