Είναι γνωστό πως τους χειμερινούς ειδικά μήνες η μετακίνηση μόνιμων κατοίκων και ασθενών είναι πάρα πολύ δύσκολη ή αδύνατη με συμβατικά μέσα σε πολλά νησιά της πατρίδας μας. Ένα αντίστοιχο περιστατικό συνέβη πρόσφατα και στη Σίφνο με ένα βρέφος που χρειάστηκε αεροδιακομιδή η οποία καθυστέρησε 6 ώρες θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού.
Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο μόνιμος κάτοικος Σίφνου Ζαννής Κοντονάσιος και πατέρας 4 παιδιών την περασμένη Τετάρτη το μόλις 40 ημερών βρέφος της οικογένειας ανέβασε ξαφνικά πυρετό.Οι γονείς έντρομοι πήγαν το παιδάκι τους στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου το οποίο όμως όπως στα περισσότερα νησιά είναι υποστελεχωμένο, καθώς διαθέτει μόνο έναν γενικό γιατρό-επιμελητή-διευθυντή για όλο το ιατρείο και μια γιατρό που κάνει στο νησί το αγροτικό της.
Ο γιατρός του νησιού ήταν σε άδεια δύο εβδομάδων και στο πόδι του είχε αφήσει τη νεαρή αγροτική γιατρό ενώ φυσικά δεν υπάρχει παιδίατρος στο νησί. Η ίδια η γιατρός κάνει μεγάλη προσπάθεια όπως και όλοι αλλά φυσικά όσο καλή διάθεση και να υπάρχει δεν μπορούν να συνδράμουν σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.
Ο κος. Κοντονάσιος είπε χαρακτηριστικά: «Yπάρχει μια ιδιώτης παιδίατρος που μας επισκέπτεται μια φορά στις 20 ημέρες αν έχει καλό καιρό και δεν έχει απαγορευτικό για τα καράβια. Στις δύο ημέρες που έρχεται προσπαθούμε κι εμείς να …βουλώσουμε καμία τρύπα, να κάνουμε εμβόλια, να δει πως πάνε τα παιδιά μας αναπτυξιολογικά κ.τ.λ.
Το μωρό στη συνέχεια χειροτέρευε και όπως είναι λογικό έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα οργανωμένο ιατρικό περιβάλλον νοσοκομείου ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έτσι άμεσα η αγροτική γιατρός ξεκινάει γύρω στις 16.00 να παίρνει το ΕΚΑΒ. ενώ στο μωρό δίδεται αγωγή μέσω μάσκας με κορτιζονούχα-εισπνεόμενα φάρμακα.
Η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Ναδάλη μετά από παράκληση του πατέρα και επικοινωνία με τον εν λόγω βουλευτή Κυκλάδων πρότεινε να μεταφερθεί η οικογένεια με φουσκωτό του ΕΚΑΒ μέχρι την Μήλο και από εκεί με ελικόπτερο να μεταφερθούν στην Αθήνα. Ωστόσο λόγω θαλασσοταραχής το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε για λόγους ασφαλείας.
Εντέλει το βράδυ της ιδίας μέρας και συγκεκριμένα στις 22:30 ήρθε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού προκειμένου να συνδράμει μεταφέροντας τη μητέρα με το μωρό χωρίς συνοδεία γιατρού όπως προβλέπεται.
Το μωρό νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία με διάγνωση βρογχιολίτιδας, που ίσως γίνει βρογχοπνευμονία στην τελική διάγνωση.
Σύμφωνα με την Μαρία Ναδάλη, δήμαρχο της Σίφνου, δεν είναι η πρώτη φορά που γιατροί και τοπικοί παράγοντες διαπραγματεύονται με το ΕΚΑΒ για να στείλει εναέριο μέσο για αεροδιακομιδή ασθενούς. Αν δεν πειστούν ότι το περιστατικό είναι…. σε απίστευτα δραματική κατάσταση δύσκολα έρχονται. «Τα τελευταία 2 με 3 χρόνια που το νησί σταμάτησε να έχει δυο αγροτικούς γιατρούς και έμεινε με έναν η κατάσταση έχει χειροτερέψει δραματικά» μας λέει η ίδια και προσθέτει:
« Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπραγματευόμαστε για να έρθει πτητικό μέσο, το έχω ζήσει από πρώτο χέρι με συγγενή μου. Τις περισσότερες φορές προσπαθούν να βάλουν το περιστατικό σε πλωτό μέσο, ακόμα κι αν είναι σοβαρό ενώ συχνά ζητείται στις αεροδιακομιδές να πηγαίνει ο ένας από τους δύο γιατρούς στο νησί μας, πράγμα που αν συμβεί καταλαβαίνετε ότι για πολλές ώρες ίσως και για μια ημέρα ολόκληρη, το νησί θα είναι σε δύσκολη θέση, ακόμα κι ακάλυπτο στην περίπτωση που ο έτερος γιατρός είναι σε άδεια, όπως συνέβη τώρα με το περιστατικό του κ. Ζαννή. Είναι πολλά χρόνια τώρα που ζούμε την αδυναμία να έρχονται τα ελικόπτερα στα σοβαρά περιστατικά».
Η ίδια άλλωστε έχει κάνει επανειλημμένα διαβήματα στο Βασίλη Κικίλια και στους βουλευτές Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππο Φόρτωμα, Νίκο Συρμαλένιο αλλά και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το πρόβλημα της θέσης παιδιάτρου στο νησί για την ύπαρξη ενός μόνο αγροτικού γιατρού, για το πρόβλημα στις συνταγογραφήσεις και για πολλά ακόμα πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το ιατρείο του νησιού.
Συνεχίζοντας η δήμαρχος είπε: « Ενώ υφίσταται οργανική θέση παιδιάτρου, αυτή παραμένει κενή εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε την ευλογία να ζουν και να μεγαλώνουν στο νησί μας πάνω από 500 παιδιά αλλά δυστυχώς για αυτά δεν υπάρχει παιδίατρος. Επιπλέον, απουσία παιδιάτρου, δεν μπορεί να καλυφθεί η υποχρέωση διαρκούς παρακολούθησης των παιδιών του παιδικού μας σταθμού (δυναμικότητας 25 παιδιών)».