Μαγαζιά της Αθήνας: Πολλά είναι τα μαγαζιά στην Αθήνα που βλέπουμε και μας κόβουν την ανάσα. Παρακάτω εχουμε καποια από αυτα.
Παλιότερα, όταν οι Αθηναίοι έλεγαν Πετράκη εννοούσαν τη Μονή Πετράκη στο Κολωνάκι. Εδώ και μερικά χρόνια, όμως αυτό έχει αλλαξει.
Λόγω τοποθεσίας, αποτελεί ιδανικό spot για να ξεκουραστεί κανείς από τον θόρυβο και την κίνηση.
Εδώ λοιπόν θα βρείτε το «Tazza» (Πετράκη 5 & Πεντέλης 9, 210 3311999). Έχει μια εντυπωσιακή διακόσμηση εσωτερικού χώρου και γιορτινή ατμοσφαιρα. Ένα ρομαντικό εσωτερικό που θυμίζει Φλωρεντία ή Βερόνα. Στο «Tazza» θα πιείτε τον καφέ σας από εκλεκτά χαρμάνια, μέχρι τις 12:30. Ενώ αργότερα μπορείτε να γευματίσετε επιλέγοντας κάποια από τα γκουρμέ πιάτα του καταλόγου.
Παραδίπλα βρίσκεται το «Heteroclito» (Φωκίωνος 2 & Πετράκη, 210 32 39 406). Είναι ένα από τα πιο ψαγμένα wine bars της πόλης. Έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές, ακόμα και από διεθνή μέσα, όπως ο «Guardian», ή οι «New York Τimes».
Στον κατάλογό του θα βρείτε περισσότερες από 200 ελληνικές ετικέτες, με έμφαση σε κρασιά που ακολουθούν ήπιες μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης (natural wines).
Οι λάτρεις της ελληνικής κουζίνας τώρα μπορούν να προτιμήσουν το « Σερσέ λα φαμ» (Μητροπόλεως 46, 2103222029). Η ρετρό του διακόσμηση που θυμίζει αστικό καφενείο της δεκαετίας του ’30.
Εδώ το πρωί θα πιείτε καφέ στη χόβολη, που συνοδεύεται με Συριανό λουκούμι του Συκουτρή με παράδοση που κρατάει από το 1928.
Από το μεσημέρι και μετά ο σεφ Ανδρέας Λαγός, υιοθετώντας τη λογική των μικρών πιάτων που μπαίνουν στη μέση, αξιοποιεί την ελληνική γαστρονομική παράδοση, χρησιμοποιώντας τις καλύτερες πρώτες ύλες.
Την εξωτική πινελιά στον δρόμο την βάζει το «Poké Hawaiian Sushi» (Πετράκη 7, 21 0322 6653) που ως γνήσιο street food στέκι προσφέρει την χαβανέζικη πλευρά του σούσι.
Ο chef Γιάννης Κανδυλίδης ετοιμάζει μικρά μπολ με ρύζι και ωμό ψάρι ή θαλασσινά που το καθένα έχει το όνομα μιας τροπικής παραλίας. Αν θέλετε μπορείτε να επιλέξετε κάποιον από τους προτεινόμενους συνδυασμούς των σεφ, ή να δημιουργήσετε το δικό σας πιάτο.
Έθνικ χαρακτήρα όμως έχει και η «Taqueria Maya» ( Πετρακη 10 21 1216 7081). Σερβίρει καθημερινό φαγητό που κάποιος μπορεί να βρει στους δρόμους της Λατινικής Αμερικής.
Τacos, Burritos, Bowls, Quesadillas, κουβανέζικα σάντουιτς και σαλάτες έχουν την τιμητική τους, ενώ για πότο επιλέξτε μια δροσερή μαργαρίτα ή φρέσκους χυμούς. Να ξέρετε ότι το καλαμπόκι που χρησιμοποιούν προέρχεται από μη μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην Ιταλία και δίνει μοναδική γεύση στις τορτίγιες.
Επίσης οι quesadillas και το ψωμί για το κουβανέζικο σάντουιτς ζυμώνονται με αλεύρι από σιτηρά της Πίνδου, ενώ τα κρέατα μαρινάρονται και αργοψήνονται μέχρι να φθάσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πολλά από τα προϊόντα είναι βιολογικά, ενώ προσφέρουν και αρκετές χορτοφαγικές επιλογές.
Ιστορικό στέκι το «Αθηναϊκόν» (Μητροπόλεως 34, 21 0325 2688) με είσοδο από την Μητροπόλεως βέβαια, που όμως βγάζει τραπεζάκια και στη Πετράκη, αποτελούσε σημείο συνάντησης από τότε που βρισκόταν στην οδό Σανταρόζα μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Ρίτσος, ή η Μελίνα Μερκούρη, ενώ ήταν και στέκι των «Λευτεριστών» μιας καλλιτεχνικής ομάδας με «πρόεδρο» τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, που ξεχώριζε για τη ζωντάνια της.
Εδώ θα δοκιμάσετε ελληνική κουζίνα και μεζεδάκια μερακλίδικα, όπως την πατσάτα από την Πόλη με παστουρμά ντομάτα και διάφορα τυριά, φρέσκα ψάρια και την all time classic βελουτέ τους ψαρόσουπα, καταπληκτικά κρέατα, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία σε πιάτα ζυμαρικών.