oi-5-perioches-tis-choras-poy-amp-8220-arnoyntai-amp-8221-na-emvoliastoyn-to-kampanaki-chardalia-kai-oi-epiptoseis-76215
12:02

Οι 5 περιοχές της χώρας που “αρνούνται” να εμβολιαστούν, το «καμπανάκι» Χαρδαλιά και οι επιπτώσεις

12:02
Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης. Ο υφυπουργός κάλεσε τους πολίτες της Φλώρινας, Ξάνθης, Φωκίδας, Δράμας και Σερρών να προσέλθουν άμεσα για εμβολιασμό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε ακόμη 14 ΠΕ που βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο εμβολιασμών της υπόλοιπης χώρας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.

Advertisement

Οι επισημάνσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Στη συνέχεια εξήγησε ότι ο νέος χάρτης αποτελείται από τέσσερα χρώματα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) και θα επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας λαμβάνοντας υπόψη 13 κρίσιμους δείκτες. Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ανάλογα με το επίπεδο ετοιμότητας (χρώμα) κάθε περιοχής, θα εφαρμόζονται και τα ανάλογα μέτρα.

Από self test εντοπίστηκαν τα μισά νέα κρούσματα της εβδομάδας

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη συνέντευξη τύπου, τα μισά από τα 9.500 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα διαγνώσθηκαν μέσω των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας.

Advertisement

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 13.500 ενεργά κρούσματα, ενώ ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στα 13 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή στο μισό από τα μέσα Απριλίου. Το γεγονός αυτό αποτυπώνει ξεκάθαρα τη σημαντική αποσυμπίεση που συντελείται το τελευταίο διάστημα, τόσο σε επίπεδο διασποράς όσο και σε επίπεδο πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Advertisement

Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μειώθηκε κατά 10% με το σχετικό ποσοστό κάλυψης να ανέρχεται πλέον σε 56%, οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν κατά 15%, οι ημερήσιες εισαγωγές υποχώρησαν σε λιγότερες από 200, ενώ καταγράφηκαν και 27% λιγότεροι θάνατοι. Υπενθυμίζεται ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονται σε 2.200 και από αυτούς οι δύο στους τρεις είναι ενήλικες άνω των 55 ετών, δηλαδή άτομα που και μόνο λόγω ηλικίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το ευοίωνο μήνυμα που οφείλεται στους εμβολιασμούς είναι το γεγονός ότι η διασπορά φαίνεται να μειώνεται στους ενήλικες άνω των 60 ετών, αντίθετα όμως εξακολουθεί στους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως υποδεικνύει η μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων που ανέρχεται πλέον στα 36 έτη. Για το λόγο αυτό έκανε έκκληση στους νέους κάτω των 40 ετών να εμβολιαστούν άμεσα.

Υποχωρεί η πανδημία στην Αττική – Συνεχίζονται οι τοπικές εξάρσεις

Χθες Παρασκευή, οι «σκληροί» επιδημιολογικοί δείκτες εμφανίζονται ακόμα πιο μειωμένοι σε σχέση με την Πέμπτη, με τους διασωληνωμένους να καταγράφουν σημαντική πτώση (445 σήμερα έναντι 476 χθες), τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να ανέρχονται σε 151 (165 χθες) και τις απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 να περιορίζονται σε 34 (39 χθες).

Advertisement

Σταθερά πτωτικές είναι οι τάσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και στην Αττική, η οποία αυτή τη στιγμή μετρά 7.000 ενεργά κρούσματα. Σήμερα στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 564 νέες λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 167 στο κέντρο της Αθήνας και 110 στα δυτικά της Περιφέρειας. Η δεύτερη και μοναδική περιοχή του σημερινού επιδημιολογικού πίνακα με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είναι η Θεσσαλονίκη (103), όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται περίπου σε 700.

Σημαντική αναφορά στο γεγονός ότι η διασπορά κατά τόπους δεν έχει ελεγχθεί έκαναν, πάντως, τόσο η κυρία Παπαευαγγέλου όσο και ο κύριος Χαρδαλιάς, με την πρώτη να αναφέρει εξάρσεις της επιδημίας σε Κατερίνη και Ρόδο και τον δεύτερο να προσθέτει την Καλαμάτα και τη Νάξο στις περιοχές με αύξηση του ιικού φορτίου.