Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Μέγας Αλέξανδρος: H άμαξα που μετέφερε τη σορό του ήταν από τα σπουδαιότερα θεάματα στην ιστορία του κόσμου

15:55
Newsroom

Άμαξα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. σε ηλικία 33 ετών. Η σορός του δεν έχει βρεθεί. Υπεύθυνος για την πομπή που το μετέφερε από τη Βαβυλώνα ήταν ο Αρριδαίος, ο οποίος χρειάστηκε δύο χρόνια για την προετοιμασία της.

Άμαξα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Τι αναφέρει γι’ αυτή, ο Διόδωρος ο Σικελιώτης

«Η αρμάμαξα ήταν τόσο εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπή στη θέα, που τα λόγια δεν μπορούν να την περιγράψουν. Η φήμη της διαδόθηκε τόσο, που προσέλκυσε πολλούς θεατές. Από κάθε πόλη που περνούσε όλοι έβγαιναν να την προϋπαντήσουν και μετά να την ξεπροβοδίσουν, χωρίς να μπορούν να χορτάσουν το θέαμα. Στη μεγαλοπρέπειά της συνέτεινε και η συνοδεία από ένα πλήθος οδοποιών και τεχνητών, καθώς και ένα σώμα στρατιωτικών».

Advertisement

Η άμαξα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ζύγιζε πάνω από 100 τόνους. Η διακόσμηση έγινε,  με χρυσό και πολύτιμους λίθους. Η στέγη ήταν ιωνικού ρυθμού. Στηριζόταν, με χρυσούς κίονες. Επίσης, στις τέσσερις γωνίες της οροφής υπήρχαν τέσσερα αγάλματα της Νίκης Τροπαιοφόρου.

Advertisement

Advertisement

Η σαρκοφάγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελούταν από χρυσάφι και διέγραφε το σώμα του νεκρού.

Για την κατασκευή της χρειάστηκαν 250 λίτρα χρυσού. Το φέρετρο σφραγίστηκε με χρυσό κάλυμμα και στολίστηκε με χρυσοποίκιλτη πορφυρή σημαία. Δίπλα στο φέρετρο τοποθετήθηκαν τα όπλα του. Οι τροχοί της άμαξας είχαν στον άξονά τους λεοντοκεφαλές που κρατούσαν στα δόντια τους δόρυ και αποσκοπούσαν στην απομάκρυνση όσων επιχειρούσαν να πλησιάσουν την άμαξα.  Συνολικά την άμαξα έσερναν 64 ημίονοι.

Advertisement

Από εκεί και πέρα, για την πομπή υπάρχουν αναφορές που λένε πως πήγε προς τη Βεργίνα. Άλλες πηγές αναφέρουν πως ο Μέγας Αλέξανδρος επιθυμούσε να ταφεί στην όαση της Σίβας και πιο συγκεκριμένα στο ναό του Άμμωνος Διός. Το βέβαιο είναι πως στη Δαμασκό, ο Πτολεμαίος, πήρε τη νεκρική άμαξα και τη μετέφερε στην Αίγυπτο.

TAGS:
Advertisement