Μεγάλη απειλή έχουμε ως προς τα ακίνητα, καθώς υπάρχει ένας νέος νόμος, ο οποίος ουσιαστικά απειλεί με γκρέμισμα μια σειρά από πολυκατοικίες.
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται όλοι μετά τον νέο νόμο που έγινε γνωστός και αφορά τα ακίνητα δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα να… γκρεμιστούν!
Ακίνητα: Η πιθανή αναδρομικότητα της ακύρωσης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην αγορά ακινήτων, καθώς χιλιάδες ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2012 και μετά ενδέχεται να χαρακτηριστούν αυθαίρετα.
Η συζήτηση για την ισχύ ή ακύρωση του ΝΟΚ εξετάζεται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε ιδιοκτήτες, κατασκευαστές και επενδυτές.
Τα πρώτα δικαστικά βήματα για την αμφισβήτηση του ΝΟΚ έχουν ήδη οδηγήσει σε αποφάσεις που κηρύσσουν τον κανονισμό άκυρο, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για όσους έχουν κατασκευάσει ή αγοράσει ακίνητα με βάση τις διατάξεις του. Αν επιβεβαιωθεί η ακύρωση, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατεδάφισης των ακινήτων τους και την επιβολή υψηλών προστίμων για διατήρησή τους στην υφιστάμενη κατάσταση.
Στην αγορά, ήδη παρατηρείται φόβος και διστακτικότητα, καθώς αγοραστές αποφεύγουν να επενδύσουν σε ακίνητα που ανεγέρθηκαν με βάση τον ΝΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ξένων επενδυτών, οι οποίοι αφού ενημερώθηκαν από τις δημοτικές αρχές ότι το κτίριο που αγόρασαν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυθαίρετο, απαίτησαν την επιστροφή του ποσού που είχαν καταβάλει, ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει γενικευμένο αναβρασμό στην αγορά ακινήτων.
Όσοι έχουν αγοράσει ακίνητα από τα σχέδια, φοβούμενοι ότι οι οικοδομές δεν θα ολοκληρωθούν, αρνούνται να πληρώσουν τις επόμενες δόσεις. Παράλληλα, τα εργολαβικά συμβόλαια μεταξύ κατασκευαστών και οικοπεδούχων βρίσκονται σε αβεβαιότητα, ενώ οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί παραμένουν «παγωμένες», με την αγορά να περιμένει να ξεκαθαρίσει η νομική κατάσταση.
Η εγκληματικότητα καλπάζει και οι ιδιοκτήτες πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων ωστόσο, θα πρέπει να αλλάξουν τις κλειδαριές των σπιτιών τους γιατί μπορούν να παραβιαστούν εύκολα.
Αυτοί που διαθέτουν πόρτα που έχει τον παρακάτω τύπο κλειδιού θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε αντικατάσταση.
Και αυτό γιατί η παρακάτω τεχνολογία στο κλειδί είναι 35 χρόνων συνεπώς, δεν προσφέρει καμία ασφάλεια και ανοίγει χωρίς ίχνος θορύβου.
Επιπλέον, αν οι ιδιοκτήτες βάζοντας το κλειδί στην κλειδαριά αντιμετωπίζουν δυσκολία, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε αντικατάσταση.
Τέλος, η μέση διάρκεια ζωής μιας κλειδαριάς σε θέματα ασφαλείας είναι περίπου 10 με 15 χρόνια. Συνεπώς, κάθε κλειδαριά, εφόσον περνάει τα 15 χρόνια ζωής θα πρέπει να αντικαθίσταται με νέου τύπου.
H Αθηναϊκή Ριβιέρα, δηλαδή τα νότια προάστια της Αθήνας, εξακολουθούν να αποτελούν την πιο ακριβή περιοχή για την αγορά ή ενοικίαση κατοικίας.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρουσίασε ο Πειραιάς.
Στα νότια προάστια τη Αθήνας, το α΄ τρίμηνο του 2024, η μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν η υψηλότερη, με 3.664 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Η εν λόγω περιοχή είχε τα πρωτεία ακρίβειας και στην ενοικίαση, με τις τιμές μίσθωσης να διαμορφώνονται στα 12,35 ευρώ/τ.μ.
Σύμφωνα τα στοιχεία της ιστοσελίδας Spitogatos, η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές πώλησης σημειώθηκε στην Καστοριά με -15,1%, σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.
Όσο για τις ενοικιάσεις, η χαμηλότερη τιμή καταγράφεται στο Κιλκίς με 3,57 ευρώ/τ.μ. και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 32,31 ευρώ/τ.μ..
Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναφορικά με τις πωλήσεις, καταγράφηκε στον Πειραιά με +27,3%, ενώ στην εν λόγω περιοχή και δη στο κέντρο της πόλης, υπήρξε η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή με +18,5%.
Σε σχέση με τις τιμές πώλησης, στο κέντρο της Αθήνας φτάνουν στο πρώτο τρίμηνο 2024 σε 2.073 ευρώ/τ.μ. (+14,6%), στα βόρεια προάστια στα 3.000 ευρώ/τ.μ. (+7,1%), στα νότια, όπως ειπώθηκε, η άνοδος ήταν 8,8% με 3.664 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στα δυτικά προάστια στα 1.880 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο, ήτοι +15% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2023, στα ανατολικά στα 2.083 ευρώ/τ.μ. και στο υπόλοιπο Αττικής στα 1.889 ευρώ/τ.μ..
Στο κέντρο του Πειραιά οι τιμές πώλησης στο α’ τρίμηνο 2024 ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 2.333 ευρώ/τ.μ. και στα προάστια της πόλης στα 1.875 ευρώ/τ.μ..
Στη Θεσσαλονίκη, στον Δήμο οι τιμές ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 2.273 ευρώ/τ.μ. (+13,6%), στα προάστια 1.647 ευρώ/τ.μ. (+14,6%) και στον υπόλοιπο νομό στα 836 ευρώ/τ.μ. στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
Σε σχέση με τις τιμές ενοικίασης, στο κέντρο της Αθήνας ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 10,36 ευρώ/τ.μ. στο α’ τρίμηνο 2024, ενισχυμένες 10,4% έναντι των αρχών του 2023, ενώ στα νότια προάστια έφτασαν στα 12,35 ευρώ (+11,5%).
Στα βόρεια της πόλης ανήλθαν σε 10,94 ευρώ/τ.μ. (+6,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2023), στα δυτικά σε 8,18 ευρώ/τ.μ. (+9,7%), στα ανατολικά προάστια σε 8,57 ευρώ/τ.μ. (+13%), στην υπόλοιπη Αττική σε 8,6 ευρώ/τ.μ..
Όπως αναφέρθηκε, ο Πειραιάς και πάλι ήταν πρωταθλητής στις αυξήσεις σε ποσοστιαία μεταβολή, με +18,5% στο κέντρο (8,13 ευρώ/τ.μ.) και +15,6% στα προάστια με 8,13 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο.
Στην Θεσσαλονίκη οι τιμές ενοικίασης ανήλθαν σε 8,75 ευρώ/τ.μ. στο κέντρο της πόλης (+9,4%), στα 6,71 ευρώ/τ.μ. στην περιφέρεια (άνοδος 9,8%) και στα 4,12% στο υπόλοιπο νομού (+9,9%).
Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ αλλά και Ισραήλ οι χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις για ακίνητα στη χώρα μας.
Τέσσερις εθνικότητες και συγκεκριμένα οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ είναι αυτές που κυριαρχούν αυτή την στιγμή ως προς το ενδιαφέρον για αγορές κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Πρόκειται για τις χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις τη δεδομένη συγκυρία για κατοικίες προς αγορά στο κέντρο της Αθήνας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία από το δίκτυο του Spitogatos και τις αναζητήσεις που έγιναν εντός του β’ τριμήνου του 2023.
Το γνωστό δίκτυο αγγελιών, με πάνω από 3 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια σελίδες τον μήνα, έχει καταγράψει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τις κυριότερες περιοχές όπου εστιάζουν οι ξένοι υποψήφιοι στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, που περιλαμβάνουν, όπως είναι εύλογο, το κέντρο, αλλά και τα νότια προάστια με τον Πειραιά, περιοχές που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.
Ενα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι η άνοδος των υποψηφίων αγοραστών από τις ΗΠΑ, είτε πρόκειται για ομογενείς είτε ακόμη και για αμιγώς Αμερικανούς.
Γεγονός, το οποίο αποδίδεται αφενός στην ελκυστικότητα γενικότερα των ελληνικών ακινήτων ως προς τις τιμές σε σύγκριση με άλλες αγορές- έστω κι αν έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημα- αφετέρου στις αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις από αμερικανικά αεροδρόμια προς την Αθήνα, που κάνουν πλέον σαφώς πιο εύκολη την πρόσβαση στην ελληνική πρωτεύουσα.
Ειδικότερα ανά περιοχή ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας, την «πρωτιά» κατέχουν οι Βρετανοί, ενώ ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι ενδιαφερόμενοι από τις ΗΠΑ και τρίτοι οι Ισραηλινοί.
Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο του Spitogatos, όπως αυτά προκύπτουν από τις αγγελίες στο β’ τρίμηνο του 2023 η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας ήταν στα 1.887 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τ.μ., στο +11% έναντι του 2022.
Στα πιο ακριβά νότια προάστια, εκεί όπου οι μέσες ζητούμενες τιμές διαμορφώνονται στα 3.511 ευρώ ανά τ.μ., οι. περισσότερες αναζητήσεις προέρχονται αυτή την στιγμή από την αμερικανική αγορά. Στη δεύτερη θέση στα νότια της Αθήνας είναι οι υποψήφιοι αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τρίτοι ακολουθούν οι Γερμανοί.
Στην περιοχή του Πειραιά, όπου οι μέσες τιμές στην πόλη διαμορφώνονται στα 1.917 ευρώ ανά τ.μ., πρώτη αγορά αναδεικνύεται επίσης αυτή των ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Βρετανοί και τρίτοι οι Γερμανοί.
Η κατάταξη αλλάζει όταν πρόκειται για τα προάστια του Πειραιά, όπου η μέση τιμή έχει ανέβει τον τελευταίο χρόνο κατά 14,3% στα 1.563 ευρώ ανά τ.μ. γεγονός το οποίο αποδίδεται και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον από το ξένο κοινό.
Στην περίπτωση των προαστίων του λιμανιού, οι χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις για την αγορά κατοικιών με βάση πάντα τα στοιχεία από το δίκτυο του Spitogatos είναι καταρχάς η Γερμανία, μετά οι ΗΠΑ και τρίτο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι τιμές ενοικίασης και πώλησης των κατοικιών «πήραν φωτιά» στην Αττική αλλά και στη θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Spitogatos Property Index (SPI), του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων.
Στην Αττική η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στα νότια προάστια, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέχει την πρωτιά στις αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών το β’ τρίμηνο.
Τα Νότια προάστια της Αττικής αποτελούν την ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας στο πλαίσιο των αστικών κατοικιών.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση με 14,7% στο Λεκανοπέδιο, κάτι που σημαίνει πως η μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 3.510 ευρώ/τ.μ., έναντι 3.060 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο. Προς τα πάνω κινήθηκαν οι τιμές πώλησης και στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.
Ειδικότερα οι τιμές σε Ανατολικά και Δυτικά Προάστια αυξήθηκαν κατά 10,6% και κατά 14,3% αντίστοιχα, ενώ στα Βόρεια Προάστια ενισχύθηκαν κατά 10,3% (στα 2.846 ευρώ ανά τ.μ). Στο κέντρο κινήθηκαν επίσης προς τα πάνω κατά 11% (στα 1.887 ευρώ ανά τ.μ.).
Στον Πειραιά η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε +11,1% και διαμορφώθηκε στα 1.917 ευρώ ανά τ.μ.
Την πρωτοκαθεδρία στις αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών έχει η Θεσσαλονίκη, που καταγράφηκε άνοδος 21,4% (στα 2.120 ευρώ ανά τ.μ) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Άνοδο κατά 17% εμφάνισαν οι τιμές ακινήτων στους περιφερειακούς δήμους της συμπρωτεύουσας (στα 1.500 ευρώ ανά τ.μ.).
Ανοδική πορεία κατέγραψαν και οι τιμές ενοικίων, με τα νότια προάστια της Αττικής να αναδεικνύονται σε πρωταθλητές των αυξήσεων το β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.
Συγκεκριμένα η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 11,3 ευρώ ανά τ.μ. (+6,8% σε σχέση με πέρυσι). Αύξηση 6,7% στη μέση τιμή (στα 10,67 ευρώ ανά τ.μ.) παρουσίασε η τιμή στα Βόρεια Προάστια ενώ στο αθηναϊκό κέντρο η μέση τιμή αναρριχήθηκε στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ. (+5,8%).
Στα Δυτικά καταγράφηκε άνοδος κατά 4,4% (7,63 ευρώ ανά τ.μ.) και στα Ανατολικά κατά 4,6% στα 8 ευρώ ανά τ.μ.
Επίσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 6,7% (8,5 ευρώ ανά τ.μ.) ενώ στους περιφερειακούς δήμους κατά 7,7% στα 6,3 ευρώ ανά τ.μ.