Ενσωμάτωση Δωδεκανήσων στην Ελλάδα: Πριν ακριβώς από εβδομήντα τρία χρόνια, τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το προαναφερθέν γεγονός έλαβε χώρα στις 7 Μαρτίου του 1947. Δηλαδή, έπειτα από τριάντα πέντε χρόνια κυριαρχίας των Ιταλών.
Είχαν προηγηθεί έξι δύσκολοι αιώνες κατά τους οποίους πέρασαν στην κυριότητα των Περσών, των Σαρακηνών, των Βενετών, των Γενουατών, των Σταυροφόρων και των Τούρκων. Χαρακτηριστικά το 1309 τέθηκαν υπό την κυριότητα των Ιωαννιτών Ιπποτών και έμειναν υπό την κυριαρχία τους έως το 1522. Ακολούθησαν οι Οθωμανοί Τούρκοι από τους οποίους επαναστάτησαν το 1821, όμως επιστράφηκαν εννιά χρόνια αργότερα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αντάλλαγμα την Εύβοια. Μέχρι αρχές του περασμένου αιώνα ανήκαν στους Τούρκους, ωστόσο το 1912 περιήλθαν στην κυριότητα των Ιταλών. Από τότε και για τα επόμενα τριάντα χρόνια παρέμειναν υπό ιταλική κατοχή.
Το 1920 παραλίγο να παραχωρηθούν στην Ελλάδα με τη συνθήκη των Σεβρών, όμως, η ατυχής έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας έδωσε την ευκαιρία στους Ιταλούς να υπαναχωρήσουν. Το 1943 οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν και οι Γερμανοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί κατέλαβαν τα νησιά, όμως στη Διάσκεψη Ειρήνης των νικητριών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα κατάφερε να τα πάρει πίσω, μετά από 638 χρόνια!
Στις 27 Ιουνίου 1946 ο Υπουργός Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Σκριάμπιν, γνωστότερος ως Μολότοφ διεμήνυσε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα στη Διάσκεψη της Ειρήνης που έγινε το 1946. Τελικά, στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Ιταλία θα αποζημίωνε με 105 εκατομμύρια δολάρια τη χώρα μας. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους έγινε η τελετή παράδοσης στην Ελλάδα και ο Ιταλοί αποχώρησαν. Το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.