moysikorama-i-thryliki-ekpompi-tis-ert-poy-kathilone-toys-efivoys-ton-80s-kai-o-mythos-toy-paroysiasti-tis-49269
19:55

«Μουσικόραμα»: Η θρυλική εκπομπή της ΕΡΤ που καθήλωνε τους έφηβους των 80s και ο μύθος του παρουσιαστή της

19:55
Newsroom

Θρυλικό Μουσικόραμα – Αληθινή ιστορία: Πέρασαν δεκαετίες από την πρεμιέρα της θρυλικής εκπομπής της Ελληνικής Ραδιοφωνικής Τηλεόρασης, η οποία ονομαζόταν αρχικά «Μουσική Ποπ». Ωστόσο, μετά από το πέρασμα τριών εκπομπών, μετονομάστηκε. Η εκπομπή προβάλλονταν το απόγευμα της Παρασκευής.

Advertisement

Θρυλικό Μουσικόραμα – Αληθινή ιστορία: Όλα όσα οφείλετε να γνωρίζεται για την εκπομπή της ΕΡΤ, που άφησε εποχή

Τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Γιώργος Ζιάκας. Αντίθετα, η μουσική σύνθεση στους τίτλους έναρξης, με τις εναλλαγές εικόνων από καλλιτέχνες σε ρυθμό πολυβόλου, ήταν του Σταύρου Λογαρίδη. Η ίδια μουσική είχε χρησιμοποιηθεί και στην ταινία «Οι Απέναντι» (1981). Ο παρουσιαστής της εκπομπής, που δημιούργησε «σχολή» στα μουσικά-τηλεοπτικά 80’s, ήταν ο Γιώργος Γκούτης. Με το ήρεμο ύφος του και τις πολλές μουσικές γνώσεις, έγινε ο πατριάρχης των βίντεο-κλιπς στην Ελλάδα.

Advertisement

Μια φορά το μήνα οι τηλεθεατές διαμόρφωναν με τις προτιμήσεις τους το playlist της εκπομπής. Αυτό, γινόταν, στέλνοντας γράμματα στο Μουσικόραμα.

Advertisement

Η εκπομπή υπήρξε μια από τις λίγες πηγές ενημέρωσης που θα μπορούσε να έχει κάποιος στη δεκαετία του ’80 για την παγκόσμια μουσική σκηνή. Μόλις 40 λεπτά την εβδομάδα, Παρασκευή απόγευμα, αρκούσαν για να «παρελάσουν» μπροστά στην οθόνη οι:

Human League – Duran Duran – Yazoo – Imagination – Talk Talk – Depeche mode – Wham – Cyndi Lauper – Alphaville – Laura Branigan – Cure – Bon Jovi – INXS – Kajagoogoo – Sade – Spandau Ballet – Level 42 – Bryan Ferry – Chicago αλλά και Ιron Maiden – Saxon – New Model Army – Stray Cats – Motorhead.

Advertisement

Επιπλέον, πλήθος αφιερωμάτων προσπαθούσαν να «στριμωχτούν» στο 40λεπτο της εκπομπής και αποκλειστικών συνεντεύξεων. Συνεντεύξεων που συνοδεύονταν από ανεπίσημα βίντεο-κλιπς. Αυτά δημιουργήθηκαν από την ΕΡΤ και την παραγωγή της εκπομπής. Όπως η Sandra, με το In the heat of the night.

Ο Γιώργος Γκουτης, μουσικά και αισθητικά, έδειχνε μια ιδιαίτερη προτίμηση στο New Wave. Στον χρόνο που διαρκούσε η εκπομπή, παρουσίαζε με ευγένεια ότι προλάβαινε. Δηλαδή, από underground μέχρι mainstream, αφού λόγω περιορισμένου χρόνου έκοβε στη μέση πολλά από τα βίντεο-κλιπς.

Advertisement

Η εκπομπή ήταν τόσο δημοφιλής ώστε φάστφουντ της εποχής έγραφαν τις εκπομπές σε βιντεοκασσέτες και τις πρόβαλαν στο χώρο τους για να μαζέψουν πελάτες. Ο αξιοπρεπής, επαγγελματίας, ευγενικός παρουσιαστής με τις πολλές μουσικές γνώσεις, Γιώργος Γκούτης, εξαφανίστηκε από την τηλεόραση ύστερα από την ολοκλήρωση της εκπομπής το 1991.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν, αναφέρουν ότι έγινε κορυφαίο στέλεχος ασιατικής τράπεζας που ασχολείται με μεγάλους επενδυτικούς ομίλους.