Σχεδόν ποτέ ένα μήνυμα, ένα email ή ένα τηλεφώνημα από την Εφορία δεν το αντιμετωπίζουμε με ευχάριστη και θετική διάθεση. Σχεδόν κάθε ειδοποίηση από τις Αρχές θεωρείται… επικίνδυνη και δυσάρεστη για τα οικονομικά σας. Έτσι, αν λάβετε κάποιο περίεργο email που νομίζετε ότι προέρχεται από την Εφορία, η ΑΑΔΕ έχει δημοσιεύσει έναν οδηγό που εξηγεί τι σημαίνουν αυτά τα μηνύματα, με βάση τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απ’ όπου στάλθηκαν.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις, το τμήμα δράσεων Προληπτικής Συμμόρφωσης της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης στέλνει email με σκοπό την άμεση και αυτόβουλη ανταπόκριση των φορολογουμένων στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται από την Υπηρεσία Φορολογικής Συμμόρφωσης είναι οι: no.reply@aade.gr και dfs1@aade.gr. Τα email που στέλνονται από την Υπηρεσία Φορολογικής Συμμόρφωσης κατηγοριοποιούνται σε:
Τα εν λόγω μηνύματα στέλνονται μετά την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ή την εξόφληση των οφειλών και αφορούν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
Οι φορολογούμενοι λαμβάνουν τηλεφωνήματα από υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προκειμένου να διευθετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Στη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αναπτύσσονται πρωτοβουλίες τηλεφωνικής επαφής που αφορούν ομάδες φορολογουμένων και οφειλετών, οι οποίες έχουν επιλεγεί με βάση αντικειμενικά κριτήρια.
Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί τηλεφωνικό κέντρο που πραγματοποιεί εξερχόμενες κλήσεις, στελεχωμένο από υπαλλήλους της Διεύθυνσης. Η κύρια αποστολή του είναι η τηλεφωνική επικοινωνία με φορολογούμενους πολίτες, με στόχο την προώθηση της εκούσιας συμμόρφωσης στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων και τη σωστή αναγραφή όλων των απαραίτητων στοιχείων, καθώς και την πληρωμή των οφειλών.
Η ΕΛΑΣ προειδοποιεί τους πολίτες με μια έκτακτη ανακοίνωσή της σχετικά με νέα απάτη, όπου επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με ένα ψευδή μήνυμα.
Συγκεκριμένα, οι απατεώνες χρησιμοποιούν τα προσωπικά στοιχεία του αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, και ενσωματώνουν το λογότυπο της Ελληνικής Αστυνομίας στην επιστολή τους με σκοπό να δημιουργήσουν την εντύπωση της αξιοπιστίας στην επιστολή που προωθούν μέσω email.
Πιο αναλυτικά, οι επιτήδειοι παριστάνουν τις ελεγκτικές αρχές για να στείλουν email στους χρήστες του διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι ο παραλήπτης εμπλέκεται σε πορνογραφικές και άλλες παραβάσεις. Η Ελληνική Αστυνομία επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο μήνυμα είναι πλαστό και απατηλό, στέλνεται από δράστες που επιδιώκουν να εξαπατήσουν και να αποκομίσουν παράνομα οικονομικό όφελος από τους πολίτες.
Παράλληλα, η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο μήνυμα και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία, ώστε να αποφύγουν την πρόσβασή τους σε κακόβουλο λογισμικό. Υπενθυμίζεται ότι χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη απάτης είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, στον οδηγό του πολίτη/χρήσιμες συμβουλές, ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιπτώσεις ηλεκτρονικών απατών μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.