Η μωβ μέδουσα έχει κάνει την εμφάνισή της στις ελληνικές θάλασσες, γεγονός πως ανησυχεί τους πολίτες.
Πριν από λίγες ημέρες οι μωβ μέδουσες εντοπίστηκαν και στις παραλίες του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στις θάλασσες της Εύβοιας. Ειδικότερα το evima.gr δημοσίευσε φωτογραφίες από τις μωβ μέδουσες, που βρήκε ένας ψαροντουφεκάς, επισημαίνοντας για το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό είδος, καθώς το τσίμπημα τους είναι επώδυνο, λόγω της νευροτοξίνης που έχει.
Σύμφωνα με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής όπου εθεάθησαν μωβ τσούχτρες μέσα στο 2022, είναι οι παρακάτω:
- Παραλία Καβούρι
- Ακτή Βουλιαγμένης
- Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)
- Παραλία Νησάκι Λαυρίου
- Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)
- Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)
- Παραλία Βραυρώνα
- Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)
Μωβ μέδουσα: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος
Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει θα πρέπει να ξεπλύνετε την πληγείσα περιοχή με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβετε την περιοχή του τσιμπήματος. Εάν υπάρχει διαθέσιμη μαγειρική σόδα, εφαρμόστε ένα διάλυμα (αναλογίας 1:1) για δύο λεπτά και ξεπλύντε με θαλασσινό νερό.
Χρησιμοποιήστε γάντια ή πλαστικές σακούλες για να αφαιρέσετε το μείγμα και υπολείμματα από πλοκάμια που πιθανόν υπάρχουν. Μην αγγίξετε την περιοχή με γυμνά χέρια.
Τοποθετήστε παγοκύστη ή κάποιο παγωμένο αναψυκτικό πάνω στην πληγείσα περιοχή, τυλιγμένο σε μια σακούλα ή κάποιο ύφασμα για 5-15 λεπτά. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
Προσοχή δεν πρέπει να βάλετε ξύδι, όπως είναι ευρέως διαδεδομένο, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα, η αμμωνία δεν βοηθάνε στο συγκεκριμένο είδος, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως δεν πρέπει να τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους.