Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για την «Κιβωτό του Κόσμου», μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί ασέλγειας και κακοποιητικών συμπεριφορών σε βάρος ανηλίκων.
Στη σύσκεψη που θα γίνει με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και αρμοδίων, όπως η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης, θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και θα γίνει συζήτηση για τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη λειτουργία της δομής και στο τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό», όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη και τις Αρχές.
Προς αλλαγή ΔΣ στην «Κιβωτό του Κόσμου»
Μεταξύ των προτάσεων, που θα συζητηθούν σήμερα, είναι, ανάλογα και με τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, να αλλάξει προσωρινά η διοίκηση της δομής και να οριστεί και ειδικός επόπτης.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η πρόθεση της πολιτείας δεν είναι να σταματήσει η χρηματοδοτική στήριξη της δομής, η οποία φιλοξενεί πολλά παιδιά που έχουν ανάγκη στέγασης, φαγητού και φροντίδας.
Ωστόσο, το θέμα της «Κιβωτού του Κόσμου» ανέδειξε μια σειρά αρρυθμιών και αστοχιών όσον αφορά στον έλεγχο του κράτους σε προνοιακές δομές και ΜΚΟ που ασχολούνται με παιδιά, και τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά.
- Ελέγχονται πραγματικά οι δομές αυτές για το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν;
- Υπάρχει η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται σε αυτές;
- Γίνεται έλεγχος των οικονομικών τους (κρατικές ενισχύσεις, χορηγίες κλπ) και του πως αξιοποιούνται;
- Με αφορμή τις καταγγελίες για την “Κιβωτό του Κόσμου”, θα ακολουθήσει “σαφάρι” ελέγχων και στις άλλες προνοιακές δομές αλλά και ευρύτερα στις σχετικές με παιδιά, ΜΚΟ;
- Θα αναληφθούν περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης και της ενίσχυσης του θεσμού των αναδόχων;
Το στοίχημα της… «αποϊδρυματοποίησης»
«Πράγματι, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει και στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο, μια συζήτηση για το πώς θα πρέπει με κινήσεις, με πλαίσιο, με κίνητρα, να ενθαρρύνουμε την πιο έγκαιρη και γρήγορη αποϊδρυματοποίηση… Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η αρμόδια υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου έχει προωθήσει σχετικές θεσμικές παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών θα αναθέσει τον φάκελο της υπόθεσης σε εισαγγελέα ανηλίκων.
Τα επόμενα βήματα του εισαγγελέα ανηλίκων θα είναι η κλήτευση μαρτύρων από δομές τις «Κιβωτού του Κόσμου», ενδεχομένως και άλλων παιδιών ως μαρτύρων.
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του πατρός Αντωνίου, η Κιβωτός διοικείται από ένα 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου προΐσταται η πρεσβύτερα Σταματία Γεωργαντή. Η κ. Γεωργαντή παραμένει ως και αυτή την ώρα στο πλευρό του συζύγου της, όπως έδειξε και στην εμφάνισή της στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ την Παρασκευή.
Ως προς τα επόμενα βήματα για την Κιβωτό, πάντως, ανώτερη κυβερνητική πηγή τονίζει στο protothema.gr ότι η κυβέρνηση θα περιμένει πρώτα την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, καθώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη.
Αρμόδιες πηγές, πάντως, θέτουν αμείλικτα ερωτήματα ως προς το πώς ο πατέρας Αντώνιος μπορεί να παραμένει ουσιαστικά στα ηνία της οργάνωσης, όταν υπάρχουν τόσο βαριές καταγγελίες εις βάρος του, όπως αυτές που έφερε στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ» την Κυριακή. Και αυτό γιατί οι επίμαχες καταγγελίες δεν περιγράφουν μόνο περιστατικά σεξουαλικής κατανόησης, αλλά και μια ευρύτερη κουλτούρα βίας και καταναγκασμού εντός του Οργανισμού με ονομαστικές αναφορές στον πατέρα Αντώνιος.
Στο «τραπέζι» και προσωρινή διοίκηση
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ως ύστατο σενάριο και με δεδομένη τη βούληση για προστασία των παιδιών, στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι και η αντικατάσταση της υφιστάμενης διοίκησης από ένα προσωρινό διοικητικό σχήμα, αποτελούμενο από δημοσίους λειτουργούς.
Παράλληλα, στο τραπέζι της κυβερνητικής σύσκεψης θα βρεθεί και το ενδεχόμενο ενός μόνιμου ελεγκτικού σχήματος για την Κιβωτό, με δεδομένες τις καταγγελίες, οι οποίες μπορεί το επόμενο διάστημα να πολλαπλασιαστούν, όσο τα στόματα ανοίγουν. Σε κάθε περίπτωση, όσο περνούν οι μέρες, όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που θεωρούν ότι το διοικητικό σχήμα της Κιβωτού μπορεί να παραμείνει ως έχει.
Το ξέσπασμα του Αρχιεπισκόπου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παράλληλα, στην όλη υπόθεση έχει και το ξέσπασμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου εις βάρος του πατρός Αντώνιου, στον οποίο απαγόρευσε να ιερουργεί. Αρμόδιες πηγές δεν δυσκολεύονται να εξηγήσουν την αρχιεπισκοπική οργή, καθώς, πέραν της βαρύτητας των καταγγελιών, ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί ότι η εκκλησία δεν μπορεί να είναι απολογούμενη για την Κιβωτό, από τη στιγμή που ο πατέρας Αντώνιος όλα αυτά τα χρόνια έχει αρνηθεί τη συντεταγμένη συνεργασία με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις της Αρχιεπισκοπής.
«Η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών», υπογράμμισε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος.
«Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι». «Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους… », πρόσθεσε.