Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Πανώλη: Πριν μία ώρα μαθεύτηκε επίσημα – Τέλος αρνί, παϊδάκια και προβατίνα

13:05
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Η Θεσσαλία βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση συναγερμού, αυτή τη φορά λόγω μιας επιδημίας πανώλης που πλήττει τα αιγοπρόβατα της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα, το αρνί και τα παϊδάκια έχουν εξαφανιστεί από τα κρεοπωλεία, τις σούβλες και τις σχάρες, προκαλώντας ανησυχία στον κτηνοτροφικό κλάδο για το μέλλον του.

Advertisement

Η αγορά κρέατος και η εστίαση επηρεάζονται έντονα, καθώς τα σφαγεία παραμένουν κλειστά και η μετακίνηση των ζώων απαγορεύεται για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας, Ευάγγελος Ρίζος, επισημαίνει ότι αυτή την περίοδο, παρά την έλλειψη αιγοπρόβειου κρέατος, δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα, καθώς οι καταναλωτές δεν ζητούν αυτά τα είδη λόγω καλοκαιριού.

Advertisement

Ο κλάδος επικεντρώνεται στο μοσχάρι, το κοτόπουλο και το χοιρινό, με τον κ. Ρίζο να εκφράζει αισιοδοξία ότι θα ξεπεράσουν γρήγορα το πρόβλημα. Ωστόσο, αν τα μέτρα συνεχιστούν, δεν αποκλείεται αύξηση τιμών στα διαθέσιμα κρέατα.

Advertisement

Οι ταβέρνες και τα ψητοπωλεία στη Λάρισα προσαρμόζουν τα μενού τους, στρέφοντας την προσοχή τους σε άλλα είδη κρέατος. Ο Αδάμος Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, σημειώνει ότι η επιδημία της πανώλης αποτελεί μια ακόμη πρόκληση, αλλά την αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία.

Η απαγόρευση μετακίνησης των ζώων δημιουργεί προκλήσεις και στην προμήθεια κρεάτων, με τους καταναλωτές να επιλέγουν περισσότερο κοτόπουλο. Ο κ. Ρίζος εξηγεί ότι, ενώ η πανώλη επηρεάζει τα ζώα, δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι τα μέτρα θα αρθούν σύντομα και η αγορά θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία τονίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κτηνοτρόφων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών για την αποφυγή σοβαρών οικονομικών συνεπειών, όπως έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες. Η πανώλη μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής με μολυσμένα ζώα, αλλά και μέσω του αέρα και του μολυσμένου εξοπλισμού, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Advertisement

Η απομείωση του ζωικού κεφαλαίου ειδικά σε περιοχές που παράγουν ΠΟΠ προϊόντα (ονομασίας προέλευσης), όπως φέτα και γραβιέρα, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε σχέση με τις ποσότητες γάλακτος που θα είναι διαθέσιμες στην αγορά από Σεπτέμβρη. Τα νέα συμβόλαια για προμήθεια γάλακτος θα ξεκινήσουν να συζητιούνται μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οπως τονίζει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης τυροκομείου στην Ελασσόνα κ. Ραφαήλ Τσακνάκης, «όσοι συνεργάζονταν με μονάδες που είχαν κρούσματα, οπότε έχουν θανατωθεί τα ζώα τους, θα αναζητήσουν αλλού ποσότητες. Αυτό σημαίνει αύξηση της ζήτησης για πρώτη ύλη, που βέβαια μπορεί να φέρει και αύξηση της τιμής». Αξίζει να σημειωθεί ότι για να παρασκευαστεί ένα κιλό φέτα χρειάζονται περίπου 4 λίτρα γάλα, ενώ για ένα κιλό γραβιέρα χρειάζονται 7-8 λίτρα γάλα.

Ο αριθμός των μονάδων στις οποίες έχουν βρεθεί κρούσματα έχει ξεπεράσει πλέον τις 37 σε όλη τη χώρα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στη Ροδόπη.

Οσον αφορά τα αιγοπρόβατα που παραδοσιακά σφάζονται για τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, πηγές από την αγορά των κρεοπωλείων τονίζουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα σφαγές, ωστόσο «όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

Advertisement

Μετά το κρούσμα στη Ροδόπη ο κ. Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ανησυχούν, ωστόσο γίνεται κάθε προσπάθεια να περιοριστεί η ασθένεια. Στη μονάδα που βρέθηκε θετική είχαν έρθει καινούργια ζώα (γεννήτορες) το χρονικό διάστημα 16-18 Ιουλίου, τα οποία και προφανώς έφεραν την ασθένεια. Οπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεννήτορες οι οποίοι ήρθαν από τη Δυτική Ευρώπη βρέθηκαν σε εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με άλλες, όπου βρίσκονταν αιγοπρόβατα από τη Ρουμανία που έφεραν τον ιό.

Οι γεννήτορες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε πολλές μονάδες σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να διασπαρεί η νόσος. Στη συγκεκριμένη μονάδα βρίσκονταν 273 ζώα, τα οποία θα θανατωθούν. Ο κ. Φωτεινιάς επισημαίνει, πάντως, ότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού εφόσον ένα εργαστήριο για την ανίχνευση εξωτικών νοσημάτων στην Ορεστιάδα είχε εξοπλιστεί, αλλά «ποτέ δεν λειτούργησε λόγω έλλειψης προσωπικού. «Τώρα θα ήταν πολύ σημαντικό να λειτουργεί ένα κέντρο αναφοράς στην περιοχή», τονίζει.

