Σεισμός μεγέθους 2 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Χαλάνδρι, σήμερα, Σάββατο, το μεσημέρι, ο οποίος ανησύχησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η σεισμική δόνηση έγινε 2 Χλμ. ΝΝΔ του Χαλανδρίου και είχε εστιακό βάθος 7,2 χιλιόμετρα.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από δέκα ημέρες, είχαν καταγραφεί δύο δονήσεις 2,3 και 2,8 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανίχνευσε οκτώ σεισμούς από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου.
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί ήταν μεγέθους 3,0 και 2,6 Ρίχτερ που έπληξαν κοντά στο Χάουαρντβιλ και οι υπόλοιποι είχαν μέγεθος περίπου 2.
Οποιοσδήποτε σεισμός μικρότερος από 2,5 Ρίχτερ γενικά δεν γίνεται αισθητός, αλλά η δόνηση μπορεί να ανιχνευθεί από έναν σεισμογράφο.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο στα επόμενα 50 χρόνια.
Περίπου επτά από τους σεισμούς συγκλόνισαν την περιοχή μέσα σε διάστημα εννέα ωρών. Και στις 11 Δεκεμβρίου, οι οκτώ εντοπίστηκαν στο Howardville.
Η τελευταία ισχυρή σεισμική δραστηριότητα συνέβη μεταξύ 1811 και 1812, όταν χτύπησαν τρεις σεισμοί που «εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ μεγέθους 7 και 8 Ρίχτερ», σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Το σμήνος κατέστρεψε οικισμούς και «επηρέασε δραματικά το τοπίο», ανέφεραν αξιωματούχοι.
Αν και το σμήνος σεισμών αυτής της εβδομάδας δεν είναι απαραίτητα ένα σημάδι ότι το ρήγμα της Νέας Μαδρίτης πρόκειται να προκαλέσει μεγαλύτερο σεισμό, οι ειδικοί έχουν πει ότι οι άνθρωποι που ζουν γύρω από αυτό θα πρέπει πάντα να είναι προετοιμασμένοι για ένα μεγάλο σεισμικό γεγονός.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πιο σημαντική καταστροφή θα συμβεί στο Σεντ Λούις του Μιζούρι και στο Μέμφις του Τενεσί. Αλλά ένα γεγονός αυτού του μεγέθους θα προκαλούσε διαταραχές σε εθνικό επίπεδο.
Ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερος συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε 80 χρόνια στη σεισμική ζώνη της Νέας Μαδρίτης (NMSZ), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).
Σεισμός με επίκεντρο την Αμοργό σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου . Συγκεκριμένα, ο σεισμός ήταν ύψους 2,7 βαθμών Ρίχτερ, 7 χλμ ΔΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 4,7.