Σήμερα, 15 Αυγούστου, η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης.
Η Παναγία, η οποία συχνά αναφέρεται με το πραγματικό της όνομα Μαρία αλλά και ως Παρθένος Μαρία και Θεοτόκος, καταγόταν από τη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη είναι η μητέρα του Ιησού Χριστού.
Οι Μουσουλμάνοι αναφέρονται στο πρόσωπό της επίσης αποκαλώντας την Παρθένο Μαρία αλλά και χρησιμοποιώντας τον προσδιορισμό Σαϊντά που σημαίνει Κυρία. Η Παναγία κατέχει ιδιαίτερη θέση στην χριστιανική διδασκαλία και πίστη, ενώ αποτελεί σεβάσμιο πρόσωπο και στο Ισλάμ.
Οι αναφορές στο πρόσωπο της Παναγίας από την Καινή Διαθήκη ξεκινούν με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή την εμφάνιση στη Μαρία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και την μεταφορά της χαρμόσυνης είδησης ότι είναι η εκλεκτή για να φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού, τον Ιησού Χριστό. Οι αναφορές συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιγραφής της ζωής του Χριστού, από την Γέννηση μέχρι τη Σταύρωσή Του.
Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, η Μαρία ήταν η μοναχοκόρη ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, της Άννας και του Ιωακείμ. Πάλευαν σε όλη τους τη ζωή να αποκτήσουν ένα παιδάκι, όμως είχαν σταθεί άτυχοι. Η Άννα προσευχήθηκε στο Θεό και του υποσχέθηκε πως αν της χάριζε ένα παιδί, θα Του το αφιέρωνε.
Μετά από λίγες μέρες, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφθηκε το ζευγάρι και του ανακοίνωσε πως οι προσπάθειές τους για να αποκτήσουν παιδί θα τελεσφορήσουν κι αυτό το παιδί θα αναλάβει μια ξεχωριστή αποστολή. Το ζευγάρι Ιωακείμ και Άννας, αν και ήταν σε προχωρημένη ηλικία, γέννησε ένα όμορφο κοριτσάκι, την Παναγία.
Όταν έγινε 3 ετών, οι γονείς της την οδήγησαν στο Ναό, τηρώντας έτσι και την υπόσχεσή τους. Η Παναγία, όταν ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει το Ναό και αφού οι γονείς της είχαν φύγει από τη ζωή, οι ιερείς αποφάσισαν να την αρραβωνιάσουν με τον Ιωσήφ, έναν άγιο και δίκαιο άντρα. Αυτός ο αρραβώνας έγινε για να ξεγελάσουν το διάβολο, ο οποίος γνώριζε τις προφητείες, ότι δηλαδή ο Ιησούς θα γεννηθεί από μία παρθένο, άρα δε θα υποπτευόταν ότι ο Χριστός θα γεννηθεί από μια παντρεμένη.
Μετά από 4 μήνες την επισκέφθηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και φανέρωσε στην Παναγία τη θεϊκή αποστολή της, την οποία αποδέχτηκε με τεράστια χαρά (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, 25 Μαρτίου).
Μετά από λίγους μήνες γεννήθηκε ο Ιησούς. Ο Αρχάγγελος την επισκέφθηκε ξανά και για τελευταία φορά, 3 μέρες πριν την κοίμησή Της για να την ενημερώσει ότι ήρθε η ώρα. Η Παναγία το δέχτηκε με χαρά γιατί θα έβλεπε και πάλι το παιδί της.
Η Παναγία κοιμήθηκε σε ηλικία 59 ετών (Κοίμηση της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου)
Όταν κοιμήθηκε, την τοποθέτησαν στο μνήμα της στη Γεσθημανή. Ένα σύννεφο σηκώθηκε και μετέφερε όλους τους Αποστόλους στη Γεσθημανή εκτός από έναν. Το ίδιο σύννεφο μετέφερε και τον Θωμά 3 μέρες μετά και καθώς κατευθυνόταν στη Γεσθημανή συνάντησε τη Θεοτόκο τη στιγμή της ανόδου Της στον ουρανό.
Η Παναγία του χάρισε τη ζώνη Της (Αγία Ζώνη, 4 Νοεμβρίου) για να μπορεί να αποδείξει ότι όντως συναντήθηκαν. Μετά από την εξιστόρηση του γεγονότος από το Θωμά, άνοιξαν τον τάφο και είδαν πως το σώμα της Παναγίας είχε εξαφανιστεί. Γι’ αυτό δεν υπάρχουν λείψανα της Παναγίας, ούτε σώζεται το σώμα Της. Η Παναγία έχει αναστηθεί.
Η κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου και είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, αφού η Παναγία δεν πέθανε αλλά πέρασε μέσα από το θάνατο στην αιώνια ζωή…
Πηγή: mama365.gr