Σε μια γλυκιά κίνηση εν μέσω της έντασης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο Νίκος ετοίμασε μια τρυφερή έκπληξη για την αγαπημένη του. Το πρωί των εξετάσεων, ο νεαρός την πήγε στο σχολείο όπου έδινε το πρώτο της μάθημα, τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, και την περίμενε έξω, κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο.
Η κάμερα του ΣΚΑΪ τον κατέγραψε έξω από το εξεταστικό κέντρο και σε μια δήλωσή του εξέφρασε την υπερηφάνειά του για τη σύντροφό του, η οποία έχει στόχο να εισαχθεί στη Νομική.
Άλλος ένας μαθητής, που εξεταζόταν σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια, παρουσιάστηκε στο εξεταστικό κέντρο, φέροντας έναν εντυπωσιακό σταυρό κρεμασμένο στο στήθος του.
«Το μέγεθος μετράει, ένας μεγάλος σταυρός, μια μεγάλη πίστη, μεγάλη ετοιμότητα για τις Πανελλαδικές. Βοηθάει», είπε ο υποψήφιος των Πανελληνίων Εξετάσεων στο Mega και πρόσθεσε: «για να γράψουμε καλά θέλουμε και τη βοήθεια του Θεού και το διάβασμα».
Η Παρασκευή Κουτσαΐδη είναι η τυφλή μαθήτρια, από την Κρήτη, που το 2015 διάβασε όλα τα μαθήματα της Γ” Λυκείου σε γραφή Braille, αρίστευσε στις εξετάσεις και με μέσο όρο 19,9 μπήκε στο Πανεπιστήμιο.
“Στη ζωή δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεται κανείς” είχε υπογραμμίσει η Παρασκευή Κουτσαΐδη που η ιστορία της είναι μια απόδειξη δύναμης ψυχής και πρόσθεσε “μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες γι’ αυτό θα δηλώσω πρώτη τη Γαλλική Φιλολογία. Στο μέλλον θα μου άρεσε να διδάξω ή να ασχοληθώ με τη μετάφραση και τη διερμηνεία”.
Γεννήθηκε με συγγενές γλαύκωμα και ανιριδία, μια πολύ σπάνια κατάσταση, κατά την οποία απουσιάζει η ίριδα, το χρωματιστό τμήμα του ματιού και τα μάτια της είναι σαν δυο μικρές λίμνες.
“Βλέπω ελάχιστα. Κάποια σχήματα και κάποια χρώματα. Από το νόμο θεωρούμαι τυφλή”, είχε επισημάνει η Παρασκευή Κουτσαΐδη.
Στο πλευρό της ήταν συνεχώς ο αδερφός της, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας.
Η μητέρα της, καθηγήτρια Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο πατέρας της, ηλεκτρονικός στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο, πήραν την απόφαση παρά το πρόβλημα όρασης, να την γράψουν σε ένα σχολείο με αρτιμελείς μαθητές και όχι σε ειδικό.
Η Παρασκευή Κουτσαΐδη πήρε απολυτήριο με άριστα από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης και όπως είχε τονίσει “ήμουν η μόνη τυφλή στην τάξη αλλά δεν είχα πρόβλημα, παρακολουθούσα κανονικά. Οι συμμαθητές μου έβλεπαν, ενώ εγώ όχι και πιστεύω ότι δεν κέρδισα μόνο εγώ από αυτούς, αλλά και εκείνοι που έζησαν από κοντά το πρόβλημα μου”.
Την τελευταία χρονιά στο λύκειο, ακολούθησε την ίδια σκληρή προετοιμασία με τους συμμαθητές της, στο τέλος, ωστόσο, έδωσε ενδοσχολικές εξετάσεις. “Κανονικές Πανελλήνιες είναι δύσκολο να δώσεις, γιατί δεν επιτρέπει το Υπουργείο να μεταφραστούν τα θέματα σε γραφή Braille. Διαγωνίζεσαι ενδοσχολικά, σε θέματα ανάλογου επιπέδου δυσκολίας”, συμπλήρωσε.
Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, πέρσι πήρε το τελευταίο πτυχίο Γαλλικών, ενώ την τελευταία χρονιά του λυκείου λόγω του εντατικού διαβάσματος, έμεινε λίγο πίσω στο πιάνο. Οι καθηγητές της μιλούν για μια αγωνίστρια της ζωής.
“Αρίστευε συνεχώς σε όλα τα μαθητικά της χρόνια. Είναι καταπληκτικό παιδί” ανέφεραν οι καθηγητές της και συνεχίσαν “συμμετείχε σε ένα σωρό εξωσχολικές δραστηριότητες, ακόμα και στις κινηματογραφικές προβολές ερχόταν και προσπαθούσε με το ζουμ μιας φωτογραφικής μηχανής να φέρει πιο κοντά τις αμυδρές εικόνες της οθόνης”.
“Αν έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μπορούν να μας υποστηρίξουν αξίζει να προσπαθούμε. Κι εγώ χρωστάω, στους γονείς και τους καθηγητές μου. Για μένα είναι απόλυτα φυσιολογικό” είχε καταλήξει η Παρασκευή Κουτσαΐδη.