Ιχνηλάτηση

Στο μεταξύ στη Θεσσαλία, από όπου ξεκίνησε η νόσος, συνεχίζεται η διαδικασία ιχνηλάτησης. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, έχουν ιχνηλατηθεί σχεδόν 400.000 ζώα σε σύνολο 1.480 κτηνοτροφικών μονάδων. Σε 33 εξ αυτών βρέθηκαν ζώα που είχαν μολυνθεί με τον ιό και τα οποία θανατώθηκαν. Συνολικά 12.000 ζώα έχουν θανατωθεί. «Πρόκειται ουσιαστικά για έναν μικρό αριθμό αναλογικά με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη σοβαρότητα της νόσου», σχολίασε ο ίδιος.

 

Σας περίσσεψε 3η μέρα αρνί από την Κυριακή του Πάσχα; 9 πανεύκολες και γρήγορες συνταγές για να μην το πετάξετε

Ένα από τα πιο απολαυστικά στοιχεία στο πασχαλινό γεύμα είναι το ψητό αρνί με την τραγανή πετσούλα  του, που είναι ταυτόχρονα ζουμερή. Ωστόσο, συνηθίζουμε να το προετοιμάζουμε σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα συχνά να περισσεύει για τις επόμενες ημέρες.

Τα υπολείμματα από το πασχαλινό ψητό αρνί μπορούν να μετατραπούν σε έναν εξαιρετικά νόστιμο μεζέ για τις δύο ή τρεις επόμενες ημέρες, καθώς με την προσθήκη λίγων επιπλέον υλικών, αναδεικνύονται σε ένα μοναδικό και ξεχωριστό γεύμα.

Αφαιρώντας την πέτσα, το κρύο αρνίσιο κρέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος αλλαντικού, τέλειο για σαλάτες, σάντουιτς ή ακόμα και ως μέρος ενός πιάτου με ορεκτικά. Επιπλέον, με την προσθήκη μερικών απλών υλικών, μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα εκπληκτικό γλυκόξινο πιάτο, πίτα, ή ένα αρωματικό ριζότο με την χρήση λίγου τζίντζερ και κάρδαμου.

Σπιτική πίτα με αρνί ή κατσίκι:

Πως θα τη φτιάξεις

Σαλάτα με ανατολίτικα αρώματα:

Σαλάτα με φασόλια και φέτα

Ριγκατόνι με μελιτζάνες, ντομάτα και δεντρολίβανο:

Αρνάκι φούρνου με κρούστα γιαουρτιού

Ριζότο με κάρδαμο και τζίντζερ

Παραλλαγή στο στρογκανόφ

 

Με γλυκόξινη σάλτσα

Πίτα του βοσκού

Για μείγμα με αρνί

Για την επικάλυψη πατάτας

Εκτέλεση

Για μείγμα αρνιού

Σε μια κατσαρόλα και σε υψηλή θερμοκρασία ρίχνουμε το λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψημένο αρνί.

Κατόπιν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, το δεντρολίβανο, την κανέλα, την κέτσαπ, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού το μείγμα και τότε ρίχνουμε το νερό ή ζωμό κοτόπουλου. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά (καρότο – αρακά) και ανακατεύουμε να πάει παντού το μείγμα. Στη συνέχεια παίρνουμε το μείγμα του κιμά και το ρίχνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ για φούρνο.

Για την επικάλυψη πατάτας

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά το περισσευούμενο φαγητό;

-Όλα τα μαγειρεμένα φαγητά πρέπει ή να ξαναζεσταθούν ή να τοποθετηθούν στο ψυγείο ή την κατάψυξη 2 ώρες μετά το μαγείρεμά τους κι αν ο καιρός είναι ζεστός, το διάστημα αυτό μειώνεται στη μία ώρα.

-Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, μη φυλάσσετε τα αποφάγια για περισσότερες από 4 ημέρες και αν σας μυρίσουν περίεργα ή έχουν αμφίβολη όψη, καλύτερα να μην τα δοκιμάσετε.

-Όταν τα ξαναζεστάνετε, φροντίστε να τα ζεστάνετε καλά, γιατί αν είναι μισο-ζεσταμένα, αυξάνετε την πιθανότητα δηλητηρίασης. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε σωστά καθώς τα ζεσταίνετε στους 80 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να αποκτήσει το φαγητό την ίδια θερμοκρασία παντού.

-Τοποθετήστε το φαγητό που περίσσεψε σε μικρά και χαμηλά τάπερ και καλύψτε τα καλά. Μην τα βάζετε ακριβώς δίπλα σε άλλα τάπερ και προτιμήστε να αφήνετε λίγο κενό μεταξύ τους, έτσι ώστε να ψύχονται καλύτερα. Τα μικρά μεγέθους τάπερ, επίσης, πετυχαίνουν ακριβώς αυτό, αφού στα μεγάλα, το φαγητό που βρίσκεται στη μέση παραμένει ζεστό για περισσότερο χρόνο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων, χωρίς να υπάρχει μια ορατή αλλοίωση στο φαγητό.

TAGS:
Advertisement