nekros-o-giannis-voyrakis-o-seismos-poy-ton-katestrepse-i-exafanisi-gia-na-mi-mpei-fylaki-amp-038-i-zeneviev-tis-zois-toy-185452
13:54

Νεκρός ο Γιάννης Βουράκης: Ο σεισμός που τον κατέστρεψε, η εξαφάνιση για να μη μπει φυλακή & η Ζενεβιέβ της ζωής του

13:54
Νίκη Μουλά

Ο Γιάννης Βουράκης, ο κοσμηματοπώλης που εξαφανίστηκε σε μία νύχτα, φεύγοντας από την Αθήνα το 1996 για να γλιτώσει από τους δανειστές που απειλούσαν τη ζωή του και το 2010 η «καταστροφή» τον χτύπησε στη δεύτερη πατρίδα του, την Αϊτή, άφησε την τελευταία του πνοή.

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε η αδελφή του, Λιάνα, με μία ανάρτησή της στο Facebook, αναφέροντας «Αναπαύσου εν ειρήνη Γιάννη μου».

Advertisement

Η ιστορική οικογένεια και η χλιδή, που κατέληξε σε χρέη, του Γιάννη Βουράκη

Advertisement

Ο χρυσός κοσμηματοπώλης βρήκε καταφύγιο και έζησε ελεύθερος, χωρίς να φοβάται για τη ζωή του, για 14 ολόκληρα χρόνια στο Πορτ-O-Πρενς.

Advertisement

Πριν 13 χρόνια, ο φονικός σεισμός των 7 ρίχτερ της Αϊτής, ισοπέδωσε τα πάντα.

Advertisement

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Βουράκης, γόνος μιας από τις παλαιότερες και ιστορικότερες οικογένειες των Αθηνών και η σύζυγό του, Ζενεβιέβ, που κατάγεται από την Αϊτή, γλίτωσαν, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν τότε από το στενό περιβάλλον του κοσμηματοπώλη.

Για δεύτερη φορά, μετά το «κανόνι» του 1996, όταν ο Γιάννης Βουράκης εξαφανίστηκε από την Αθήνα μαζί με την Αϊτινή σύζυγό του, αφήνοντας πίσω του φέσια εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, η μοίρα στάθηκε σκληρή απέναντί του.

Advertisement

13 χρόνια μετά τον σεισμό, ελάχιστοι γνώριζαν αν εξακολουθεί να είναι στο νησί, ή αν κατάφερε να φύγει μαζί με την σύζυγό του, μετά την καταστροφή.

Το πιθανότερο είναι να βρέθηκε εκεί έως το τέλος της ζωής του, με άλλο όνομα, αφού τον Μάρτιο του 1996 έριξε «κανόνι» στην αγορά, αφήνοντας πίσω του τεράστια χρέη, έφυγε νύχτα για να μην μπει φυλακή και ήρθε αντιμέτωπος με την επόμενη μέρα μετά την δεύτερη καταστροφή στην ζωή του.

Ο πρωτότοκος γιος του Χρήστου Βουράκη και της Μαρίας Κολυμπάδη, που ο παππούς του Ιωάννης Α. Βουράκης δημιούργησε το 1926 τον ξακουστό οίκο κοσμημάτων «Βουράκη» στην οδό Βουκουρεστίου, μεγάλωσε με όνειρα και φιλοδοξίες να είναι ο συνεχιστής της δυναστείας.

Bon viveur και πολίτης του κόσμου όταν αποφάσισε να διερευνήσει τις δυνατότητες εξαγωγής κοσμημάτων του οίκου Βουράκη, θα πεταχτεί για λίγο, συνδυάζοντας δουλειά και διακοπές στο εξωτικό νησί της Καραϊβικής την Αϊτή.

Ένα ταξίδι που θα αποβεί καθοριστικό στη ζωή του, καθώς εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα την μελαχρινή καλλονή με την εξωτική ομορφιά και τα πανέμορφα μάτια Geneviene Balthasar, κόρη εύπορου εμπόρου.

Το ερωτευμένο ζευγάρι σύντομα θα ενωθεί με τα δεσμά του γάμου και η καλλονή Geneviene, θα είναι το νέο μέλος της δυναστείας Βουράκη, με το όνομα Τζένη Βουράκη. Μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα και ικανότητες που όσοι τη γνώρισαν μιλούν για την επιρροή που διέθετε, στο σύζυγό της, ο οποίος την συμβουλευόταν σε κάθε του επιχειρηματική κίνηση.

Η οικογένεια Βουράκη φημολογείται ότι ποτέ δεν συμπάθησε στην πραγματικότητα την ωραία Τζένη και της «χρέωναν» την απόφαση του Γιάννη Βουράκη, να εγκαταλείψουν τον Μάρτιο του 1996, την Αθήνα, «φεύγοντας ως κυνηγημένοι» για την μακρινή Αϊτή, την πατρίδα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, «στραπατσάροντας» το προφίλ, το κύρος και το όνομα της οικογένειας τους με το σκάνδαλο που ξέσπασε.

