perpatoyn-ekei-poy-mechri-chthes-itan-vythos-h-thalassa-exafanistike-mesa-se-mia-nychta-kai-to-theama-einai-monadiko-60260
14:36

Περπατούν εκεί που μέχρι χθες ήταν βυθός: H θάλασσα εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα και το θέαμα είναι μοναδικό

14:36
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Το φαινόμενο που «εξαφανίζει» την θάλασσα

Ένα φαινόμενο που προκαλεί την υποχώρηση της θάλασσας έκανε την εμφάνισή του σε περιοχές της Ελλάδας.

Advertisement

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο της αμπώτης έκανε την εμφάνισή του στο Θερμαϊκό στη Σίφνο και στην Καβάλα. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται, καθώς πέρσι τον Μάρτιο είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση η εικόνα της θάλασσας που είχε τραβηχτεί για αρκετά μέτρα προς τα μέσα σε πολλές περιοχές της χώρας όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Η εικόνα αυτή φαίνεται πως επαναλαμβάνεται και φέτος και στο Θερμαϊκό. Όπως καταγράφεται από τις παρακάτω εικόνες του Typosthes.gr, στο Καραμπουρνάκι στην Καλαμαριά, η θάλασσα έχει υποχωρήσει περίπου 15 μέτρα, με τον κόσμο να περπατά εκεί που κανονικά υπήρχε νερό. 

Advertisement

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα χθες και στην Καβάλα όπου σε κάποια σημεία η θάλασσα τραβήχτηκε έως και 30 μέτρα.

Advertisement

Δείτε τις εικόνες 

Advertisement

Ερωτώμενος σχετικά για τις εικόνες αυτές κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, είχε δηλώσει σχετικά πως σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο ενώ είχε προσθέσει πως:

«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες,

όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες».

Advertisement

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Λέκκας, αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».

Σίφνος: Η θάλασσα εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα

Το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίστηκε και στη Σίφνο. Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, η θάλασσα «μπήκε μέσα» για 30 μέτρα και προς τα έξω, φάνηκαν τα σημεία που κανονικά αποτελούν τον βυθό.

Το φαινόμενο αυτό έχει που έχει ξαναγίνει και άλλες χρονιές έχει σχέση με την συνεχόμενη μεταβολή των θέσεων του ήλιου και της σελήνης, βάσει ενός σημείου αναφοράς στην γη.

Όπως κάθε χρόνο, αρχές Μαρτίου, η στάθμη του νερού πέφτει, και όπως είναι λογικό, η θάλασσα καλύπτει μικρότερη επιφάνεια στεριάς, εξ αιτίας της θέσης της Σελήνης. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λόγω του μεγέθους της έκτασης που αποκαλύπτεται από την άμπωτη καθώς και της διάρκεια του που έχει να κάνει με το πολύ μικρό βάθος της θάλασσας.

Δείτε τις εικόνες από την ιστοσελίδα kaipoutheos.gr