“Μπόνους” για το εμβόλιο εξετάζει σοβαρά να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει κίνητρα στους πολίτες να προχωρήσουν σε εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
Η “χαλάρωση” των πολιτών, λόγω της άρσης του lockdown, θεωρείται από την κυβέρνηση ο μεγαλύτερος «εχθρός» στη μάχη με την πανδημία, σε συνδυασμό με την άρνηση μερίδας των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Μπορεί το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, να αποδυναμώνεται ο ιός, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα της στο φθινόπωρο και προετοιμάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις του.
Οι τυχόν νέες μεταλλάξεις που θα έχει εκείνη την περίοδο, σε ένα περιβάλλον όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν θα είναι στο επιθυμητό επίπεδο, προκαλεί ανησυχία, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους επιστήμονες.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σενάριο, το φθινόπωρο να μην υπάρχει το απαιτούμενο “τείχος ανοσίας”, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται η επεξεργασία πλάνου για τα κίνητρα που θα δώσουν στους πολίτες, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Πριν υπάρξει επάρκεια στον αριθμό των εμβολίων, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για προνόμια που θα δοθούν στους εμβολιασμένους, είχε υπογραμμίσει προ ημερών η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ωστόσο, εντός του καλοκαιριού αναμένεται υπερεπάρκεια εμβολίων, με αποτέλεσμα αυτό να μην αποτελεί άλλοθι για όποιον δεν θέλει πραγματικά να εμβολιαστεί.
Αυτή τη χρονική στιγμή, που η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει για όλες τις ηλικίες, το θέμα ηθικά και νομικά δεν μπορεί να τεθεί, ωστόσο, η συζήτηση έχει ορίζοντα τις αρχές του φθινοπώρου.
Η άρση περιορισμών σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ήδη εφαρμόζεται σε χώρες, όπως στις Η.Π.Α., όπου οι εμβολιασμένοι δεν απαιτείται να φορούν μάσκα και οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται και επόμενα βήματα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τη λύση ώστε αφενός να μπορεί να κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος και αφετέρου να έχει και ευρεία αποδοχή.
Επί τάπητος έχει πέσει η πρόταση όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, όπως θέατρα, κινηματογράφους, εστιατόρια, μπαρ, αλλά και μεταφορικά μέσα, όπως αεροπλάνα και πλοία.
Στην αντίπερα όχθη, για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, συζητείται να είναι υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού μοριακού, rapid ή self test.
Αυτή η λύση είναι κοστοβόρα, καθώς από τη στιγμή που τα τεστ δεν θα αφορούν σε επαγγελματική δραστηριότητα ή σε σχολεία, δεν θα παρέχονται δωρεάν και θα πρέπει να τα πληρώνει ο ανεμβολίαστος.
Προς το παρόν η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει μέχρι και τους πιο επιφυλακτικούς πολίτες να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους.
Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είδαν με καλό μάτι την ανακοίνωση της Ε.Ε. να μην ανανεώσει τη συνεργασία με την AstraZeneca, θεωρώντας ότι η κίνηση αυτή στέλνει λάθος μηνύματα στους διστακτικούς πολίτες, οι οποίοι με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν τα επιχειρήματα ότι οι λόγοι δεν είναι υγειονομικοί, δεν έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του εμβολίου και την ασυνέπεια της εταιρείας στις παραδόσεις του εμβολίου.