Ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος γνωστός με το ψευδώνυμο «Περίανδρος» γεννήθηκε στη Βενεζουέλα στις 13 Σεπτεμβρίου 1966.
Της: Έπη Τρίμη
Είδε το φως της δημοσιότητας καθώς ήταν πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής και αρχηγός της φάλαγγας της οργάνωσης.
Ο Αντώνης Ανδρουτσόπουλος κατηγορήθηκε ως ένας από τους δέκα Χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν σε τρεις αριστερούς νέους τον Ιούνιο του 1998. Διέφυγε τη σύλληψη για επτά χρόνια ως το 2005, οπότε παραδόθηκε στην Αστυνομία. Το 2006 καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση αλλά η ποινή του μειώθηκε αργότερα και αποφυλακίστηκε το 2010. Έκτοτε έχει αποστασιοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή.«Στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 το δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον Ανδρουτσόπουλο για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, σε 21 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή. Το 2009 πραγματοποιήθηκε δίκη δευτέρου βαθμού μετά την άσκηση έφεσης. Τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου ανακοινώθηκε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, που αν και απέρριψε το αίτημα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς, αποδέχτηκε την εισαγγελική πρόταση να αλλάξει το κατηγορητήριο και να περιοριστεί σε μία απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Έτσι, οι άλλες δυο κατηγορίες μετατράπηκαν σε πλημμελήματα και η ποινή του μειώθηκε στα 12 χρόνια. Λίγο αργότερα αποφυλακίστηκε. Για την ιστορία ο Κουσουρής μας ανέφερε ότι η δικαστικός Μαρία Λεπενιώτου, ήταν αυτή που του είχε πάρει την πρώτη κατάθεση ως ανακρίτρια όταν δέχθηκε την επίθεση. Τότε, ως 9η τακτική ανακρίτρια, είχε εκδώσει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ανδρουτσόπουλου, που θεωρείτο δεξί χέρι του Νικ. Μιχαλολιάκου. Το πέρασμα του χρόνου την έφερε να δικάσει την Χρυσή Αυγή 22 χρόνια μετά και να βγάλει την ιστορική απόφαση ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση….»
Πυρά κατά της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσε το 2015 ο Περίανδρος, κατά κόσμος Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος, σε εκδήλωση στη Λάρισα. Λίγο πριν την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο πρώην υπαρχηγός της, κατονόμασε εκείνη την εποχή τον Νίκο Μιχαλολιάκο ως εντολέα πολλών κακουργηματικών πράξεων.
Ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, συμμετείχε σε εκδήλωση του ακροδεξιού Πατριωτικού Ελληνικού Συνδέσμου, η οποία άργησε δύο χρόνια να γίνει, καθώς η πρώτη απόπειρα πραγματοποίησής της εμποδίστηκε από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως είχε γράψει η «Εφημερίδα των Συντακτών». Η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί τελικά στις 22 Μαρτίου 2015 στη Λάρισα, εν μέσω αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία.
Ευθείες ήταν τότε οι βολές του Περίανδρου κατά του Νίκου Μιχαλολιάκου, έχοντας πει το 2015: «Είδαμε ξαφνικά τον Μιχαλολιάκο άμα τη αφίξει του στον Δήμο Αθηναίων να χαιρετά με δέος τον εκπρόσωπο της σφοδρής πολιτικής αρρενωπότητας εν Ελλάδι Ηλία Ψινάκη. Έναν άνθρωπο, όμως, που για μας τους παλαιότερους σήμαινε το σημείο προκλήσεως σοβαρών πλημμελημάτων και κακουργηματικών πράξεων όταν το 1997, όσοι θυμούνται, οι παλαιότεροι, μάς έστελνε ο Μιχαλολιάκος να τον ξυλοκοπήσουμε βαρέως μόνο και μόνο, διότι μας εδίδασκε ότι ήτο μέρος της εχθρότητος».
Στη συνέχεια, εστίασε στις εντολές του Μιχαλολιάκου για την τέλεση εγκληματικών ενεργειών, κατηγορώντας τον αρχηγό ότι σήμερα «χαιρετά με δέος και δουλικότητα» την Ντόρα Μπακογιάννη, «κι όμως, η Μπακογιάννη ήτο, αγαπητοί, πάλι με συμβουλές και με καθοδήγηση του ιδίου [του Μιχαλολιάκου] τότε σε μας τους νεότερους, στη Χρυσή Αυγή, ο απόλυτος εχθρός στο κέντρο των Αθηνών, διότι ως δήμαρχος Αθηναίων ήτο εκείνη που έκανε τα πάντα για να παρακωλύει τις πολιτικές μας ενέργειες, όχι μόνο στέλνοντας τον δήμο για να μαζέψει τα φειγ βολάν, τις προκηρύξεις, τις αφίσες κ.λ.π., αλλά να στέλνει την ίδια την αστυνομία για να μας συλλαμβάνει».
Όντας ο ίδιος καταδικασμένος για απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Δ. Κουσουρή τον Ιούνιο του 1998, δηλώνει ότι οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες «είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αθώοι», όμως τους κρίνει ιδεολογικά και πολιτικά, ανάμεσα σε άλλες κατηγορίες για την «προδοσία των αγώνων κάποιων παλαιότερων από εμάς», αφήνοντας αιχμές για τη στάση Μιχαλολιάκου κατά τη διάρκεια της δίκης του, όπου ο αρχηγός τον άφησε «ξεκρέμαστο».
«Οι μόνοι παγκοσμίως που δεν αναγνωρίζουν τα μέλη τους, όταν διώκονται είναι οι μυστικές υπηρεσίες και η Χρυσή Αυγή! Όπερ Ρουπακιάς! Οποία κατάντια. Οποίος εξευτελισμός του κινήματος», αναφέρει σε άλλο σημείο. Παράλληλα, ζητά από τον αρχηγό και την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής να αναλάβουν ευθύνη για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης. «Ας αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες. Και αν ακόμα υποχρεωθούν, που το απευχόμεθα, να φορτωθούν κάποιοι κάποιες βαριές ποινές, ας τις πάρουν οι ηγέτες που έπαιρναν χρήματα γι’ αυτό και όχι κάποιοι άσχετοι ιδεολογικά που τους ακολούθησαν», λέει χαρακτηριστικά.
Σε τηλεφωνική του συνομιλία ( Ιός, 09/11/2014, Περίανδρος εναντίον Κατμαν) η οποία καταγράφηκε νόμιμα και περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση, ο Περίανδρος αναφέρει: «Αν ανοίξω το στόμα του, στέλνω φυλακή τον Παναγιώταρο για τα επεισόδια του ‘ 98 και ηθικό αυτουργό στέλνω φυλακή τον Μιχαλολιάκο». Προσθέτει επίσης ότι «άμα ανοίξει η υπόθεση του ’98, πάει ο Ζαφειρόπουλος [πρώην υπαρχηγός της Χ.Α.] φυλακή».