Ο φονικός σεισμός του 1999: Ο σεισμός ξανά γύρισε μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 1999, ο Εγκέλαδος είχε ρίξει της Ελλάδα στο πένθος. Λογικό είναι να ξυπνάει μνήμες, ένας τέτοιος σεισμός.
Ο φονικός σεισμός του 1999: Τα 5,9 Ρίχτερ που έριξαν την Αθήνα σε πένθος
Οι 143 νεκροί, η Ρικομέξ και εικόνες, που κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει. Ο σεισμός της Αθήνας όπως είναι φυσικό, «ξύπνησε» τις άσχημες μνήμες εκείνου του σεισμού το 1999. Είχε βυθίσει την Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα σε βαρύ πένθος.
Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 1999, Ώρα 14.56. Η Αθήνα συγκλονίζεται από τον ισχυρό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Διήρκεσε 15 δευτερόλεπτα. Ο εφιάλτης όμως, μόλις είχε αρχίσει…
Ο φονικός σεισμός του 1999: Τα θύματα του σεισμού
Πάνω από 140 νεκροί. Εκατοντάδες τραυματίες. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Παντού σκηνές πανικού.
Με επίκεντρο μόλις 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στην Πάρνηθα, ο σεισμός προκάλεσε ζημιές που ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εργοστάσια κατέρρευσαν και καταπλάκωσαν εργαζόμενους. Σπίτια κόπηκαν στα δύο, αφήνοντας οικογένειες στο δρόμο.
36 άνθρωποι πέθαναν από τραύματα, ενώ άλλοι 31 έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Έξι άτομα πέθαναν από έμφραγμα, ενώ δύο πήδηξαν από μπαλκόνια.
Τουλάχιστον 85 άνθρωποι σώθηκαν μέσα από τα ερείπια. 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι.
Ο φονικός σεισμός του 1999: Καταστροφές και θύματα στο εργοστάσιο Ρικομέξ
Μόνο στο εργοστάσιο της «Ρικομέξ» πέθαναν 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο έγκυες. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε πολυκατοικία στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ άλλοι 8 στην πολυκατοικία στη Μεταμόρφωση.
Στην πολυκατοικία στη Μεταμόρφωση οι διασώστες ανέσυραν ζωντανά δύο παιδιά στην αγκαλιά του νεκρού πατέρα τους.
Οι περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν σε κτίρια κοντά στο επίκεντρο (Μενίδι, Θρακομακεδόνες, Νέα Φιλαδέλφεια, Άνω Λιόσια κλπ) όπου σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα μετά από ελέγχους μηχανικών.
Ο φονικός σεισμός του 1999: Η δίκη της Ρικομέξ
Το 2007 έγινε η δίκη για τη Ρικομέξ. Οι 33 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν ενώ στους συγγενείς δόθηκαν ως αποζημιώσεις από 17.000 έως 40.000 ευρώ. Το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την καταβολή 18 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς, ενώ επέρριψε ευθύνες στη Νομαρχία η οποία δεν διενήργησε σωστά τους προληπτικούς ελέγχους στην κατασκευή του εργοστασίου.
Το 2012 το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, αποφάσισε τελικά την καταβολή 13 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων.
Στις δίκες για τις άλλες καταρρεύσεις εργοστασίων οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι εκτός από εκείνους της Faran οι οποίοι αθωώθηκαν.
Για την κατάρρευση πολυκατοικίας στην οδό Ψυχάρη, στη Μεταμόρφωση τα αδικήματα παραγράφηκαν.