Το άνοιγμα των σχολείων και τα αυξημένα κρούσματα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, απασχόλησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρωινή σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει η εικόνα από τα κρούσματα που αναμένονται σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι σήμερα το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας και Υγείας, Νίκης Κεραμέως και Θάνου Πλεύρη, για το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων, στις 10 Ιανουαρίου, υπό τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
Από τη σύσκεψη θα οριστικοποιηθεί η ατζέντα των θεμάτων, που θα κληθεί να συζητήσει αύριο, Τρίτη, κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη του έτους, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, αλλά και η ηλικιακή ομάδα των νέων ασθενών, θα παίξουν καταλυτικό παράγοντα στις αποφάσεις.
«Όσο δεν μεγαλώνει η πίεση στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει προοπτική για νέα μέτρα. Εάν τελικώς ληφθούν, αυτά θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και η προστασία τους» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα, στον Ant1.
Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των νοσούντων σήμερα και κυρίως αύριο, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το άνοιγμα των σχολείων, αναλόγως και των εισηγήσεων που θα λάβει από τους ειδικούς. Πάντως, η πρόθεση είναι τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.
Κυρίαρχη αντίληψη στην κυβέρνηση είναι ότι στο σχολικό περιβάλλον τα Ελληνόπουλα είναι υπό επιτήρηση σε επίπεδο υγειονομικού ελέγχου, ενώ εκτός σχολείου ο κίνδυνος να κολλήσουν τα παιδιά κορωνοϊό είναι μεγαλύτερος.
Αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος
Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, με το άνοιγμα των σχολείων, όλοι οι μαθητές, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε όχι, θα ελέγχονται με rapid test, καταργώντας τον σταυρό, δηλαδή τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Τα τεστ θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7, ενώ η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.
Πως θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα
Στο μεταξύ, στο τραπέζι παραμένει η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους κάτω των 60 ετών.
Για την υποχρεωτικότητα, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε «εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό. Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο. Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια».
Νέα μέτρα εξετάζονται για την εστίαση
Εξάλλου, συζητείται και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης, ενώ εξετάζεται η περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τα μεσάνυχτα που είναι σήμερα, στις 23:00 ή ακόμα και στις 22:00 και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.