Η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική.
Η είδηση με τα 372 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ, όπως είναι λογικό μεγάλωσε ακόμα περισσότερο την ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει έντονα το σενάριο που ήθελε την κυβέρνηση να επιβάλει την χρήση μάσκας στην Αττική, ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους.
Κάτι τέτοιο όμως ο Στέλιος Πέτσας το διέψευσε κατηγορηματικά, το πρωί της Παρασκευής.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Αντέννα και όπως ήταν αναμενόμενο, ρωτήθηκε σχετικά από τον Γιώργο Παπαδάκη, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το μέτρο δεν είναι στο τραπέζι.
Αναλυτικά ο Στέλιος Πέτσας, είπε: «Κατά καιρούς βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, να επανέρχονται στην δημοσιότητα διάφορα σενάρια για πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν όπως εξελίσσεται η πανδημία. Η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και υπάρχουν διάφορα μέτρα αντιμετώπισης μίας πιθανής έξαρσης. Αυτό το σενάριο που περιγράψατε, δεν είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή γιατί όπως έχετε δει τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα σταθεροποιήθηκαν σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που προέβλεπαν οι επιστήμονες για αυτή την περίοδο του χρόνου, κάτι το οποίο είναι θετικό. Όπου υπάρχουν κάποιες ημέρες με αυξημένα κρούσματα υπάρχει συρροή κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές σε χώρους εργασίας. Επομένως όταν τα μισά κρούσματα προέρχονται από τέτοιες πηγές όπως το εργoστάσιο στα Γιαννιτσά ή αυτό στην Αθήνα, δεν είναι το ίδιο αν υπήρχαν κρούσματα σε όλη την χώρα. Ελέγχονται με την ιχνηλάτηση και είμαστε σε ένα περιβάλλον αρκετά καλύτερο από αυτό που προέβλεπαν οι ειδικοί».
«Σημασία έχει τώρα να προσέξουμε την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν περάσουμε αυτό το στάδιο, θα μπορούμε να ησυχάσουμε», τόνισε και ερωτηθείς για τον αριθμό των μαθητών στο σχολείο είπε πως, «όπου υπάρχει δυνατότητα να τηρηθούν αποστάσεις, τηρούνται. Υπάρχουν σχολεία που μπορούν και άλλα που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Το καλό είναι ότι κάθε μέρα είναι συγκεκριμένη ομάδα που έρχονται σε επαφή».
Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων από χθες στην Ελλάδα προκάλεσε συναγερμό υγειονομικών αρχών. Τα τριακόσια εβδομήντα δύο κρούσματα (σ.σ. 372) είναι αρνητικό ρεκόρ. Αυτό, διότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για πρώτη φορά περισσότερα από τριακόσια κρούσματα COVID-19 εντός είκοσι τεσσάρων ωρών.
Τα μισά περίπου, προέρχονται από τρεις γνωστές συρροές κρουσμάτων, καθώς συνολικά 164 κρούσματα αφορούν το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, ενώ αρκετά (σ.σ. 20) αφορούν συρροές προηγούμενων ημερών.
Η εξέλιξη αυτή, έχει φέρει έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές που αναμένεται στην σημερινή σύσκεψη να ρίξουν νέες προτάσεις για μέτρα. Εξαιτίας των κρουσμάτων στο εργοστάσιο των Γιαννιτσών, αποφασίστηκαν τοπικά lockdown στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας, όπου προέρχονται οι εργαζόμενοι της κονσερβοποιίας, που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για νέο περιορισμό ατόμων σε συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και στην Αττική.
Το υπουργείο Υγείας σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές των τεσσάρων Νομών της Μακεδονίας, ώστε να είναι σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία. Επιπλέον. ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, δρομολόγησε επιπλέον ελέγχους στην Κεντρική Μακεδονία, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας.
Τα κρούσματα στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά, έφεραν τεράστιο αριθμό κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα 119 κρούσματα που ανακοινώθηκαν (συνολικά 160 από τις προηγούμενες ημέρες) έφεραν την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου. Ανησυχία προκαλεί το ότι οι εργαζόμενοι σ’ αυτό προέρχονται από τέσσερις διαφορετικούς νομούς, με τον κίνδυνο διασποράς τα τελευταία 24ωρα να είναι πολύ μεγάλος. Η αναστολή λειτουργίας θα έχει ισχύ ως το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου.
Τοπικά lockdown ανακοινώθηκαν στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας, με εντολή Χαρδαλιά, ενώ σύμφωνα με τα μέτρα που αποφάσισε η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, τα μέτρα, που θα έχουν ισχύ από σήμερα ως την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 6 το πρωί, είναι τα εξής:
– Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12:00 τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 της επομένης.
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Συρροή κρουσμάτων υπήρξε και σε ένα ακόμη εργοστάσιο, και συγκεκριμένα σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Συνολικά 34 εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί, σε μία ακόμη περίπτωση μαζικών κρουσμάτων. Κρούσματα εντοπίστηκαν και στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς δύο εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί το κλείσιμο του β’ ορόφου και να ξεκινήσει διαδικασία δειγματοληψίας από τον ΕΟΔΥ.
Την ίδια ώρα, ανέβηκε και ο αριθμός των θανάτων στην χώρα. Συνολικά ο απολογισμός έχει φτάσει τους 298 νεκρούς, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τέσσερις νέους θανάτους, αλλά ένας ακόμη ήρθε να καταγραφεί αργότερα. Πρόκειται για έναν 95χρονο που άφησε την τελευταία του πνοή από υποκείμενα νοσήματα στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.
Ανακοινώνουμε 372 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 164 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.452, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 2.324 (18.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.511 (44.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 49 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 87.8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 297 θανάτους (σσ: έγιναν 298 αργότερα) συνολικά στη χώρα. 110 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συγκεκριμένα 114 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην περιφέρεια Πέλλας, 29 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στην Αττική και 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών. Στα 27 ανέρχονται τα εισαγόμενα κρούσματα και ειδικότερα, 21 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 6 είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.
345 είναι τα εγχώρια κρούσματα, με την Αττική να καταγράφει νέα κατακόρυφη αύξηση με 133 κρούσματα. Στην Πέλλα ο αριθμός εκτινάχθηκε στα 70, με τη συντριπτική πλειονότητα, τα 64 δηλαδή, να συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων. Σε 14 ανέρχονται τα κρούσματα στην Καστοριά, εκ των οποίων τα 13 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.
Στην Πιερία τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 15 κρούσματα, εκ των οποίων 13 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων. Πρόκειται για περιοχές όπου εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως η χρήση υποχρεωτικής μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Διψήφιος ο αριθμός στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης, με 18 κρούσματα. 30 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 18 συνδεόμενα με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.
– 1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών
– 5 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας
– 3 κρούσματα από Π.Ε. Ζακύνθου
– 8 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας (4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων, 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)
– 7 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
– 9 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
– 4 κρούσματα από Π.Ε. Κεφαλλονιάς
– 2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς
– 7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
– 2 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου
– 6 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
– 3 κρούσματα από Π.Ε. Λήμνου
– 1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου
– 2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
– 1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας.