Ένα ελληνικό πιάτο βρέθηκε υψηλά στη λίστα του Taste Atlas, αλλά αυτή τη φορά όχι για καλό λόγο. Η σαλάτα με αγκινάρες από την Κρήτη συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα δέκα χειρότερα πιάτα του κόσμου.
Παρότι η μεσογειακή διατροφή και ειδικά η κρητική κουζίνα είναι γνωστές για την υγιεινή τους φύση και τη δημοφιλία τους, η σαλάτα με αγκινάρες δεν κέρδισε τις προτιμήσεις. Το πιάτο, που περιλαμβάνει τρυφερές αγκινάρες βρασμένες σε νερό και λεμόνι, σερβίρεται με dressing από λεμόνι, λάδι, μουστάρδα, σκόρδο, άνιθο και αλατοπίπερο. Παρά την υγιεινή του σύσταση, κατέκτησε τη δέκατη θέση στη λίστα με τα χειρότερα φαγητά του κόσμου.
Η λίστα του Taste Atlas περιλαμβάνει τα εξής πιάτα:
Το Taste Atlas αποτελεί έναν βιωματικό ταξιδιωτικό διαδικτυακό οδηγό που καταγράφει αυθεντικές συνταγές και κατατάσσει τα προϊόντα βάσει της ποιότητάς τους. Η σαλάτα με αγκινάρες μπορεί να μην βρήκε απήχηση σε όλους, αλλά η κρητική κουζίνα συνεχίζει να αποτελεί έναν θησαυρό της μεσογειακής διατροφής.
Κάποτε συχνά βρισκόταν σε πλούσια τραπέζια στα χωριά. Μια εκπληκτική αλοιφή που… μείωνε το λάδι τόσο πολύ που έγινε παροιμία (“κάποιο λάκκο έχει η… φάβα”). Αυτή σιγά-σιγά απέκτησε φήμη ως παρακατιανό φαγητό, αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε γκουρμέ πιάτο που ζητούν διάσημοι, όπως η Αντζελίνα Τζολί.
Η διάσημη ηθοποιός είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και ειδικότερα έμεινε στην προεδρική σουίτα Phaidra στο Aldemar Olympian Village στη Σκαφιδιά Ηλείας για τα γυρίσματα της ταινίας για τη Μαρία Κάλλας. Κατά τη διαμονή της, εξέφρασε επιθυμία να απολαύσει γνήσιες ελληνικές γεύσεις και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην της προσφερθεί η παραδοσιακή, αλλά πάντα εξαιρετική, φάβα.
Αφού πέρασε μια περίοδο στην αφάνεια από διάφορες αλοιφές στο τραπέζι, η φάβα επέστρεψε δυναμικά. Ωστόσο, ακολουθεί αυστηρά τα ίδια στάδια παρασκευής που την κάνουν μοναδική. Ξεκινάμε με το τσιγάρισμα των κρεμμυδιών σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό και το φοβερό αυτό υλικό που προέρχεται από το φυτό λαθούρι.
Οι απαιτήσεις του φυτού για ηλιακή ακτινοβολία είναι ο κύριος λόγος που η Σαντορίνη θεωρείται η απόλυτη πατρίδα της φάβας και γι’ αυτό είναι τόσο ακριβή. Η διαδικασία ξεκινά με το αργό σωτάρισμα, μέχρι να δημιουργηθεί ο μαγικός χυλός που οι γνώστες της απολαμβάνουν ακόμα ζεστή, σχεδόν σαν σούπα, προσθέτοντας ό,τι επιθυμούν, από αλάτι και πιπέρι έως και άλλα συνοδευτικά, ή ακόμα και τίποτα.