Νίκος Δένδιας: Η προκλητικότητα των Τούρκων δεν έχει όρια. Αυτό το απέδειξαν για ακόμη μία φορά, καθώς χθες το βράδυ (σ.σ. Τετάρτη 15 Οκτωβρίου του 2020) κράτησαν στον αέρα για είκοσι ολόκληρα λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος. Εκείνο, το οποίο μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας προς την Αθήνα. Τουλάχιστον, αυτά ισχύουν, βάσει του ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ.
Ειδικότερα, το αεροσκάφος αναχώρησε από το Ιράκ και πάνω από τα σύνορα με την Τουρκία, οι Τούρκοι αρνούνταν επί είκοσι λεπτά να χορηγήσουν άδεια υπέρπτησης, ενώ οι κυβερνήτες του αεροσκάφους είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές.
Παρόλα αυτά, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο πάνω από τα σύνορα του Ιράκ και της Τουρκίας αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια που είχαν προηγουμένως δώσει.
Έτσι, το αεροσκάφος με τον κ. Δένδια, έκανε κύκλους για είκοσι λεπτά. Για όσο δηλαδή προσπαθούσαν οι κυβερνήτες να επικοινωνήσουν με τις τουρκικές αρχές. Αυτό, διότι σύμφωνα με την ελληνική πλευρά τα καύσιμα δεν θα έφταναν για να φτάσουν μέχρι την Αθήνα, αν συνεχιζόταν το θρίλερ στον αέρα.
Σαν να μην έφταναν οι δραστηριότητες του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, άλλο ένα τουρκικό πλοίο, αυτή τη φορά γεωτρύπανο, έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή μέσα στη νύχτα.
Πρόκειται για το πλοίο «Kanuni», το οποίο, σύμφωνα με το marinetraffic, απέπλευσε το πρωί από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.
To «Kanuni» ταξίδεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας κλειστό το σύστημα προσδιορισμού θέσης. Η Τουρκία επέλεξε να «ξαναμφανίσει» το πλοίο στο χάρτη του marinetraffic, δημοσιοποιώντας τη θέση του νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το «Kanuni» έπλεε με ταχύτητα περίπου 7,9 κόμβους στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου.
Η πορεία από το πλοίο:
Το «Kanuni» είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, μήκους 227 μέτρων, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.
Ο Νίκος Δένδιας και το προσωπικό που τον μετέφεραν δεν ήταν οι πρωταγωνιστές του χθεσινού Τουρκικού σίριαλ. Την ίδια ώρα, το Oruc Reis έχει κινηθεί αρκετά δυτικότερα από το Καστελόριζο και κινείται στην περιοχή νότια της Ρόδου και της Καρπάθου. Συγκεκριμένα, το Oruc Reis βρίσκεται 25 ναυρικά μίλα από το δυτικό άκρο της Navtex και πηγαίνει προς τα βορειοανατολικά. Βρίσκεται περίπου 80 ναυτικά μίλια μακριά από το Καστελόριζο και κινείται περίπου στο μέσο της περιοχής που ορίζει η Navtex.