o-pamploytos-ellinas-poy-dolofonise-ton-efoplisti-teriazo-i-apofylakisi-toy-sta-5-chronia-kai-i-nea-tragodia-23729
20:36

Ο πάμπλουτος Έλληνας που δολοφόνησε τον εφοπλιστή Τεριάζο, η αποφυλάκισή του στα 5 χρόνια και η νέα τραγωδία

20:36
Newsroom

Δολοφονία εφοπλιστή: Πόσο συχνά μπορεί ένας εφοπλιστής να σκοτώνει κάποιον άλλο εφοπλιστή; Πόσο συχνά μπορεί να συμβεί αυτό, χωρίς να πληρώσει κάποιον άλλο για να τον βγάλει από τη μέση και να θέλει να το κάνει, ο ίδιος; Το βέβαιο είναι πως δεν είναι συχνό φαινόμενο. Γι’ αυτό και η παρακάτω ιστορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Δολοφονία εφοπλιστή – Αληθινή ιστορία: Τι έγινε το 1936

Το 1936, ο εφοπλιστής Σπύρος Τυπάλδος πυροβόλησε και σκότωσε τον Λεόντιο Τεριάζο, μέσα στο γραφείο του δεύτερου στον Πειραιά. Η είδηση, αν και κυκλοφόρησε λογοκριμένη λόγω του μεταξικού καθεστώτος, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον ανάμεσα στα μέλη της τότε καλής κοινωνίας. Ας χρησιμοποιήσουμε τη λέξη “σόκαρε” για να είμαστε ακριβείς.

Advertisement

Πώς φτάσανε μέχρι εκεί, λοιπόν, οι δύο εφοπλιστές; Ο Λεόντιος Τεριάζος, πέρα απ’ το όνομα που ήταν σαν να είχε βγει από ταινία, ήταν εφοπλιστής από την Κωνσταντινούπολη και σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής και τους ανθρώπους που τον θρήνησαν, ήταν ένας “καλός οικογενειάρχης”. Η εταιρεία του είχε την ονομασία ‘Πατριωτική Ατμοπλοΐα’ και έκανε εμπόριο γαιανθράκων -λειτουργούσε ως καύσιμο- για τον εφοδιασμό των πλοίων.

Advertisement

Δολοφονία εφοπλιστή – Αληθινή ιστορία: Ο δολοφόνος

Ο μελλοντικός δολοφόνος του ήταν πελάτης του. Ο Κεφαλλονίτης εφοπλιστής Σπύρος Τυπάλδος, είχε μαζί με τον αδερφό το πλοίο ‘Αμβρακικός’. Αγόραζαν γαιάνθρακα από τον εφοπλιστή Τεριάζο, χωρίς να είναι και τόσο τυπικοί στις πληρωμές τους. Άρχισαν να του χρωστάνε και σε κάποια στιγμή το χρέος τους έφτασε στο απίστευτο για την εποχή ποσό του 1.400.000 δραχμές. Τον Οκτώβριο του 1936, ο Τεριάζος θα προχωρήσει σε κατάσχεση του πλοίο ‘Αμβρακικός’, πράγμα που σήμαινε κι ότι το πλοίο δεν θα μπορούσε να εκτελεί δρομολόγια, μέχρι να βγει σε πλειστηριασμό.

Advertisement

Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 8 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Την προηγούμενη μέρα, το απόγευμα του Σαββάτου ο 45χρονος Σπύρος Τυπάλδος θα πάει στο γραφείο της ‘Πατριωτικής Ατμοπλοίας’, στο κτίριο Γιαννουλάτου, στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Θα ζητήσει να δει τον Τεριάζο, αλλά ο κλητήρας δεν θα τον αφήσει. Θα του πει ότι ο 55χρονος εφοπλιστής έχει δουλειά. Θα τον σπρώξει, θα τον προσπεράσει και θα μπει στο γραφείο, ζητώντας να αναβληθεί ο πλειστηριασμός. Οι δυο άντρες θα λογομαχήσουν.

“Ο Τεργιάζος τον παρεκάλεσε ν’ αναμένη”, θα γράψει εφημερίδα της εποχής. “Προς στιγμήν ο Τυπάλδος συνεμορφώθη με την παράκλησιν, αργότερον όμως εξήγαγε περίστροφον και πυροβόλησε δις τραυματίσας τον Τεργιάζον εις την κεφαλήν και την καρδιακήν χώραν”. Οι δυο σφαίρες άφησαν στον τόπο τον εφοπλιστή. Ο κλητήρας έτρεξε μέσα στο γραφείο και προσπάθησε να συλλάβει τον δολοφόνο, χωρίς να τα καταφέρει. Ο Τυπάλδος γύρισε και τον πυροβόλησε μία φορά, χωρίς ευτυχώς να τον πετύχει. Στη συνέχεια έφυγε τρέχοντας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Advertisement