Τα TGI Fridays, ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βάζουν λουκέτο, καθώς κατατέθηκε αίτηση πτώχευσης.
Ειδικότερα, η εταιρεία, σύμφωνα με το Bloomberg, κατέθεσε αίτηση με βάση το Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού δικαίου των ΗΠΑ, στις 2 Νοεμβρίου, στο Τέξας, κάνοντας λόγο για περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 100 και 500 εκατομμυρίων δολαρίων και ίδιο ποσό υποχρεώσεων στην αίτηση πτώχευσης.
Αν και η αλυσίδα αναζητούσε κεφάλαια, για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα εστιατόρια της κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο του Κεφαλαίου 11, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε.
Η αλυσίδα, που δραστηριοποιείται ως franchisee στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι “ο όμιλος TGI Fridays Ελλάδος δεν έχει μετοχική σχέση με τα TGI Fridays Αμερικής, και λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα μέσω franchise και Έλληνες μετόχους. Επομένως δεν επηρεάζεται από την οικονομική αναδιάρθρωση που μπορεί να λάβει χώρα στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”.
Συνεπώς, το αγαπημένο μαγαζί των Ελλήνων θα λειτουργεί κανονικά στη χώρα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος PAX Hospitality, στον οποίο υπάγονται τα εστιατόρια της εν λόγω αλυσίδας στην Ελλάδα, διαχειρίζεται και άλλα brands εστίασης, όπως τα Jailbirds, που προσφέρουν συνταγές με βάση το κοτόπουλο, τα μεξικάνικα εστιατόρια Ancho, τo ιταλικό εστιατόριo Napolitivo στη Μαρίνα Φλοίσβου, καθώς και τα εστιατόρια Pax Burgers.
Την αποχώρησή του από τρία εστιατόρια του ανακοίνωσε ο διάσημος σεφ, Σωτήρης Κοντιζάς, μέσω ανάρτησης του στο Instagram.
Στη νέα συνέντευξη που παραχώρησε ο καταξιωμένος σεφ στην Lifo και τον M.Hulot, αποκαλύπτει για πρώτη φορά τους λόγους που τον έκαναν να πάρει αυτή την απόφαση.
Γιατί έφυγες από τα μαγαζιά; Το Nolan, τον Προβελέγγιο και το Sweet Nolan;
Γιατί τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας, αυτό ήταν το βασικό. Μάλλον θέλαμε άλλα πράγματα, αλλά προσπάθησα να φύγω ειρηνικά. Έβαλα το εγώ μου στην άκρη για να είναι μπροστά οι ομάδες, γιατί είχα τους ανθρώπους μου εκεί, και η τάση μου είναι «πάντα μπροστά η ομάδα». Ήταν δύσκολο συναισθηματικά, είναι σαν να αποχωρίζεσαι ένα παιδί που το έχεις μεγαλώσει και το έχεις φτάσει μέχρι εκεί, αλλά αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Είναι για καλό όλων, ξαλάφρωσα, και όλη μου η προσοχή είναι πλέον στο Tanpopo, στην οικογένειά μου, στην ομάδα εδώ πέρα.
Πόσο δύσκολο είναι να είναι κανείς σεφ και επιχειρηματίας μαζί;
Είσαι περισσότερο ψυχολόγος της ομάδας παρά οτιδήποτε άλλο, αναγκαστικά, αλλά αυτό ισχύει σε πάρα πολλές δουλειές, όταν φτάσεις σε μια θέση στην οποία τρέχεις μια ομάδα. Πλέον ο Μίλτος τρέχει το μαγειρικό κομμάτι· διορθώνω εγώ, διαφωνούμε, τσακωνόμαστε, αλλάζουμε προμηθευτές, δοκιμάζουμε μαζί, αλλά αυτός είναι υπεύθυνος για τη mise en place, που είναι η προετοιμασία. Στην ουσία αυτό είναι και το μαγειρικό κομμάτι, το άλλο είναι αυτό που έχεις οραματιστεί, το τι θες να συμβαίνει μέσα σε ένα μπολ, σε ένα πιάτο.
Έχεις σχέδια να ανοίξεις νέο μαγαζί;
Δεν θέλω να ανοίξω ένα μαγαζί απλώς για να ανοίξω ένα μαγαζί· να μου γεμίσει τι; Δεν νιώθω κανένα κενό, νιώθω πλήρης, και μαγειρικά. Το μόνο που εύχομαι είναι υγεία αυτήν τη στιγμή για τα παιδιά της ομάδας και τα παιδιά του κόσμου. Αν όμως έρθουν οι φίλοι μου, η παλιά μου ομάδα, και μου πουν «σεφ, τι κάνουμε τώρα;», θα μου δημιουργηθεί και η όρεξη να κάνω κάτι, γιατί θα έχει να κάνει με την ομάδα πλέον.