Όλα αυτά τα χρόνια και ενώ το σκάνδαλο είχε ξεχαστεί, οι περισσότεροι τοκογλύφοι και δανειστές είχαν εξοφληθεί, το ζεύγος Γιάννη και Τζένης Βουράκη-φανερά τουλάχιστον-δεν επέστρεψε ποτέ στην Αθήνα.

Φημολογείται ότι συχνά ταξίδευε στην Ν. Υόρκη και το Μαϊάμι, για business κυρίως, όσο αφορά το εμπόριο πολύτιμων λίθων, έχοντας όμως ως μόνιμη κατοικία του, το Πορτ – ο – Πρενς. Ο καταστροφικός σεισμός των επτά ρίχτερ αναποδογύρισε ξανά την ζωή του Γιάννη και της Τζένης Βουράκη.

Τον Μάρτιο του 1996, το κανόνι του γνωστού και πολύ αγαπητού στους κοσμικούς κύκλους μπιζουτιέ Γιάννη Βουράκη σκάει βόμβα στην Αθήνα, αν και όσοι γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα στην αγορά το περίμεναν. Αυτό που δεν περίμεναν και δεν υποπτεύονταν με τίποτα ήταν η φυγή του κοσμηματοπώλη με το ιστορικό και prestige όνομα στο εξωτερικό.

Ο Γιάννης Βουράκης είχε δανειστεί μέχρι και από τους υπαλλήλους του

Ήταν ένα «χρυσό» κανόνι που συζητήθηκε για χρόνια, φουλ σε ακάλυπτες επιταγές, δάνεια, τοκογλύφους, διαμάντια, διαδόσεις και φήμες. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι η βίλα που νοίκιαζε ο Γιάννης Βουράκης με τη σύζυγό του Τζένη στην Εκάλη ήταν άδεια, καθώς όλα τα έπιπλα είχαν κατασχεθεί, όπως και το πολυτελέστατο κατάστημα «Selection Βουράκης» της οδού Βουκουρεστίου 11, που είχε εγκαινιαστεί στις αρχές των ’90s με δόξες και τιμές παρουσία σύσσωμης της αθηναϊκής high society.

Λέγεται ότι μόνο για αέρα της luxurious boutique “Selection Vourakis” είχαν δοθεί πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια δραχμές, το ενοίκιο άγγιζε τα δύο εκατομμύρια το μήνα, ενώ το decoration της minimal boutique στα πρότυπα του εξωτερικού που «φιλοξενούσε» μεταξύ άλλων μοναδικά κομμάτια του οίκου “Tiffany & co” κόστισε στην οικογένεια Βουράκη, το αστρονομικό ποσό των εκατόν πενήντα εκατομμυρίων δραχμών.

Τα υπόλοιπα μέλη της δυναστείας, που προέβλεψαν την καταστροφή, αποχώρησαν πολύ γρήγορα από την επιχείρηση και διέπρεψαν.

Ο λόγος για τον ξάδερφό του Αντώνη Βουράκη, που αρχικά κατείχε το 40% της “Selection Vourakis” και το πούλησε, κρατώντας μόνος του το ιστορικό κατάστημα της Βουκουρεστίου.

Όσο για την ικανότατη businesswoman και αδερφή του Γιάννη Βουράκη, Λιάνα Βουράκη, πήρε το μερίδιο της σε ρευστό και αποχώρησε από τις οικογενειακές επιχειρήσεις Βουράκη, στήνοντας στην πορεία δικές της και πάρα πολύ επιτυχημένες.

Τότε, πλέον και αβοήθητος, ο Γιάννης Βουράκης με τη σύζυγό του Τζένη πάντα στο πλευρό του, προσπαθεί να σώσει την κατάσταση στο «Selection Vourakis», πουλώντας αρχικά τον αέρα του καταστήματος που διαθέτει στην οδό Σταδίου στον οίκο Ζολώτα, πετυχαίνοντας για ένα διάστημα να ξεπληρώσει μέρος των τεράστιων δανείων του.

Ξαναρχίζει να δανείζεται από παντού, αλλά οι τοκογλύφοι δεν αστειεύονται. Για ενέχυρο παίρνουν κοσμήματα και ο Γιάννης Βουράκης έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο, δανειζόμενος σύμφωνα με τις φήμες της εποχής, ακόμα και από τους υπαλλήλους του.

Τελευταία του σκέψη πριν την φυγή είναι να πουλήσει την επιχείρηση του, αλλά κανείς δεν την αγοράζει. Οι δανειστές του τον απειλούν και φοβάται για τη ζωή του. Η αγαπημένη του σύζυγος βρίσκει την έσχατη λύση. Τα μαζεύουν και φεύγουν για την Αϊτή.